Využití M2M v praxi: Od fleet managementu přes protipožární ochranu až ke kontrole karet

Nejdříve se mluvilo o milionech. Později o miliardách. A dnes už se dokonce hovoří o desítkách miliard zařízení, která si předávají informace a „komunikují“ spolu. Díky M2M komunikaci se ve vašem voze může rozblikat kontrolka zvoucí do servisu, nemusíte na papírky vypisovat spotřebu vody a bankomat vám vydá peníze. Z pohledu firem pak může být M2M cesta k automatizaci procesů, zefektivnění práce nebo prevenci stavů, které stojí peníze a někdy i reputaci. 

Rozvoj M2M technologií šel ruku v ruce s rozvojem fleet managementu. Tedy se sledováním služebních vozidel pomocí senzorů, které obsahují SIM kartu. Ostatně, tato technologie se využívá i dneska – a firmy tak mají přehled o najetých kilometrech, spotřebě, zvolených trasách, ale i o aktuální poloze vozidla. M2M se tak logicky uplatňuje i v nákladní dopravě a obecně v logistice při sledování zásilek, kde může pomoci zefektivnit například komunikaci se zákazníkem při doručování.

Možná i vaše auto si říká o servis díky integrované SIM kartě

M2M SIM karta pak bývá často integrovaná i v nových vozech, ze kterých pravidelně odesílá informace do systému výrobce. Výsledkem jsou na jedné straně data pro další vylepšování budoucích modelů, ale často i pozvání k servisu po najetí určitého počtu kilometrů nebo dosažení určitého stupně opotřebení některého ze systémů.

A nemusí nutně jít jen o osobní vozidla. M2M se velmi často uplatňuje při takzvané prediktivní údržbě. Co si představit? V O2 jsme například pomáhali s monitorováním stavu brzd motorových i nákladních vagonů. Systém prostřednictvím datové SIM karty pravidelně hlásil, v jakém stavu brzdy jsou. Podle toho bylo možné plánovat pravidelnou údržbu, a i díky ní předcházet náhlým technickým potížím a výpadkům.

Podobně je možné M2M využít nejen u osobní dopravy, nákladní přepravy, ale třeba i při monitoringu těžkých a především velmi drahých stavebních strojů. Jejich nečekaný výpadek pak totiž neznamená jen náklady na opravu, ale i finanční ztráty způsobené jejich neplánovaným odstavením z provozu.

Smart metering: Když se stav vodoměru odečte na dálku

Stále častěji se M2M využívá i při takzvaném smart meteringu, odečtu dat na dálku. Evropská unie dokonce před pár lety vyhlásila smělý cíl, že chce do konce roku 2020 odečítat 80 % všech údajů o energiích na dálku. Aktuální data napříč Unií tento cíl odsouvají až do roku 2030, nicméně určitě platí, že projektů, které díky úsporným a spolehlivým čidlům odečty zefektivňují, přibývá. A to i v České republice.

Speciální čidla se SIM kartou nacházejí nejčastěji uplatnění v hlubokých vodárenských šachtách a podzemních prostorech – a to i díky prostupnosti signálu. Z pohledu zefektivnění procesů ale mají smysl i u odečtu elektřiny nebo plynu.

V jakých oborech nachází M2M využití?

  • Logistika: Sledování vozového parku, zásilek, komunikace
  • Energetika: Smart metering, ovládání prvků v síti, informace o výpadcích, sledování výměníků
  • Security firmy: Kamerový systém, automatické alarmy při narušení, napojení kamer policie například při měření rychlosti
  • Facility: Ovládání klimatizace, topení na dálku, vyčítání čidel
  • Automotive: M2M komunikace na výrobních linkách, monitoring technického stavu vozidel
  • Bankovnictví: Bezdrátové platební terminály, zabezpečení bankomatů a monitoring jejich stavu a polohy

M2M a bezpečnost: SIM karty jsou v kamerách i bankomatech

M2M využívají i bezpečnostní firmy při ostraze objektů a majetku. V mnoha bezpečnostních systémech je umístěná M2M SIM karta, která v pravidelných intervalech odesílá data o tom, jestli je vše v pořádku. A při jakémkoli nestandardním dění může zalarmovat příslušné složky – nejčastěji Pult centrální ochrany. Na stejném principu pak fungují například i protipožární systémy, které vyšlou alarm v okamžiku, kdy zařízení zaznamená například kouř nebo zvýšenou teplotu.

