Přemýšlíte vážně o firemním cloudu? Tady jsou nejčastější otázky, na které se nás firmy ptají

Podle dat z průzkumu společnosti IDC z března 2020 používá necelých 45 % českých firem cloud jako datové uložiště a 40 % společností už v cloudu provozuje některou z firemních aplikací. Zhruba čtvrtina respondentů pak o přechodu na cloud uvažuje v horizontu dalších 12 měsíců. Patříte mezi ně? Možná na interních poradách intenzívně diskutujete i tyto otázky.

Zajímá Vás O2 Cloud?

Proč jako firma přejít na firemní cloud? Co přechod na cloud firmě přinese?

Mezi 3 nejčastější důvody přechodu na cloud, které uvádějí samy firmy, patří podle dat IDC: Flexibilita IT aktivit firmy (53 % dotazovaných firem), dosluhující hardware (46 % firem) a méně peněz na IT (35 % firem). Nicméně důvodů, proč přejít na cloud, a následných výhod, které z této změny vyplývají, je mnohem více.

Cloud od spolehlivého poskytovatele je synonymum pro vysokou dostupnost, rychlou odezvu a stabilitu všech aplikací, které v něm běží. Aplikace a data v cloudu jsou také výrazně lépe zabezpečena než v případě většiny firemních on-premise řešení. A to jak fyzicky, tak virtuálně. Cloud znamená flexibilitu v čerpání zdrojů. A v neposlední řadě cloud nezahrnuje jen technologie, ale i obrovské know-how IT specialistů, kteří pro poskytovatele cloudu (a tedy i pro vás) pracují.

Opravdu podrobně jsme výhody cloudu rozebrali v článku: Firemní cloud: Patří do něj kritické aplikace a systémy. Ale pozor: Není cloud jako cloud 

Kdy je nejlepší přejít do cloudu?

Diskuze o přechodu firmy na cloud je obvykle spojená i s dalšími změnami, které se ve firmě dějí. Cloud je častým řešením při fúzi a (se)stěhování firem. Spouštěčem přechodu na cloud může být i dosluhující hardware a s ním spojená změna financování IT. Firma omezí jednorázové investiční náklady (CAPEX) a finance přelije do pravidelných provozních nákladů.

Podrobně jsme se spouštěčům přechodu na cloud věnovali v článku: Kdy a proč firmy přecházejí do cloudu?

Kolik cloud stojí? Ušetří naše firma po přechodu na cloudu?

Podle už zmíněného IDC 53 % firem očekává, že po přechodu na cloud ušetří. A pro velkou část firem přechod na cloud skutečně znamená nějakou formu úspory. Náklady na provoz jednoho virtuálního serveru od O2 mohou být až o několik desítek % nižší než náklady na provoz vlastního serveru. Mnoho firem si totiž neuvědomuje, že do nákladů je nutné promítnout náklady na hardware, software, datovou linku, elektřinu a v neposlední řadě také na lidské zdroje.

Á propos, lidské zdroje: Každá čtvrtá česká firma se potýká s nedostatkem IT specialistů. Buď je nedokáže sehnat, nebo zaplatit. I toto přechod na cloud řeší. A pokud firma zkušené IT specialisty má, může je po migraci do cloudu přesunout na pozice s vyšší přidanou hodnotou. Ostatně, psali jsme o tom v článku: Přechod na cloud: Firemní IT specialista o práci nepřijde, změní se ale jeho pracovní náplň.

Jak dlouho trvá přechod do cloudu?

Od byznysové analýzy přes pilot až k ostrému startu to může být týdny, ale i měsíce. Záleží na kritičnosti aplikace, ale také na tom, jak pečlivě je zmapovaná firemní infrastruktura. Než se aplikace v cloudu spustí naostro, proběhne takzvaný pilot: Standardně trvá 2 až 4 měsíce, u robustní a kritické aplikace, jako je například SAP, se počítá spíše s horizontem roku a více, nekritickou aplikaci je možné otestovat a spustit během několika málo dní.

