Jak vybrat poskytovatele firemního cloudu

Vybíráte firemní cloud? Dejte přednost poskytovateli s vlastními datovými centry, linkami a českou podporou. 

Pokud se rozhodnete pro firemní cloud, máte jen v Česku několik set možností, na koho se obrátit. Od malých „garážových“ firem až po nadnárodní giganty, kteří před 20 lety jako první přišli s myšlenkou cloudu pro firmy. Koho vybrat a podle čeho vůbec vybírat? Zajímejte se o zajištění bezpečnosti, existenci vlastních datových center, ale třeba i jazyk podpory nebo rychlost reakce na vaše požadavky.

Podle mezinárodní organizace IDC roste množství služeb, které ve firmách generují velké objemy dat. Nejčastěji jde o služby spojené s digitalizací a s rozvojem e-commerce. Firmy tak potřebují stále vyspělejší a škálovatelnější řešení, a proto se obracejí na externí dodavatele. Nejčastěji pak poptávají řešení, které jim pomůže vyřešit krátkodobé výkyvy v (často poddimenzovaných) interních kapacitách.

Externí dodavatelé nepomáhají jen s cloudem, ale i dalšími činnostmi: Outsourcing IT infrastruktury ušetří peníze a zlepší provoz 

Zajímá Vás O2 Cloud?

Stojí-li Vaše firma před výběrem poskytovatele cloudových služeb, mějte na paměti, že vybíráte firmu, která bude mít vliv na budoucnost vaší společnosti. V jejím cloudu poběží vaše kritické systémy – tedy to, co přímo ovlivňuje chod firmy. Co patří mezi zásadní parametry?

Infrastruktura: Vlastní datová centra i linky

Zvolit poskytovatele cloudu s vlastními datovými centry a datovými linkami má hned několik výhod. Můžete kombinovat cloud a housing, a celou IT strukturu tak provozovat mimo firmu. Pokud navíc budete mít vlastní firemní VPN na datových linkách poskytovatele, firemní data vůbec neprostupují do veřejného internetu. Propoj do internetu se případně realizuje v jednom místě, v datovém centru, a díky tomu je nadstandardně zabezpečený.

Fyzická bezpečnost datového centra: Od senzorů po snímání krevního řečiště

Obecně platí, že datová centra spolehlivých poskytovatelů jsou mnohonásobně lépe chráněna než jakákoli firemní serverovna. A to jak fyzicky, tak virtuálně. Například datová centra O2 jsou fyzicky chráněná před krádeží, výpadky proudu, požárem i živelními pohromami.

O ideální provozní podmínky se starají IT specialisté, nonstop v nich funguje bezpečnostní agentura, datové centrum je vybavené i alarmy na detekci pohybu, průmyslovou televizí, systémy detekce kouře. Do datového centra se dostanou pouze autorizované osoby, jejichž totožnost je navíc ověřena použitím biometrických skenerů – v případě datových center O2 konkrétně snímáním krevního řečiště.

Personál datového centra zajišťuje mnoho činností, které by běžně řešilo firemní IT. S přechodem na cloud ale firemní IT specialista o práci nepřijde, změní se ale jeho pracovní náplň.

Více o bezpečnosti firemního IT:

Virtuální bezpečnost: Next Generation Firewall už na úrovni datového centra

Z pohledu virtuální bezpečnosti je důležité, zda poskytovatel cloudu nabízí i další doplňkové služby, které může firma poptat a téměř o nic se v tomto směru nestarat.

Next Generation Firewall nebo ochranu před DDoS útoky dnes nabízí velká část poskytovatelů, v O2 ji  nabízíme už na úrovni datového centra, kde monitorujeme prostup do veřejné internetové sítě. Next Generation Firewall je robustní a neustále aktualizované řešení, AntiDDoS zase dokáže ochránit před útoky o síle až desítek Gbps. Firmám je formou služby k dispozici i poradentství v oblasti kybernetické bezpečnosti spojené s dohledovým centrem kybernetické bezpečnosti v ČR.

Vysoká bezpečnost je jednou z hlavních výhod cloudového řešení oproti vlastní serverovně. Přečtěte si ale i o dalších výhodách firemního cloudu.

