SAP S/4 HANA má své logické místo v cloudu: Kvůli technologickým i procesním změnám

Stojí na něm byznys 10 největších světových operátorů i 15 největších automobilek. Zkratku SAP dnes mnoho lidí vnímá jako synonymum ERP systému. Spolehlivého a robustního. A v posledních letech spojeného i s velkými změnami. V roce 2010 spatřila světlo světa platforma SAP HANA, o 5 let později pak systém, který na ní „běží“ – SAP S/4 HANA. Přechod na něj pro firmy znamená dramatické technologické, ale i procesní změny. Velmi často spojené s přechodem z on-premise řešení do cloudu.

Zajímá Vás O2 Cloud?

V České republice na platformě SAP funguje státní rozpočet, vyplácení sociálních dávek, ale i kompletní provoz České pošty, Českých drah nebo mladoboleslavské Škodovky. Celkově pak v Česku tuhle kritickou aplikaci využívá zhruba 1300 firem. Velká část z nich aktuálně řeší migraci z verze R/3 na už zmíněnou „nástupnickou“ verzi S/4 HANA.

Co přechod na SAP S/4 HANA pro firmu znamená?

Stručně a jednoduše: Obrovské změny. A to jak z pohledu hardwaru, který je pro provoz nové verze potřeba, tak především z pohledu procesů a firemního workflow.

Technologická změna: SAP jako in-memory databáze

SAP HANA je takzvaná in-memory databáze. Zjednodušeně řečeno: Systém je optimalizovaný tak, aby pracoval se zhruba 15 % dat, která jsou ve firmě nejčastěji používaná. Ta se načítají z RAM paměti, nikoli z diskového pole, což klade oproti předchozím verzím aplikace výrazně vyšší nároky na kapacitu RAM.

Jednotka RAM paměti je přitom zhruba 5krát dražší než jednotka diskového pole. Středně velkou firmu tak přechod na S/4 HANA, respektive nákup nového hardwaru, který je certifikovaný a splňuje systémové nároky, může stát jednotky až nižší desítky milionů korun. Což je investice, kterou si v dnešní době mnoho firem nemůže, nebo z důvodu nejisté budoucnosti ani nechce dovolit.

Právě pro takové firmy může být zajímavý cloud, do kterého SAP umístí. Ať už veřejný cloud, reprezentovaný například řešením O2 Cloud pro SAP HANA, nebo některé z cloudových řešení, které nabízí a podporuje přímo společnost SAP (například SAP HANA Enterprise Cloud).

Přechod na S/4 = systémová změna, která může trvat roky

Umístění systému do cloudu má ještě jeden důvod. A ten je ještě zásadnější, než jsou technologické nároky platformy: Přechod na S/4 HANA totiž odborníci popisují nikoli jako přirozený vývoj, ale úplnou změnu. Ambicí S/4 je nabídnout prostředí, které odpovídá nárokům a standardům řízení firmy ve 21. století. V praxi to ale znamená, že je potřeba vytvořit úplně nové workflow. A v opravdu velkých firmách trvá měsíce i roky, než je SAP připravený pro ostré fungování.

Pokud by tedy firma už na začátku koupila hardware, ten by nemusel být hned několik let naplno využitý, postupně by zastarával, nebo – v ještě horším případě – by nakonec nevyhovoval svými parametry. Řešením je právě pronájem cloudu a jeho využití pro fázi přípravy celého systému, modelování procesů a především testování.

V okamžiku, kdy pak zákazník získá reálný náhled na to, jaké řešení bude potřebovat, jaký je ideální „sizing“ (mimo jiné kapacita RAM, procesorů, diskového pole), má několik možností, co dál.

Může v cloudu zůstat. V případě O2 Cloudu pro SAP HANA získá maximální flexibilitu a možnost měnit konfiguraci cloudového prostředí kdykoli a online. K tomu i další návazné služby, jako jsou „klasický“ O2 Cloud nebo O2 Zálohování.

Alternativou ke cloudu je potom některé z on-premise řešení

Vlastní servery nebo appliance je nicméně potřeba hned na začátku velmi přesně nadimenzovat, ideálně pro jistotu naddimenzovat (což znamená zbytečné náklady navíc). Jakmile je appliance s konkrétním „sizingem“ jednou pořízena, není možné ji zvětšit. Appliance má navíc i další technická a provozní omezení – na jedné mohou například běžet jen 2 produkční instance.

Nicméně on-premise řešení je k dispozici několik a některé firmy je i přes jasné výhody cloudového řešení vnímají jako větší jistotu:

  • Přesun na vlastní appliance. Tedy na vlastní specializované servery, které jsou už dopředu certifikované na SAP S/4 HANA. Do vlastní serverovny, respektive vlastního datového centra. V takovém případě firma musí zajistit maximální dostupnost, stabilitu a fyzické i kybernetické zabezpečení serverů. Jakýkoli výpadek pak logicky znamená ochromení firmy – a škody velmi rychle narůstají.
  • Housing serverů nebo appliance do bezpečí datového centra O2, které je umístěné na páteřní datové síti a nadstandardně zabezpečené. Nicméně s tím, že se klient o servery stará sám – na vlastní pěst tedy zajišťuje samotný personál, který se o servery stará, i jeho případnou zastupitelnost.
  • Využívat appliance jako takzvanou „managed“ službu v datovém centru O2. Appliance si zákazník „pouze“ pronajímá, s ní ale i veškeré know-how proškoleného personálu, který se o servery stará.

SAP S/4 HANA bude vlajkovou lodí společnosti SAP dalších 20 let. Firma v únoru oznámila, že systém bude aktualizovat minimálně do roku 2040. Společně s tím ale uvedla, že podpora předchozích verzí systému skončí v roce 2027. Vzhledem k tomu, jak je celý proces náročný, má mnoho firem ten nejvyšší čas začít vše řešit.

Mimochodem, ve 3. kvartálu 2019 byla Česká republika po přepočtu na velikost trhu světovou jedničkou v přechodu na novou platformu. A jak je na tom vaše firma?

S firemním cloudem vám poradíme

Ing. Josef Vašek, produktový manažer pro cloudová řešení
Pepa ve společnosti O2 Czech Republic a.s. odpovídá za podporu a rozvoj cloudových produktů. Díky více než 10letům zkušeností v ICT oboru z prostředí mezinárodních firem přináší do světa O2 služeb nové myšlenky a produkty s přidanou hodnotou

Související článek Na 40 % firem říká, že zálohuje, data ale obnovit neumí. Jak jste na tom vy?
Nahoru