Kdy a proč firmy přecházejí do cloudu?

Přechod na cloud. Většina firem dnes už neřeší, jestli vůbec, ale kdy na cloud přejít. Průzkum CEO Survey, který v lednu 2020 zrealizoval magazín Forbes, ukázal, že 69 % českých firem už alespoň částečně nějaké cloudové řešení zavedlo. A další se k tomuto kroku chystají: 65 % českých ředitelů totiž cloud považuje za technologii, která bude pro jejich společnost v dalších 3 až 5 letech nejvýznamnější. Až za cloudem pak skončila témata jako blockchain, průmysl 4.0 nebo umělá inteligence. 

Zajímá Vás O2 Cloud?

Diskuze o přechodu do cloudu je obvykle spojená s dalšími změnami, které se ve firmě dějí, nebo se na ně firma chystá. Podle průzkumu mezi českými firmami, které realizovala mezinárodní výzkumná společnost IDC v roce 2015, pak platí i to, že přechod na cloud nespouští jen jeden důvod, ale ve většině případů jde o kombinaci hned několika faktorů.

Přechod na cloud spouští dosluhující hardware

Investice do nového hardwaru a softwaru jsou jedním z nejčastějších spouštěčů úvah o přechodu do cloudu. Servery se obvykle obnovují jednou za 4 až 6 let. U softwaru je životnost ještě kratší, obvykle jsou to 2 až 4 rokyFirmy pak v okamžiku, kdy se rozhodují, jestli pořídit nový fyzický server, nebo aplikaci přesunout na cloud, vsadí na cloud. A potvrzují to i čísla: Dosluhující hardware byl podle průzkumu IDC spouštěč u 46 % českých firem, zastaralý software pak u 43 % společností.

Do cloudu tak postupně migrují další a další aplikace a systémy, podle toho, jak se vlastní zastaralé servery postupně vypínají. Neodepisují se tedy investice, které už proběhly, pouze se nerealizují nové.

Kdy a proč firmy přecházejí do cloudu?

Důvodů pro cloud je samozřejmě více než jen zastarávající servery. Jako nejčastější důvod uvedli zástupci českých firem v IDC průzkumu (60 % z nich), že jim cloud nabízí funkcionality a služby, které interní řešení neumožňuje. Některé firmy cloud volí z ekonomických důvodů, u jiných je spouštěčem stěhování nebo nejistota z budoucího vývoje trhu. Cloud totiž dovoluje upravovat disponibilní výpočetní výkon podle toho, co firma zrovna potřebuje, a ne podle toho, do čeho před pár lety zainvestovala.

Digitalizace – včera příležitost, dnes nutnost

Změna financování firemního IT

Firmy stále častěji přesouvají finance z kolonky investičních nákladů do kategorie pravidelných provozních nákladů. Mohou tak snáz, agilně reagovat třeba na nepředvídatelný vývoj trhu, protože teď zkrátka neví, co bude za rok, nebo za pět let. Nechtějí, nebo prostě nemůžou jednorázově investovat do drahého hardwaru, a tak vsadí na cloud. Sníží tím své podnikatelské riziko, a zároveň mají možnost navyšovat kapacity, když bude potřeba.

Kromě změny financování je častým důvodem i snížení rozpočtu na firemní IT. Každá třetí česká firma tak na cloud přešla i proto, že hledala úspory v IT.

Přečtěte si, jaké jsou další výhody cloudového řešení pro firmy.

Rychlé změny na trhu a agilní přístup

Cloud je ideálním řešením v případě rychlých změn na trhu, které přinášejí nové byznysové příležitosti, ale i hrozby, na které však interní IT nedokáže reagovat dostatečně rychle. Ostatně, podle IDC každá čtvrtá firma volí cloud kvůli větší flexibilitě a možnosti rychleji reagovat na aktuální dění.

