Velikonoce udržitelně? Máme pro vás pár tipů, jak na to

Velikonoce jsou v Česku druhými nejoblíbenějšími svátky, které se každoročně slaví v rodinném kruhu. Vážou se k nim nejrůznější tradice a zvyky, během kterých produkujeme o něco více odpadu a zpracováváme přírodní zdroje než normálně. Jak se Velikonoce blíží, mnoho lidí tak uvažuje, jak je oslavit tak, aby byly co nejmenší zátěží pro přírodu. Pokud hledáte inspiraci, jak oslavit Velikonoce udržitelně, máme pro vás pár nápadů.  

Jídlo je základ všech svátků a Velikonoce nejsou výjimkou 

Jednou z nejlepších věcí, které můžete udělat, je zaměřit se na lokální a sezónní potraviny. Tradiční velikonoční menu v Česku je obvykle plné masa, vajec a sladkého pečiva. Místo nakupování potravin v supermarketech můžeme navštívit místní farmy a trhy a nakoupit tam. Tímto způsobem podpoříme místní zemědělce a snížíme emise z dopravy. 

Velikonoce bez výzdoby? To nejde 

Když přemýšlíte o výzdobě a dekoracích, vyhněte se plastovým a jednorázovým ozdobám. Sáhněte po tradičních, jako jsou vajíčka barvená přírodními barvami, dřevěné a keramické ozdoby, které můžete použít každý rok. Můžete také vytvořit své vlastní ozdoby z přírodních materiálů, jako jsou suché květiny, větve nebo sušené ovoce.  

Bez kraslic to nejsou Velikonoce 

Tradiční malování vajec neboli kraslice můžete vyrobit některým z tradičních způsobů. Tedy s využitím například cibulových slupek a nejrůznějších lístečků (čtyřlístky, drobné květy atp.). Jak na to? Vejce ozdobte vybranými přírodními materiály a zafixujte do silonové ponožky, můžete zajistit provázkem. Následně dáte vařit cibulové slupky a vejce do vroucí vody vložíte a vaříte zhruba 10 minut. Nejenže vám vzniknou originální vzory, ale navíc se vyhnete zbytečným chemickým barvivům. 

Základ je vyhnout se plýtvání 

Je to jednoduché – nakupte a připravte jen tolik, co skutečně zužitkujete, rozdáte nebo sníte. Zkuste si vypočítat, kolik vajec a dalších surovin opravdu využijete a potraviny, které zbydou použijte v dalších dnech. Plánujte, pište si nákupní seznam a nakupujte jen tolik, co zužitkujete. 

Dodržet zvyky, ale nezatížit přírodu 

Všechny tyto způsoby nám pomohou oslavit Velikonoce udržitelně a snížit naši stopu na planetě. S trochou úsilí můžeme slavit svátky plné radosti a zároveň pomoci zachovat naši planetu pro další generace. 

Milan Ruttner Autor článku
Milan Ruttner
Pro Milana není udržitelnost jen pouhý pojem. V O2 rozvíjí aktivity spojené se strategií v oblasti ESG. Jeho cílem je, aby se staly součástí každodenního života všech lidí, a to nejen zaměstnanců, ale i zákazníků a široké veřejnosti.
Související článek Co má společného 5G síť s udržitelností? Odpověď je snadná – všechno!
Nahoru