Datové centrum: Nedostupná pevnost, kde vstup střeží biometrická čtečka a požár se uhasí sám

„Jen“ přiložíte ruku a speciální biometrická čtečka na základě zhruba 5 milionů referenčních bodů, které popisují krevní řečiště ve vaší dlani, vyhodnotí, že váš vstup je oprávněný. Takhle nezačíná sci-fi dobrodružství, ale případná návštěva některého z datových center O2. Pevnosti, ve které jsou servery, data a důležité systémy v bezpečí – a to nejen fyzickém, ale i chráněné před výpadky proudu, hardwaru nebo třeba požáry.

Zajímá Vás O2 Cloud?

Pokud byste se rozhodli pro výstavbu firemního datového centra, pak vězte, že seznam položek, které byste museli vyřešit, by byl pekelně dlouhý: Vhodné prostory, napájení (redundantní přípojka VN, včetně UPS a diesel agregátů), zálohovaná konektivita, klimatizace, ochrana proti požáru i proti vodě, fyzické zabezpečení prostor, případné stavební úpravy, pojištění… A to jsme do seznamu nezahrnuli prvky kybernetické bezpečnosti – té se totiž budeme věnovat v samostatném článku.

Datové centrum je zkrátka technická i technologická pevnost. Pevnost, o jejíž provoz se – v případě těch nejlepších datových center v Česku – stará každou vteřinu armáda IT specialistů. Ostatně, právě to je jeden z důvodů, proč i velké firmy, které by si mohly dovolit řešit IT interně, vystavět vlastní serverovny nebo rovnou datová centra, sází na datové centrum jako službu.

Nemusí tak řešit fyzické ani virtuální zabezpečení serverů, zajištění ideálních podmínek pro provoz nebo situace, které mohou ovlivnit jejich dostupnost. Mimochodem, dostupnost datových center definuje celosvětově přijatá klasifikace TIER od nezávislé organizace Uptime Institute. A datová centra O2 parametry klasifikace TIER III splňují.

 
Nejmodernějším a provozně nejefektivnějším datovým centrem O2 je Datové centrum Stodůlky: Vydejte se na virtuální prohlídku, během které vám představíme zajímavé technologie, které se zde využívají.

Redundance všech klíčových systémů

Základem bezvýpadkového fungování datového centra je redundance všech klíčových systémů a možnost plné servisovatelnosti za provozu. Zdroje napájení (tedy včetně napájecích větví, UPS nebo dieselových agregátů), klimatizace, požární ochrana, konektivita… To vše je v datových centrech O2 minimálně zdvojené. Výpadek jakéhokoli systému dokáže okamžitě zastoupit totožný prvek.

V případě výpadku elektřiny jsou v datovém centru k dispozici redundandní zdroje nepřerušitelného napájení (UPS), ale i minimálně dva na sobě nezávislé dieselové agregáty, které mají vždy k dispozici zásobu paliva na 24 hodin provozu. A další doplňování nafty je pečlivě smluvně ošetřené, datová centra totiž spadají do kritické infrastruktury státu. Případný výpadek elektřiny tak jejich provoz nijak zásadně neomezí. Což není možné říci o drtivé většině firemních serveroven, kde UPS obvykle „jen“ zajistí, aby nedošlo k tvrdému vypnutí a servery řízeně vypne.

Protipožární ochrana

Datová centra O2 jsou vybavená požárními senzory a laserovými detektory typu VESDA, které případný problém velmi rychle odhalí. Hašení pak neprobíhá vodou nebo pěnou, ale pomocí inertního plynu, který nikterak nepoškozuje provozované technologie. Ten ze sálů vytlačí přes klapky kyslík, respektive sníží jeho koncentraci z 21 pod 15 %, a tím požár „uhasí“. Provoz datového centra by se tak v případě drobného požáru vůbec nepřerušil.

Konektivita? Datové linky vedou ze 3 směrů

V případě datového centra ve Stodůlkách je pak konektivita datového centra pojištěná i tím, že jsou datové kabely do centra vedené ze 3 různých směrů. Kdyby tedy došlo k fyzickému poškození (například překopnutí během výkopových prací) jednoho z nich, stále jsou k dispozici další dva.

Zabezpečení: Datové centrum je nedobytná pevnost

O biometrické čtečce, která vás při vstupu identifikuje podle vašeho žilního řečiště, už byla řeč. Není to ale samozřejmě jediný bezpečnostní prvek. Přístup do datového centra podléhá trojnásobné autentizaci a součástí datového centra ve Stodůlkách je třeba i vstupní přechodová komora, která vyhodnocuje, kolik lidí vstupuje dovnitř. Bezpečnostní služba, která areál hlídá nonstop, přesně ví, co se v areálu, ale i v jeho nejbližším okolí děje. Pomáhají jí k tomu i bezpečnostní kamery s nočním viděním nebo alarmy narušení vstupu.

Kamery jsou umístěné i uvnitř budovy. A pokud mají klienti zájem, je možné instalovat i kamery, které snímají konkrétní racky. Mimochodem, ty jsou uzamykatelné a přístup k nim mají jen certifikovaní zaměstnanci O2 a osoby, které jsou klientem autorizované.

Ideální podmínky pro provoz

Profesionální datové centrum zabezpečuje (na rozdíl od mnoha firemních serveroven) i ideální podmínky pro provoz. V datových centrech O2 je bezprašné prostředí, ideální vlhkost vzduchu pohybující se mezi 30 až 70 % a teplota v sálech se servery se udržuje v rozmezí 23 +- 2°C.

Chlazení HW funguje na principu teplých a studených uliček, kdy je chlazený vzduchu kontrolovaně směřovaný k jednotlivým zařízením. A to z klimatizační místnosti, která je oddělená od prostoru, ve kterém jsou racky. Při revizi nebo opravě tak technik vůbec nejde k serverům. Studené uličky zajišťují vyšší intenzitu chlazení a aktivně snižují hodnotu PUE.

Dohledové centrum: Nepřetržitá kontrola

Jedna věc je technologie vlastnit, druhá s nimi pracovat. Sebelepší technika nestačí, musíte mít odborníky, kteří ji monitorují, spravují, kontrolují. I v datovém centru samozřejmě mohou nastat problémy. Proto je jeho součástí dohledové centrum, které nonstop monitoruje hardware a virtualizační software. O jakémkoli nestandardním dění tedy IT odborníci okamžitě ví, vše řeší a klient nic z toho nepocítí. A v tom je kouzlo a hlavní výhoda datového centra jako služby. Zákazníci, kteří mají své servery v datovém centru od O2 mohou rovněž využít dohledu v rámci služby Remote Hands, a omezit tak návštěvu DC na minimální úroveň.

Zajímá vás, jak přesunout své servery nebo aplikace do datového centra od O2? Ozvěte se nám a společně najdeme housingové nebo cloudové řešení na míru i vaší firmě.

S firemním cloudem vám poradíme

Martin Panák, segmentový manažer pro oblast ICT
Martin ve společnosti O2 Czech Republic a.s. odpovídá za rozvoj ICT služeb. Je odborníkem na cloud, datová centra a kybernetickou bezpečnost. Ve společnosti pracuje od roku 2018.

Související článek Na 40 % firem říká, že zálohuje, data ale obnovit neumí. Jak jste na tom vy?
Nahoru