K chytrému městu patří chytrá doprava: Jak technologie vylepšují veřejný prostor

Určitě to znáte. Potřebujete zaparkovat, přijedete k turniketu, vezmete si lísteček a jedete hledat volné místo. Při cestě ven z parkoviště vás pak brána automaticky pozná a pustí ven.

Jak je to možné? Systém si „přečetl“ vaši poznávací značku, a protože splňujete podmínky, jako je určitá doba parkování zdarma, při cestě ven už nemusíte žádný lísteček řešit. Ušetřilo vám to čas a i další auta se díky takové automatizaci z parkoviště dostanou dřív.

A to není jediná oblast, ve které technologie pomáhají městům zlepšovat fungování veřejného prostorou.

Přečtěte si, jak se díky stále většímu rozšíření IoT i rychlejšímu a stabilnějšímu pokrytí 5G sítí mění česká města, jak už teď díky nim lépe využíváme veřejný prostor a jak usnadňují lidem každodenní život.

C-ITS: Přináší bezpečnější a plynulejší dopravu

Chytré senzory, aplikace, systémy a služby usnadňují život ve městech nejen řidičům, ale nám všem, kteří chceme město využívat pro svůj pohodlnější život.

Pod zkratkou C-ITS (Cooperative Intelligent Transportation Systems) najdeme komplexní řešení chytrého dopravního systému. Spadají sem nejen parkovací místa a jejich lepší využití, ale třeba i prioritizace záchranných složek na semaforech, nebo bezpečnější železniční přejezdy díky včasnému varování před blížícím se přejezdem i vlakem.

Kooperativní inteligentní dopravní systém se stará hlavně o rozvoj komunikace vozidlo-vozidlo a vozidlo-infrastruktura. Dokáže poskytovat obrovské množství dat a informací a předávat je řidičům v reálném čase.

Cílem je plynulejší doprava ve městě, méně času stráveného v kolonách, větší využívání městské hromadné dopravy a celkově kvalitnější životní prostředí.

Víte, že v Česku se jako vůbec v první zemi v Evropě začalo C-ITS využívat právě pro optimalizaci provozu ve městech? O tom, co evropský projekt C Roads už městům a jeho obyvatelům přináší, jsme se rozepsali v článku Rychlejší MHD i přednost pro sanitky na křižovatce: Chytrá doprava a C-ITS už mění každodenní provoz.


Platforma INTIQ: Když má město vlastní operační systém

Do technického řešení pro „chytrá města“ společnosti Intens Corporation patří také modulární platforma INTIQ. Jak ji mohou města využívat? Na základě sesbíraných dat z dopravních senzorů pomáhá zlepšovat celkovou infrastrukturu se všemi výzvami, které k tomu patří.

Spojuje v sobě stávající systémy, které už ve městech fungují a doplňuje je o vlastní IoT zařízení, senzoriku a přidává také nové funkce. Dalo by se říct, že INTIQ představuje vlastní operační systém města.

Výhodou platformy INTIQ je, že funguje jako multifunkční systém, ze kterého si města „vyzobnou“ jen to, co aktuálně potřebují. Každé město totiž řeší jiné problémy a má v daný čas různě nastavené priority.

Nasbíraná data pak dále slouží také dopravním referentům, dispečinku nebo i policii.

Co přináší platforma INTIQ pro naše města?

  • Zvyšuje plynulost a bezpečnost dopravy ve městě.
  • Prioritizuje vozy IZS a MHD na křižovatkách.
  • Stará se o lepší parkování ve městě.
  • Zajišťuje bezpečnost a ochranu obyvatel.
  • Poskytuje propracované procesy pro krizový management při nečekané události.
  • Nabízí inteligentní kamerové systémy.
  • Reportuje data portálům a dispečinkům.

Díky množství dat, které systém neustále snímá, si města dokážou zpracovávat výstupy a sledovat trendy, sezónnost nebo i odhalit různé abnormality.

Hladší parkování i ochrana historického centra

Stále více měst určité formy chytrých řešení zavádějí a zároveň se připravují i na budoucnost a další výzvy spojené s modernizací, efektivnějším plánováním a celkově větší bezpečností obyvatel. V současné době městy rezonuje především téma parkování, využívání parkovacích míst, snadné platby za parkování nebo eliminace „odkládání“ aut na nevhodných místech.

Co to v praxi znamená? Například, že chytré senzory mají přehled o aktuální vytíženosti parkovacích míst a dokážou řidiče rychle navést na nejbližší volné parkoviště.

