Co má společného 5G síť s udržitelností? Odpověď je snadná – všechno!

Za posledních třicet let jsme zažili postupnou evoluci mobilních sítí od 2G až po 5G. Největší pozornost každopádně sklízí právě 5G. Revoluční přínosy dosud nejrychlejší a nejpokročilejší sítě a možnosti v oblasti robotizace a digitalizace, které přináší, budí zaslouženou pozornost. Ale co přesně spojuje 5G s udržitelností? 

5G síť přináší především možnosti technologických inovací a vývoje v oblasti IoT (z anglického internet of things – internet věcí). Ty zase projekty, které vychází z principů udržitelnosti a snižují tak například energetickou náročnost některých průmyslových odvětví. To z 5G dělá jeden z nejzásadnějších technologických pokroků za poslední desetiletí. Zároveň tvoří jeden z nejdůležitějších kroků na cestě za udržitelnou budoucností. To mimo jiné potvrdil i letošní ročník největší mezinárodní konference technologických inovací CES, která proběhla v lednu v americkém Las Vegas. 

5G na globálním vzestupu 

S transformačními technologiemi, které směřují k propojenému světu závislému na kapacitě sítě, roste poptávka po spolehlivých bezdrátových službách. Na ni reagují především mobilní operátoři a snaží se rozšiřovat ultrarychlou a výkonnou 5G síť, která byla vytvořena právě pro zvýšení efektivity a posílení uživatelských zkušeností.  

Na českém trhu je v tomto směru nejdál jednoznačně společnost O2. Díky investicím do infrastruktury má dnes nejrychlejší 5G sítí pokryto téměř 50 % území republiky. Dalším plusem operátora O2 je i pokrytí celé sítě pražského metra (kromě stanice Jiřího z Poděbrad na lince A, která aktuálně prochází rekonstrukcí). 

Chytrá města jako příklad 

Budoucnost v podobě tzv. Smart Cities (chytrá města) představuje celý propojený ekosystém, který spojuje technologie a řešení včetně 5G konektivity, IoT, dopravy a chytrého automobilového průmyslu, dále energetiky, ale i veřejných služeb, zdraví a veřejné bezpečnosti, umělé inteligence a datových analýz. 5G síť jednoduše není jen o nejmodernějších technologiích pro ještě rychlejší a efektivnější propojování lidí mezi sebou, ale o propojení „všeho se vším“.  

A mnohé projekty tohoto typu zvyšují udržitelnost na několika úrovních. Na první pohled by se mohlo zdát, že přidání technologií a zařízení do infrastruktury města povede ke zvýšení spotřeby energie. Je to ale právě naopak. Pokročilé technologie a automatická řešení zvyšují účinnost jednotlivých procesů a činností a v konečném důsledku jsou úsporná a udržitelná

Měřitelnost a efektivita 

Jako příklad je možné uvést tzv. smart water sensoring (chytré snímání vody neboli optimalizace její spotřeby). To dokáže snížit celkovou spotřebu v průměrném českém městě o miliony litrů ročně. Automatizace a digitalizace přináší více možností pro optimalizaci procesů, nejen v průmyslové výrobě, ale i v rámci fungování jednotlivých, i těch nejmenších, firem. 

Automatizace může firmám přinést úspory nejen v počtu zaměstnanců potřebných na určitou činnost, ale těm také ušetřit stovky až tisíce hodin práce nebo desetitisíce najetých kilometrů a nádrží spotřebovaného paliva. V konečném důsledku je tak možné například i snižovat emise skleníkových plynů v ovzduší

Privátní síť jako jedna z cest 

5G sítě umožňují vytvářet tzv. privátní sítě, na kterých spolu mohou různá zařízení komunikovat. Uzavřené privátní sítě přináší nejen vyšší kapacitu, pokrytí a latenci, ale také to nejvyšší zabezpečení. Více se o výhodách privátních sítí dozvíte v tomto článku

Základem tohoto pokroku a udržitelných inovací je co nejrychlejší rozšiřování sítě 5G, na které dokážou tyto pokročilé technologie a zařízení efektivně pracovat. 

Zaujalo vás toto téma? Pročtěte si i naše další články: 

Milan Ruttner Autor článku
Milan Ruttner
Pro Milana není udržitelnost jen pouhý pojem. V O2 rozvíjí aktivity spojené se strategií v oblasti ESG. Jeho cílem je, aby se staly součástí každodenního života všech lidí, a to nejen zaměstnanců, ale i zákazníků a široké veřejnosti.
Související článek Využití M2M v praxi: Od fleet managementu přes protipožární ochranu až ke kontrole karet
Nahoru