Podrobně jsme se přechodu na cloud a tomu, jak probíhá věnovali v článku: Přechod na cloud: Zkomplikovat ho může špatná komunikace a dá se zvládnout i za pár týdnů.

Můžu si cloud třeba jen zkusit? Pokud ano, tak jak?

Mnoho firem cloud „testuje“ prostřednictvím nekritických aplikací. Ty převedou do cloudu a vyzkouší si na nich, jestli jim prostředí cloudu, procesy, servis a služby s tím spojené vyhovují. Nicméně do cloudu primárně patří kritické firemní aplikace.

Další možností, jak si cloud zkusit, je O2 Try & Buy.

Budou data a aplikace v cloudu v bezpečí?

Ano. A v násobně větším než ve firemní serverovně. Z pohledu fyzického zabezpečení je datové centrum technická a technologická pevnost s nepřetržitou kontrolou IT specialistů. Klíčové systémy, například napájení, konektivita, klimatizace, jsou (minimálně) zdvojené. Datové centrum je chráněné před výpadky hardwaru, proudu, ale i před požárem nebo živelní katastrofou.

Podrobněji v článku: Datové centrum: Nedostupná pevnost, kde vstup střeží biometrická čtečka a požár se uhasí sám.

Z pohledu virtuálního zabezpečení je možno cloud zabezpečit komplexní ochranou, kterou reprezentují robustní firewall a AntiDDos. Kromě toho mohou být všechny prvky infrastruktury aktivně dohlížené. A to prostřednictvím takzvaného log managementu a SIEM. Je možné také získat aktivní dohled na bezpečnost pomocí Security Expert Centre.

Zajímají vás detaily? Začtěte se: Firemní cloud versus kybernetické útoky: Od cloudového firewallu až k „hrncům plným medu“ pro hackery.

Proč si vybrat O2 Cloud a nikoli konkurenci?

O2 má vlastní datová centra i datové linky. Díky tomu je možné kombinovat cloud a hosting, a provozovat tak celou IT infrastrukturu mimo firmu. Pokud je firemní VPN na datových linkách poskytovatele, pak data vůbec nevstupují do veřejného internetu. Přístup do internetu pak může být realizovaný právě přes datové centrum chráněné Next Generation Firewallem.

Cloudová infrastruktura O2 je umístěna na území ČR. Firmy se tak vyhnou legislativním problémům i případným starostem s delší dobou odezvy. Stejně tak podpora sídlí v ČR a kompletně v češtině.

Ale především: O2 nabízí řešení problémů a potřeb na míru, nikoli cloud jako unifikované krabicové řešení. Podrobně jsme se o výběru poskytovatele rozepsali v článku: Jak vybrat poskytovatele firemního cloudu.

Jediná špatná otázka je ta nevyřčená. Pokud jste tedy v článku nenašli odpověď na to, co vás zajímá, určitě se nám ozvěte. Rádi vaše dotazy zodpovíme.

S firemním cloudem vám poradíme

Jaroslav Slavíček, produktový manažer pro síťovou bezpečnost                                                            Jaroslav se ve společnosti O2 Czech Republic a.s. specializuje na rozvoj bezpečnostních služeb s cílem minimalizovat našim klientům dopady kybernetických hrozeb. Vystudoval Dopravní fakultu ČVUT se zaměřením na Automatizaci v dopravě a telekomunikacích. 5 let působil na Českém telekomunikačním úřadě v odboru regulace telekomunikačních sítí a služeb. Od roku 2006 se pohybuje v telco společnostech, kde se zabývá strategickým plánováním a rozvojem služeb v oblastech Datová centra, Cloud, Storage, Backup a Security.odpovídá za rozvoj ICT služeb. Je odborníkem na cloud, datová centra a kybernetickou bezpečnost. Ve společnosti pracuje od roku 2018.

Související článek Data v cloudu nikdo neodnese ani nezničí
Nahoru