A jak už jsme zmiňovali, s M2M komunikací máte čest i v případě, že vybíráte peníze z bankomatu. SIM karta v takovém případě může odesílat informace o vaší kartě a přijímat data například o tom, zda je platná. Tento princip se navíc využívá nejen u bankomatů, ale setkat se s ním můžete i u přenosných platebních terminálů nebo třeba v autobuse, kde přikládáte ke čtečce „lítačku“ s předplaceným jízdným. I tady může platnost předplatného systém ověřit prostřednictvím M2M.

Jak přehledně spravovat M2M SIM karty? V O2 máme řešení

Firmy, které nějakým způsobem využívají M2M řešení, mnohdy spravují stovky i tisíce datových SIM karet. Aby byla jejich správa jednoduchá a přehledná, mají naši klienti k dispozici M2M Portál sloužící k monitoringu všech SIM karet na jednom místě.

M2M Portál:

  • Jde o samoobslužné webové rozhraní, ve kterém má zákazník přehled o všech svých M2M SIM kartách. Vidí, které jsou aktivní, které deaktivované, zda jsou funkční a skutečně odesílají a přijímají data.
  • SIM karty můžete na dálku i spravovat. Snadno u nich změníte datový tarif, případně karty zablokujete.
  • Není nutné spravovat všechny SIM karty jednotlivě. Můžete si je uložit do skupin (například podle lokalit nebo podle charakteristik zařízení, ve kterých jsou umístěné) a následně spravovat celé skupiny.
  • M2M Portál umožňuje takzvaný data pooling, tedy sdílení objemu volných jednotek celou skupinou SIM karet. A takových skupin může mít zákazník i více.
  • Portál umožňuje nastavit i upozornění na nestandardní situace: Dozvíte se tak o nestandardním datovém provozu, vložení karty do jiného zařízení, ale třeba i o nečekané ztrátě signálu.
  • S přípravou portálu zákazníkovi pomůžeme. A pokud si přeje, pak rozhraní dokážeme upravit i na míru.

Ostatně, „vychytávky“ a nestandardní řešení jsme díky internímu vývojářskému týmu navrhli pro zhruba 30 % našich M2M klientů. Samotný M2M portál lze navíc propojit i s dalšími firemními aplikacemi a udělat tak M2M komunikaci ještě efektivnější.

Pokud i vy přemýšlíte o tom, jak vykročit vstříc automatizaci procesů a větší efektivitě práce, ozvěte se nám. Rádi s vámi probereme všechny možnosti, které M2M nebo jiné moderní technologie nabízejí, a navrhneme vám řešení na míru.

A pokud vás zajímá hlubší pohled na to, jak svět M2M funguje, přečtěte si článek: M2M komunikace: Nejde o sci-fi, uplatnění nachází denně. A budoucností je narrow-band

 

Jindra Běhavý, produktový manažer pro M2M

Do O2, respektive tehdejšího Eurotelu, nastoupil v roce 2004 ještě při škole. Začínal na infolince a přes procesy došel až na produkt. Aktuálně má na starosti M2M. Na M2M Platformě pracuje od prvního dne jejího života v hlavách španělských kolegů, zná všechna její zákoutí a nálady. Je to srdcovka. Při práci hledá hlavně řešení, nekouká na to, co bylo, ale na to, co přichází, a zůstává v klidu. 

 

Související článek K čemu slouží lokalizační data? Pomůžou s tvorbou jízdních řádů nebo třeba s rozmístěním poboček supermarketů
Nahoru