 

Jak to bude v dalších letech?

Prognózy IDC předpokládají, že už v roce 2022 bude zhruba 60 % firem spoléhat v oblasti cloudových řešení na externího dodavatele. Přečtěte si článek:

Budoucnost firemního cloudu v číslech: Firmy od něj čekají vyšší efektivitu a obavy mají z bezpečnosti

Lokalita: Infrastruktura ideálně v ČR

Při výběru se zajímejte také o umístění cloudové infrastruktury. Technologie mnohých mezinárodních poskytovatelů cloudu sídlí mimo území České republiky nebo dokonce mimo Evropskou unii. Data tak velmi často putují i za hranice, a to může být pro některé firmy problém. Jednak z pohledu legislativy, jednak i z pohledu fyzické dostupnosti cloudové infrastruktury. U kritických aplikací je navíc nezbytná krátká doba odezvy, proto je potřeba mít infrastrukturu i relativně lokálně dostupnou.

O2 Cloud je kompletně v Česku, data republiku neopustí a výhodou oproti nadnárodním poskytovatelům je i zdánlivá maličkost: čeština jako jazyk komunikace. Firemní IT specialisté sice anglicky umí, mnoho z nich ale spíš pasivně. U velkých cloudových domů jste navíc často přesměrovaní na podporu, která sedí na druhé straně planety. U O2 probíhá veškerá podpora v češtině, což řešení jakéhokoli problému usnadňuje i zrychluje

Zajímá Vás O2 Cloud?

Kvalita a rozsah servisu

Podle výzkumu IDC z jara 2020 mají ve střední a východní Evropě navrch lokální poskytovatelé cloudových služeb. Do karet jim často hraje příznivá cena, ale především ne tak vysoká míra standardizace produktů a větší ochota přizpůsobit se potřebám firem. Zatímco mezinárodní poskytovatelé prodávají cloud jako hotové standardizované řešení, lokální firmy nabízejí prostřednictvím cloudu řešení konkrétních problémů a potřeb jednotlivých firem.

S přístupem firmy pak souvisejí například i smlouvy o úrovni služeb, ve kterých si s poskytovatelem vydefinujete, jaká by měla být dostupnost služby a jak rychle dokáže reagovat – ať už jde o úpravu kapacity serverů nebo odstranění závad. Čím důležitější aplikace chcete v cloudu provozovat, tím větší pozornost věnujte SLA, dostupnosti kontaktní osoby a celkově standardům, kterými se poskytovatel cloudu řídí. Například v O2 jsou všechny procesy řízené podle mezinárodních standardů ITIL (Information Technology Infrastructure Library).

Zajímá vás víc?

Reference: Zjistěte si, kdo už v cloudu funguje

V neposlední řadě se zajímejte o to, pro koho už firma přechod na cloud zajišťovala a jaké jsou zákaznické reference. O2 pomohlo do cloudu mnoha velkým, středním i menším firmám. A rádi s přechodem na cloud pomůžeme i té vaší.

Kontaktujte nás a nezávazně se informujte o možnostech, které vám O2 Cloud a další ICT řešení pro firmy od O2 nabízejí.

S firemním cloudem vám poradíme

Jaroslav Slavíček, produktový manažer pro síťovou bezpečnost                                                            Jaroslav se ve společnosti O2 Czech Republic a.s. specializuje na rozvoj bezpečnostních služeb s cílem minimalizovat našim klientům dopady kybernetických hrozeb. Vystudoval Dopravní fakultu ČVUT se zaměřením na Automatizaci v dopravě a telekomunikacích. 5 let působil na Českém telekomunikačním úřadě v odboru regulace telekomunikačních sítí a služeb. Od roku 2006 se pohybuje v telco společnostech, kde se zabývá strategickým plánováním a rozvojem služeb v oblastech Datová centra, Cloud, Storage, Backup a Security. Odpovídá za rozvoj ICT služeb. Je odborníkem na cloud, datová centra a kybernetickou bezpečnost. Ve společnosti pracuje od roku 2018.

Související článek Na 40 % firem říká, že zálohuje, data ale obnovit neumí. Jak jste na tom vy?
Nahoru