Zároveň s tím souvisí i jednoduchá platba za parkování, například pomocí aplikace. Případně automatický průjezd branou bez nutnosti ověřovat parkovací lístek.

Patří sem ale třeba i systém rozpoznávání SPZ, který města využívají třeba při průjezdu historickými částmi nebo kolem památkově chráněných budov. Takto to funguje například v Praze na Starém městě u ambasády Spojených států, kde je průjezd povolený pouze na základě zaregistrované poznávací značky. Případně se do určitých částí města umožňuje průjezd pouze rezidentům, ale pro ostatní je vjezd zakázán.

Scénáře pro krizové situace: Chytré město vyřeší mimořádnou událost hladce

Díky systémům společností O2 Czech Republic a  Intens Corporation získají města také účinný nástroj pro snazší řešení krizových situací a mimořádných událostí.

V jednom z modulů, který městům Intens dodává, najdou totiž i předdefinované scénáře pro řešení krizových situací včetně řízené komunikace a auditování provedených aktivit. Pokud například dojde k průmyslové havárii, provede příslušný modul dispečera nezbytnými kroky zcela automaticky.

Díky jasně nastaveným procesům zvládnou dispečeři a zapojení pracovníci celou situaci vyřešit v klidu. Součástí je také detailní záznam pro následnou zpětnou analýzu a vyhodnocení.  

Snadný průjezd městem: Chytré tabule a informace o kolonách

Mezi další příklad praktického využití C ITS ve městech patří také informační tabule, na kterých řidiči najdou předpokládané dojezdové časy. Upozorní řidiče, pokud je někde kolona, a zobrazí se jim také předpokládané zdržení. Analýza dopravní situace probíhá v reálném čase a dopravní dispečink následně dostane graficky zpracovaný výstup.

Dopravní referent pak také díky těmto informacím může například prioritizovat opravy silnice podle jejich vytížení.  Případně nasbíraná data o hustotě provozu využijí i městské firmy pro nacenění pronájmu reklamních ploch.

Zranitelní účastníci provozu: Chytré město mysli i na chodce

Další důležitou součástí chytrého města a řešení od společností O2 Czech Republic a IntensCorporation je ochrana těch nejzranitelnějších účastníků provozu. Sem patří především chodci a cyklisti.

Tady ale narážíme na drobný zádrhel. Na rozdíl od auta nebo infrastruktury nejde u lidí využít klasické palubní jednotky ani jiné chytré krabičky.

Jediné technické řešení zatím nabízí například telefony podporující technologii 5G. Díky nízké latenci a vysoké přenosové rychlosti je možné dostat upozornění do aplikace prakticky v reálném čase.

Výhody 5G sítí už si navíc města osahávají. Například v projektu 5G pro 5 měst, do kterých se za technologické podpory O2 zapojila česká města. Cílem projektu je využít inovativní technologie ke zkvalitnění života obyvatel ve městě.   

Jak to pak vypadá v praxi ukazuje i příklad z Bíliny, která se do projektu zapojila s cílem zvýšit bezpečnost ve městě. Díky 5G síti mají strážníci Městské polici k dispozici plnohodnotný datový přenos z terénní kamery do svého chytrého telefonu.

Záznamy z městských kamer ve vysoké kvalitě obrazu i zvuku pak policie zvládne zpracovávat v reálném čase. Díky tomu se výrazně zrychluje a zkvalitňuje komunikace mezi policisty v terénu a dispečinkem.

O tom, jak ještě 5G síť v Bílině a v Plzni využívají, se dočtete i v článku 5G drony a chytrý kamerový systém. O2 představilo spolu s městy Plzní a Bílinou praktické využití 5G sít.


Zajímá vás téma chytrých řešení, která obyvatelům usnadňují život a městům pomáhají efektivně řídit nejen dopravu? Přečtěte si i další články, ve kterých jsme se věnovali tématu chytré dopravy a tomu, jaké příležitosti otevírá 5G síť (nejen) pro veřejné správě:

O2 pokračuje s projektem C-Roads a představuje samostatnou mobilní aplikaci pro vzájemnou komunikaci automobilů

V Plzni bude jezdit první chytrá tramvaj s 5G

5G síť v logistice: Přes autonomní vozíky až k rozšířené realitě

5G síť v dopravě: Když se auta vzájemně uvidí a kamion zvládne cestu sám

Související článek Rychlejší MHD i přednost pro sanitky na křižovatce: Chytrá doprava a C-ITS už mění každodenní provoz
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru