Umělá inteligence už v mobilu je, ale teprve teď se to rozjede

O umělé inteligenci v poslední době musí vědět asi každý. Různé chatboty, které tu lépe tu hůře odpovídají na položené dotazy, už taky asi leckdo vyzkoušel. A v mobilu ji máme asi všichni, alespoň u novějších přístrojů tomu tak je.

Téma umělé inteligence (anglicky Artificial Intelligence – AI) je obrovsky široké a její využití také. Vlastně to není nic až tak nového. Pokud jste někdy použili překladač v telefonu nebo v počítači, tak do určité míry jste se seznámili s umělou inteligencí. Je to prosté, historické překladače fungovaly jen jako elektronické slovníky. Uměly přeložit slova, případně předem zanesené fráze. Ale současná podoba, kdy překladače umí překládat celé texty, už využívají strojové učení a umělou inteligenci, která s daty pracuje.

Na podobném principu fungují i jiné aplikace a služby a většina novějších modelů smartphonů má vedle samotného procesoru i koprocesor pro umělou inteligenci. Buď samostatně, nebo v rámci hlavního procesoru. Popravdě, využití je zatím nárazové, k systémovému řešení se teprve blížíme. Zlom zřejmě nastane příští rok, kdy se na trhu objeví telefony, které budou umělou inteligenci využívat komplexněji.

Umělá inteligence potřebuje výkon

Výpočetní výkon současných mobilních procesorů je vysoký, v případě těch špičkových až velmi vysoký. Ale to samostatně pro složité výpočty umělé inteligence nestačí. Data se proto zpracovávají hromadně na serverech, v podstatě v cloudu, jak dnes moderní říkat. A je to logické, aby byla umělá inteligence opravdu chytrá, potřebuje se učit. To samozřejmě může dělat jen na jednom vzorku, v případě vašeho telefonu v podstatě na vás. Jak telefon používáte, jak píšete, co hledáte. Jenže mnohem lépe se naučí, pokud své vědomosti sdílí s jinými entitami a může pracovat s daty milionu uživatelů. Čímž se můžeme vrátit k příkladu překladače. Z dat jednoho člověka by se toho moc nenaučil.

Základem umělé inteligence jsou data a následně proces, jak s nimi nakládat. Dál už je to docela složité, ale alespoň zjednodušeně. Pod pojem umělé inteligence patří strojové učení, neuronové a další specializované sítě, logika, algoritmy, systémy… Je toho ohromné množství. Zatím jsme se v mobilech setkávali s takzvanou úzkou umělou inteligencí, to jsou ty jednotlivosti jako překladač, našeptávač při psaní, funkce fotoaparátu a tak dále. Nyní je trendem obecná umělá inteligence, která vynechává učení jednotlivých problémů a přistupuje k učení komplexně. A tento trend by se měl dostat do telefonů.

Samsung to rozjede ve velkém

Alespoň tak to tvrdí úniky ohledně nové verze operačního systému smartphonů Samsung. Bude mít označení UI 6.1. Samsung ho zřejmě představí v lednu roku 2024 spolu s novými modely řady S. Ty ho budou mít, ale dočkají se i starší modely značky. Ale Samsung v tomto směru není první, umělá inteligence řídí i nové Pixely, ty však Google v Česku oficiálně neprodává. A aktivní jsou i čínské značky, zatím však primárně ve verzích pro domácí čínský trh.

A na co se tedy můžeme těšit? Na překladač v reálném čase, umělá inteligence přeloží automaticky text ve zprávách nebo messengerech. A dost možná bude možný i online překlad hovoru. I na tom se pracuje. Systém nabídne i přepis hlasového záznamu do textu, editor fotografií zvládne předělat fotku z formátu na výšku na formát na šířku, telefon bude schopný potlačovat hluk při hovoru a tak dále. Možnosti jsou velmi široké a vlastně není podstatné, co se objeví na začátku, důležité je, že celý koncept umělé inteligence bude integrovaný do uživatelského rozhraní telefonu.

Vyzkoušejte, co už umí telefony dnes

To je blízká budoucnost, ale vraťme se do současnosti. Už nyní v některých telefonech můžete najít v galerii obrázků funkci vymazání nechtěných objektů. To je tak, že někomu uděláte pěknou fotku, ale následně si všimnete, že do záběru vlezl někdo cizí – nechtěný. Stačí nechtěný objekt označit, v podstatě na něj kliknout, a dát ho zmizet. V principu to není nic převratného, ve velmi zjednodušené podobě uměly takové věci počítačové grafické editory před dvaceti lety. Ale výsledky byly, bez dodatečné úpravy, mizerné. A tu dodatečnou úpravu obvykle dobře zvládl jen profesionál. Dnes to v telefonu jde samo a výsledky jsou často ohromující. Ne vždy, umělá inteligence se stále učí.

Nebo samotný fotoaparát. Možná vás překvapuje, jak je možné, že foťák z mobilu dokáže udělat parádní noční fotku, mnohdy ostřejší než velký fotoaparát. A to jen tak z ruky. Ano, máme optickou a elektronickou stabilizaci, ale kouzlo je právě v algoritmech, které se buď blíží umělé inteligenci, nebo ji i využívají. Vy sice zmačknete jednou spoušť a dostanete jednu fotku, ale na pozadí jich foťák vyfotí třeba deset a spojí je do jedné. A takových „kouzel“ umí dnešní foťáky v mobilech mnohem víc.

Umělá inteligence potřebuje vývoj

Využití obecné umělé inteligence by mohlo všechny uvedené funkce posunout na novou vyšší úroveň. Zároveň však nesmíme zapomenout ani na rizika, která umělá inteligence logicky přináší. Právě na dobře známých chatbotech, s kterými si můžete povídat, ukazují, že umělá inteligence není zatím zdaleka stoprocentní. Někdy si vymýšlí, někdy fabuluje. Zatím nevědomky, prostě nemá stoprocentní informace, ale je zde určitě riziko, že si začne vymýšlet záměrně. A to je třeba jeden z úkolů vývojářů, tomu zabránit. K čemu by pak byl dokonalý online překlad, kdyby byl výsledek vymyšlený.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek O2 úspěšně otestovalo jako první operátor v Česku technologii RedCap ve své 5G mobilní síti. Zásadní bude zejména pro průmyslové využití a oblast internetu věcí
Nahoru