Operátor O2 úspěšně dokončil výstavbu 5G sítě na střední Moravě

Brzy zmodernizuje na Moravě dalších 1 000 vysílačů.

Společnost O2 pokračuje v pokrývání České republiky nejrychlejší 5G sítí. V polovině června letošního roku úspěšně operátor O2 dokončil modernizaci celé mobilní sítě v oblasti střední Moravy. Jde o 814 základnových stanic, kde je nyní dostupná nejlépe hodnocená 5G síť včetně navýšení celkové kapacity sítě.

Nejmodernější síť si tak nově mohou užívat obyvatelé v těchto okresech: Olomouc, Přerov, Prostějov, Kroměříž, Zlín, Uherské Hradiště, Vyškov, Vsetín, Hodonín, Blansko, Nový Jičín.

„Mobilní síť modernizujeme formou úplné výměny technologií základnových stanic, což je finančně i logisticky náročnější cesta, než volí konkurence. Přinášíme tak obyvatelům Moravy opravdu kvalitní, rychlou a spolehlivou mobilní síť,“ říká Jakub Votava, ředitel síťové architektury a rozvoje O2. „Do konce prvního čtvrtletí příštího roku obměníme na Moravě dalších více než 1 000 vysílačů,“ dodává Jakub Votava.

Použití nejmodernějších dostupných technologií a plné využití šířky frekvenčního spektra zvýší kapacitu na každém vysílači, vylepší pokrytí a umožní uživatelům dosáhnout mnohonásobně vyšších rychlostí mobilního internetu. Obměna vysílačů je časově, finančně i logisticky náročný proces, který zahrnuje měsíce plánování, příprav a koordinace výstavby.

Výměnu sítí pro O2 zajišťuje společnost CETIN, pro modernizaci využívá technologie švédského dodavatele Ericsson. „Jedná se o největší technologickou modernizaci mobilních sítí v české historii. Na Moravě se na ní podílí více než 200 techniků a v rámci výměny technologie dopravili na vysílače již více než 350 tun materiálu a vybavení,“ uvádí Vladimír Filip, ředitel rozvoje sítí CETIN.

Mapa 5G modernizace O2 sítě k 15. 6. 2023

Plánovaný rozvoj sítě na Moravě

Společnost O2 plánuje pokračovat v kompletní obměně radiových technologií pro 2G, 4G a výstavbě 5G sítě v dalších moravských lokalitách. Harmonogram prací vypadá takto:

  • k 30. září roku 2023 bude pokryto dalších 813 lokalit, a to v okresech Ostrava, Frýdek-Místek, Karviná, Bruntál, Šumperk, Břeclav, Znojmo, Třebíč a Jihlava
  • do konce března roku 2024 pak O2 pokryje dalších 236 základnových stanic v okresech Žďár nad Sázavou, Opava a Svitavy
  • zbývající okresy budou pokryty do konce roku 2024

Mapa plánované 5G modernizace O2 sítě k 30. 3. 2024 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek 5G v dopravě: Když se auta vzájemně „uvidí“ a kamion zvládne cestu sám
Nahoru