Přechod na cloud je tedy logickým řešením i pro společnosti, které během roku zažívají několik velkých výkyvů v poptávce. Typicky jde o e-shopy před Black Friday nebo Vánoci. Zatímco v tradičním pojetí IT se výkon serverů musí dimenzovat na nejvyšší zátěž, cloud umožňuje řídit a kupovat si jen výkon, který firma aktuálně potřebuje.

Agilní přístup je nenahraditelný také pro firmy, které v cloudu poskytovatele vyvíjejí softwarové aplikace pro své zákazníky. Kdyby šly „starou cestou,“ trval by celý proces od konfigurace přes nákup po instalaci nového serveru pro nového zákazníka třeba i několik týdnů. V O2 si změnu parametrů můžete provádět sami v onlive portálu. Všechny změny navíc provedete během několika minut.

Fúze a sestěhování firem nebo stěhování datového centra

Cloud může být elegantním řešením i při plánované fúzi. Společnosti nemusí řešit kompatibilitu hardwaru, ale všechny kritické aplikace migrují do cloudu. Celý proces se nejen zjednoduší, ale obvykle i zrychlí.

Mnohdy navíc nemusí jít ani o fúzi: Pro více než polovinu oslovených českých firem (konkrétně 53 %) se cloud stal aktuálním při stěhování. Na nové adrese už se serverovnou nepočítaly nebo bylo stěhování a následné zprovozňování serverů příliš složité.

Detailně jsem popsali i to, jak přechod na cloud probíhá: Přechod na cloud: Klíčová je vzájemná komunikace. Pak se dá zvládnout i za pár dnů 

Cloud jako testovací prostředí

Část firem pak cloud využívá jako testovací prostředí pro nové systémy a aplikace.

IT specialisté je tak snadno udrží oddělené od kritických aplikací firmy, zjistí, jaké má aplikace nároky na výkon, a jak funguje. Některé společnosti se pak rozhodnou aplikaci v cloudu ponechat, je to pro ně jednodušší řešení než pro ni třeba stavět nové servery.

Přechod do cloudu bývá pozvolný

Firmy přechod z on-premise řešení na cloud sice často spojují s nějakou další významnou změnou, samotný proces je ale obvykle pozvolný. Zároveň je třeba počítat s tím, že migrací firemních systémů a dat do cloudu to celé nekončí. Aby byl přechod na cloud opravdu smysluplný, je nezbytné upravit i návazné firemní procesy a postupy. Přechodem na cloud se mění i náplň práce firemních IT specialistů.

Zkušený cloudový poskytovatel je pak v celém procesu migrace, implementace a zprovoznění firmě partnerem a průvodcem.

„Zajímá vás, jestli je pro vás cloud to pravé řešení?  Kontaktujte nás a naši špičkoví specialisté vám z široké nabídky cloudových řešení od O2 pomohou najít řešení na míru. A pomůžou i s tím, aby byl přechod na cloud pro vaši firmu co nejsnazší a nejefektivnější.

Přečtěte si další zajímavé články o cloudu:

S firemním cloudem vám poradíme

Jaroslav Slavíček, produktový manažer pro síťovou bezpečnost                                                            Jaroslav se ve společnosti O2 Czech Republic a.s. specializuje na rozvoj bezpečnostních služeb s cílem minimalizovat našim klientům dopady kybernetických hrozeb. Vystudoval Dopravní fakultu ČVUT se zaměřením na Automatizaci v dopravě a telekomunikacích. 5 let působil na Českém telekomunikačním úřadě v odboru regulace telekomunikačních sítí a služeb. Od roku 2006 se pohybuje v telco společnostech, kde se zabývá strategickým plánováním a rozvojem služeb v oblastech Datová centra, Cloud, Storage, Backup a Security. Odpovídá za rozvoj ICT služeb. Je odborníkem na cloud, datová centra a kybernetickou bezpečnost. Ve společnosti pracuje od roku 2018.

Související článek Firemní cloud: Patří do něj kritické aplikace a systémy. Ale pozor: Není cloud jako cloud
Nahoru