Digitalizace, cloud a české firmy v roce 2021

41 % firem z našeho průzkumu má servery uložené v profesionálním datovém centru. A další se k podobnému kroku chystají. Jaké jsou výhody cloudu?

Digitalizace a cloud: Firmy postupně opouštějí vlastní řešení. Kvůli flexibilitě i nejistotě

Digitalizace a cloud. Dvě spojené nádoby. Právě cloudové služby jsou podle mezinárodní výzkumné společnosti IDC jednou z dlouhodobě nejvíce rostoucích oblastí z těch, které přispívají k digitalizaci. Aby ne – firma v cloudu může flexibilně a rychle reagovat, navyšovat nebo snižovat kapacity podle aktuální situace. Což jsou nejen v době pandemie klíčové faktory úspěchu. Důvodů pro cloud je ale samozřejmě víc. Přečtěte si, které to jsou a jak cloud (ne)využívají české firmy.

Na cloud a jeho využívání jsme se ptali na jaře v rámci projektu DigitalizujemeFirmy.cz, kterého se zúčastnilo 850 středně velkých a velkých firem v Česku. A cloudu, jeho využití a proměnám v přístupu k těmto službám se věnuje i výzkum mezinárodní výzkumné společnosti IDC – IDC Covid Impact Survey z října 2020.

Oba se pak shodují v několika oblastech:

  • Cloud a datová centra jsou pro firmy témata, která už řeší, nebo v blízké době řešit budou
  • Ruku v ruce s cloudem jdou změny ve financování a využití firemního IT
  • Velkým tématem je v souvislosti s cloudem bezpečnost

Cloud jako téma současnosti i budoucnosti

Podle společnosti IDC zhruba 40 % českých firem dál svou IT infrastrukturu staví převážně na vlastních řešeních. V horizontu dvou let nicméně výhradně s tímto přístupem počítá jen 15 % z nich. Ty ostatní buď zcela přejdou do cloudu, nebo počítají s kombinací vlastního IT řešení a veřejného cloudu od poskytovatele.

41 % českých firem pak podle dat O2 už naopak má servery uložené v profesionálním datovém centru. A postupně přibývá společností, které už ani hardware nenakupují do svého vlastnictví, ale jdou do cloudu. Důvodem je především v posledních měsících už zmíněná flexibilita. Stále více firem nicméně ke cloudu přistupuje i kvůli efektivitě. Ať už z pohledu lidských zdrojů, nebo z pohledu financí.

Detailně jsme o důvodech, kvůli kterým se firmy rozhodují pro cloud, už psali: Kdy a proč firmy přecházejí do cloudu?

„Máme zkušenosti s tím, že jsme museli brzdit poptávku, protože jsme neměli dostatečnou výpočetní kapacitu,“ přiznala pětina středně velkých a velkých firem v rámci průzkumu DigitalizujemeFirmy.cz. A právě cloud dokáže výpočetní kapacitu okamžitě navýšit.

Cloud jako odpověď na změny financování

Podle našich dat hledá 76 % českých firem kvůli ochlazování ekonomiky provozní úspory. A podle IDC se v loňském roce vlivem pandemie 68 % firem potýkalo se změnou KPI, která se týkala právě provozní a ekonomické efektivity. V praxi to často znamenalo škrty v jednorázových investičních nákladech, případně přesun prostředků do provozních nákladů, kde měly být čerpány podle aktuálních potřeb firmy.

Cloud jde všem těmto (logickým) změnám naproti: Firma nemusí řešit nákup drahého hardwaru v nejisté době, pronajímá si „jen“ kapacitu, kterou aktuálně potřebuje a využívá. Neřeší životnost serverů, ani jejich správu a údržbu. A v neposlední řadě může alokovat drahou lidskou sílu z IT, která by jinak „oprašovala servery“, na práci s vyšší přidanou hodnotou, na podporu byznysu a hledání nových příležitostí.

O tom, jak se promění práce IT oddělení a jak mohou po přechodu na cloud IT specialisté pomoci, jsme už detailně psali: Přechod na cloud: Firemní IT specialista o práci nepřijde, změní se ale jeho pracovní náplň

Cloud jako cesta k zabezpečenému IT

V průzkumu IDC z března 2020 uvádělo 63 % rozhodovatelů ve firmách, že mají obavy z nedostatečného zabezpečení cloudu. V říjnu 2020 si 38 % firem stále myslelo, že veřejný cloud je méně bezpečný než vlastní řešení. Pokud ale zvolíte spolehlivého poskytovatele cloudových služeb a provozovatele datového centra, je realita přesně opačná. Pokud je daný poskytovatel i poskytovatel bezpečnostních služeb jako O2, máte vyhráno. Cloud a datové centrum jsou násobně bezpečnější než firemní serverovna.

A to nejen z pohledu technologií, ale především z pohledu know-how a komplexnosti řešení. Bezpečné IT totiž nezajistíte jen díky nejlepším programům a technologiím, ale až s lidmi, kteří ví, jak vše nastavit a aktivně dohlížejí na bezproblémové fungování.

Cloud od O2 jako logický krok k digitalizaci

Pokud jste se pro cloud už rozhodli a teď stojíte před výběrem poskytovatele, vybírejte pečlivě. Volíte totiž strategického partnera, v jehož infrastruktuře časem poběží nejspíš i kritické aplikace vaší firmy.

 

O2 jako poskytovatel cloudových služeb nabízí:

  • Vlastní datová centra a datové linky. Můžete tak kombinovat cloud a housing a celé IT provozovat mimo firmu.
  • Nadstandardně chráněná datová centra, o jejichž ideální provozní podmínky se starají IT specialisté non-stop.
  • Další bezpečnostní nástroje a služby: Od robustního Next Generation Firewallu přes AntiDDos až po O2 SEC – dohledové centrum kybernetické bezpečnosti.
  • Kompletní cloudovou infrastrukturu v ČR a češtinu jako jazyk komunikace.
  • Maximální stabilitu a dostupnost služeb, kterou garantujeme prostřednictvím SLA.

 

Cloudem digitalizace firmy samozřejmě nekončí – právě naopak. Vždyť vašim IT specialistům se v ideálním případě rozvážou ruce, dostatečné budou i kapacity a výkon serverů a vrásky vám nemusí dělat ani jejich zabezpečení. Pustit se tak můžete do dalších kroků. A my vám s nimi rádi pomůžeme.

S digitalizací vám poradíme

O projektu DigitalizujemeFirmy.cz, výsledcích průzkumu a praktických tipech, jak začít a úspěšně pokračovat s digitalizací si můžete přečíst i v dalších článcích:

Související článek České firmy a digitalizace v roce 2021
Nahoru