Trendy 2024 podle největšího veletrhu smartphonů

Ve stovkách uliček barcelonského výstaviště byly k vidění nejen špičkové smartphony, ale také produkty menších značek a i jiné další zajímavosti. Vybrali jsme nejvýraznější trendy, s kterými se budeme letos i v dalších letech setkávat.

Veletrh MWC v Barceloně je velká událost, které se každoročně účastní desetitisíce návštěvníků. A pozor, není určený pro veřejnost a navíc vstupenky stojí stovky eur. Jenže telekomunikační byznys je dnes klíčový a tak je o tuto akci obrovský zájem. Veřejnost pak nejvíce zajímají mobilní novinky, především nové smartphony. I letos bylo v Barceloně představeno několik novinek, kterým jsme se věnovali v samostatném článku. Nyní se podíváme na trendy, které se daly v Barceloně vypozorovat.

Trendy

Místo náramku bude trend prsten

Začít musíme s chytrým prstenem Galaxy Ring, který Samsung oznámil na závěr premiéry modelů S24 v lednu letošního roku. Bez podrobností a jen na obrázku. Do Barcelony už prsten přivezl, ale o moc víc se o něm neví. Vystaven byl za sklem, takže se ví, že budou tři barevné verze (stříbrná, tmavá a zlatá) a na výběr bude devět velikostí. To je u chytrých prstenů poněkud nevýhoda, musí perfektně sedět, takže nelze vyrábět jednu velikost.

Samsung nezveřejnil ani termín uvedení na trh, ani cenu a vlastně ani funkce. Můžeme však předpokládat, že bude kopírovat už dostupné chytré prsteny na trhu, jako je třeba Aura Ring. Takže to bude vlastně senzor měřící vybrané tělesné funkce, tedy asi jako chytrý náramek. Oproti němu je méně nápadný a kdo si potrpí na hezké hodinky, tak si spíš pořídí prsten než náramek na druhé zápěstí. Určitě poslouží i pro sledování pohybu a mohl by i upozornit vibrací na hovor nebo zprávu. Prsteny mají být nová velká věc, o nositelnou elektroniku je velký zájem, takže by to Samsungu mohlo vyjít. Z velkých mobilních značek bude zřejmě první.

Levná véčka budou trendy

Dalším trendem, který v Barceloně zcela jasně vykrystalizoval, jsou véčka. Tedy ohebné telefony připomínající dávné véčkové přístroje. Ty dnes mají v nabídce všechny velké značky včele se Samsungem a Motorolou. Jdou to však převážně drahé přístroje nejvyšší třídy. Tedy s cenou přes 20 000 korun, výjimkou je Motorola Razr 40, která u O2 stojí 19 000 Kč. Jenže to vypadá, že do segmentu míří mnoho menších značek, které často asi většina ani znát nebude. Trend je jasný, véčko musí mít i výrobci, kteří žádné technologicky zajímavé telefony nenabízí.

Trendy

Véčko je stylovka a jakmile cena komponent klesla, je zde pro tyto výrobce solidní obchodní příležitost. Nečekejte výbornou výbavu, často je jen základní a k vidění byly i modely bez 5G. Rozhoduje cena a většina výrobců slibovala véčka za cenu v přepočtu okolo 10 000 korun. Což je samozřejmě hodně lákavé a mohl by to být prodejní trhák. Připravte se na značky Doogee, Energizer, Tecno nebo Blackview.

Půl kila za obří baterii

Specifickou kategorií přístrojů jsou ty odolné, konkrétně ty pancéřované. Velké firmy se jim většinou vůbec nevěnují, není to velký segment trhu, ale své zákazníky má. Obvykle smartphony této kategorie nemají špičkovou výbavu, jejich přednosti jsou jinde. Jde o odolnost, vedle IP68 a vyšší zvládají i vojenské standardy pádů. A v neposlední řadě mají posloužit i jako pomocný zdroj energie. Už delší dobu jsou na trhu telefony s bateriemi s kapacitou okolo 20 000 mAh, v Barceloně se ukázal nový rekordman s baterií, která má kapacitu 28 000 mAh.

Trendy

Když to porovnáme s běžnými smartphony, které mají obvykle baterie s kapacitou 5 000 mAh, tak výdrž takových telefonů na jedno nabití je opravdu špičková. Případně dokážou nabít i jiná zařízení, nebo mají výkonnou svítilnu. Daní za to je vysoká hmotnost, ti největší bumbrdlíčci se blíží hranici půl kilogramu, nebo ji i lehce překonávají. Opět porovnejme s běžnými smartphony, ty se obvykle vejdou do 200 gramů.

5G vládne světu

V neposlední řadě nesmíme opomenout trend 5G. Ano, to není žádná novinka, ale podle všeho, je to historicky nejrychleji adoptovaná technologie v mobilních sítích. To je strana operátorů, na straně zákazníků to platí taktéž, protože zájem o 5G telefony je dnes tak výrazný, že zcela vytlačují LTE přístroje a to i v kategorii levnějších telefonů. Loni to tak úplně nebylo, byl nedostatek 5G čipů, ale letos je už situace jiná a do konce roku drtivá většina telefonů nad 4 000 korun bude podporovat 5G.

Trendy

Dokonce budou existovat i ty levnější a LTE čipy zůstanou vyhrazené jen těm úplně nejlevnějším telefonům. Samozřejmě budou existovat výjimky, ale s ohledem na ceny a dostupnost součástek už nebudou muset výrobci šetřit. Z operátorského pohledu pak bude výzva letos již oficiálně oznámeného standardu 5,5G od Huaweie, a všichni výrobci infrastruktury již intenzivně pracují na standardu 6G. Důvod je prostý, objem přenesených dat a počet připojených přístrojů po celém světě stále roste a technologie se tomu musí přizpůsobit. Navíc se stále více řeší šetření energií.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Představujeme vám 7 důvodů, proč si koupit smartphone Google Pixel. Věděli jste, že u O2 k němu dostanete O2 TV HBO a Sport na půl roku zdarma? 
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru