V Plzni mají chytrou křižovatku. Pomáhá ji 5G

Takhle nějak budou vypadat silnice budoucnosti. A nikoliv té vzdálené, ale docela blízké. Technologie už existují a v Plzni fungují v pilotním projektu. Za ním stojí samotné město, společnost Intens Corporation, která má chytrou dopravu v Plzni na starosti a společnost O2, která většinu Plzně již pokryla signálem sítí 5G. V Plzni tak mají už i první chytrou tramvaj s 5G.

Systém, který to umožňuje, se jmenuje C-ITS (V2X). To však není podstatné, důležité je, co umožňuje. Jde totiž o chytrou komunikaci v podstatě mezi vozovkou či silniční infrastrukturou a vozidly. Hodně se o tom mluvilo při nástupu 5G, protože aby to vše fungovalo, je potřeba, aby informace byly předávané v reálném čase s co nejmenší prodlevou.

Chytré silnice
car interior – devices, the concept of driving.

A právě to jsou benefity sítí 5G. Poskytují vysokou přenosovou rychlost a také nízkou latenci. Což je hodně důležité, informace jsou předávané v podstatě okamžitě, nedochází ke zpoždění. „Právě klíčové vlastnosti sítě, jako jsou rychlé stahování a odesílání dat nebo nízká odezva spolu s vysokou bezpečností přenosu dat, jsou nezbytné pro vybudování infrastruktury, která umožní funkční provoz a vzájemnou komunikaci mezi jednotlivými prvky chytré mobility,“ vysvětluje Tomáš Linhart, ředitel pro veřejnou správu v O2 Czech Republic.

Silnice bude mluvit s autem

Co to v praxi znamená? Chytrá silnice je vybavena množstvím senzorů, které sbírají informace o pohybu vozidel, intenzitě dopravy a dalších informacích. Systém je zpracovává a dokáže pomocí nich jak informovat vozidla tak i řídící prvky dopravy. To jsou například informační tabule, dynamické značky, semafory a tak dále. Řidič s autem, které umí přijímat tyto signály, pak dostává informace o situaci před sebou, což spolu s navigací umožňuje volit alternativní trasy a tak dále.

Chytré silnice
Gps system in a smart car

Až bude systém komplexní, bude možné tyto informace používat i pro samořiditelná vozidla. Samozřejmě v okamžiku, kdy bude systém samořiditelných vozidel dovedený k dokonalosti. Aktuální stav je tomu už docela blízko, zatím se prodávají vozidla s určitým stupněm automatického řízení, ale řidič musí být stále ve střehu. Kdy se podaří vše dotáhnout, zatím není jasné. Pro mnoho firem jsou tyto věci prioritou a vývoj pokračuje rychlým tempem. Sítě 5G jsou v tomto směru nezbytností, pomáhá i vývoj silných a úsporných procesorů – známých například ze špičkových smartphonů. V neposlední řadě pak bude mít vliv i umělá inteligence, což je zlatý grál IT v posledním roce či dvou.

Pilotní projekt v Plzni

A jak to konkrétně funguje v Plzni? Senzory město spolu s partnery vybavilo křižovatku v části Bory. Chytré C-ITS systémy jsou aktuálně nainstalované na sedmi místech od křižovatky ulic Mánesova/Klatovská třída po tramvajovou zastávku Univerzita. Fungování systému vysvětluje Aleš Tolar, náměstek primátora pro oblast dopravy a životního prostředí: „Na křižovatkách byly mimo jiné umístěny kamery pro rozpoznání jednostopých vozidel, což umožní jejich bezpečnější průjezd křižovatkou. Stávající indukční smyčky ve vozovce totiž někdy nezachytí cyklistu, ale třeba ani motorkáře. Strategické detektory nám pak zase umožní sledovat intenzity vozidel mezi křižovatkami, což je pro efektivní řízení dopravy pomocí světelné signalizace důležité.“

Chytré silnice
Auto. Luxury car steering wheel and dashboard with monitor

Výhodou systému je, že vozidla záchranného systému si mohou dopředu připravit cestu a na křižovatce si s předstihem dát zelenou v jejich směru. To výrazně snižuje rizika střetu než při průjezdu s majáky na červenou. Což je samozřejmě možné, ale vyžaduje to spolupráci ostatních účastníků silničního provozu. Což se bohužel někdy nedaří. Aktuálně je mobilní jednotkou vybaveno pět vozidel městské hromadné dopravy, tři vozidla hasičského záchranného sboru a jeden vůz záchranky.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek O2 úspěšně otestovalo jako první operátor v Česku technologii RedCap ve své 5G mobilní síti. Zásadní bude zejména pro průmyslové využití a oblast internetu věcí
Nahoru