Nadace O2 zařazuje do programu Týdne pro Digitální Česko i webinář pro zrakově postižené

Nadace O2 se svým projektem O2 Chytrá škola si už od roku 2018 klade za cíl naučit děti, rodiče a učitele správně využívat technologie a být přitom v bezpečí. Nyní se stala také partnerem Týdne pro Digitální Česko, který bude probíhat v termínu 20. – 24. listopadu 2023. Mimo jiné do svého programu zahrnula vzdělávací webinář pro zrakově postižené. A jaké další aktivity si pro veřejnost nadace po celý týden připravila?

Týden pro digitální Česko je celorepubliková iniciativa Úřadu vlády České republiky a dalších partnerů, kteří se zajímají o téma digitalizace společnosti. Po celé ČR bude probíhat řada vzdělávacích akcí, které jsou buď prezenčně nebo online. Přehled jednotlivých aktivit se postupně plní na webových stránkách akce.

„Víte, kam se v kariéře posunete za pět let? Jak využívat online služby a umělou inteligenci naplno? A přitom zůstat i na internetu v bezpečí? Digitální dovednosti vám pomohou držet krok s dnešním světem a neztratíte se ani v budoucnu. Zapojte se do Týdne pro Digitální Česko,“ vzkazuje vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš, který zároveň celou akci zaštiťuje.

Program Nadace O2

Nadace O2 si na Týden pro Digitální Česko připravila vzdělávací aktivity jak pro děti a dospělé, tak pro komunitu zrakově postižených.

Pondělí 20. listopad

V rámci zahájení celého týdne bude Nadace O2 součástí tiskové konference v pražském Vnitroblocku. Během dne budou kolegyně k dispozici a představí aktivity nadace s tématikou online bezpečnosti a digitálního well-beingu.

Úterý 21. listopad

V úterý Nadace O2 vycestuje za kolegyněmi a kolegy z O2 do Pardubic. V rámci firemního vzdělávání promítne zaměstnancům film #annaismissing. Tento snímek poukazuje na drsné digitální prostředí, kyberšikanu a rizikové chování na internetu. Promítání bude také spojené s interaktivní vzdělávací besedou, zaměřenou na témata, na která film upozorňuje. Více detailů TADY.

Středa 22. listopad

Třetí den proběhnou dokonce dvě aktivity. Tou první (dřívější) je online workshop Olympiády mediální gramotnosti, jež je Nadace O2 generálním partnerem. Tématem workshopu budou nejčastější chyby, které žáci dělali v testech olympiády. Webinář začíná ve 13:00 a je možné se k němu připojit na tomto odkazu, bude se také pořizovat záznam pro zpětné shlédnutí.

Jelikož falešné zprávy, mohou hackeři poslat do telefonu i zrakově postiženému člověku, Nadace O2 si pro ně na středu připravila další vzdělávací webinář na témata bezpečného chování na internetu. Ten nese název „Sebevědomě v kyberprostoru: jak rozpoznat rizika a zabezpečit své účty“. Bezpečnostní tipy a triky budou doplněné o příběhy, které sdílela komunita lidí se zrakovým znevýhodněním. Kurz je připraven ve spolupráci se zkušeným školitelem Digitální technologie, vzdělávání a dovednosti – Kudrna Sobková (kudrnasobkova.cz) a jeho obsah byl konzultován s lidmi z komunity, aby byl správně zacílen na potřeby skupiny zrakově postižených.

Webinář je samozřejmě přístupný pro všechny skupiny společnosti a připojit se na něj můžete TADY, startuje v 17:00h. Součástí kurzu bude také soutěž o dva smartphony BlindShell Classic 2. Tento typ chytrého telefonu je určen pro nevidomé či slabozraké, aby se také mohli pohybovat na internetu a využívat i sociální sítě.

Čtvrtek 23. listopad

Ve čtvrtek bude probíhat online kurz – Jak pracovat se vzdělávacím portálem O2 Chytrá škola ve výuce. Na webináři kolegyně z Nadace O2 představí jak se připravit na výuku s využitím vzdělávacího portálu, kde najít relevantní materiály a rady na konkrétní témata, jak zapojit studenty a v neposlední řadě proběhne ukázka modelové hodiny základní školy, která získala grant od Nadace O2 a portál aktivně využívá. Webinář proběhne od 9:00h a je přístupný všem, detaily naleznete TADY.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Malými krůčky k udržitelnějšímu světu: Jak na správnou recyklaci?
Nahoru