Malými krůčky k udržitelnějšímu světu: Jak na správnou recyklaci?

Od roku 2018 slavíme 18. března Světový den recyklace, který vyhlašuje londýnská společnost The Global Recycling Foundation. Recyklace je jedním z klíčových způsobů, jak můžeme přispět k udržitelnějšímu světu. Ať už jde o třídění odpadů nebo opakované používání materiálů a produktů. Přinášíme vám tipy a rady, jak na to i v domácím prostředí.

Světový den recyklace nám připomíná, že každý z nás může i malými kroky přispět k udržitelnějšímu světu.

Třiďte odpad chytře

Začněte s tím, že si doma vytvoříte „třídící systém“ pro různé druhy odpadů, jako jsou plasty, papír, sklo a bio. To vám pomůže oddělit obaly od šunek, sýrů, lahví, které poté jen vyhodíte do příslušné popelnice. Dejte si však pozor, v každé městské části v Praze či regionu jsou jiné systémy pro třídění. Někde jsou například kontejnery na kartony, někdy se hází rovnou do plastů. Podívejte se na Mapu tříděného odpadu, která vám zaprvé najde nejbližší popelnice k vaší adrese a zadruhé popíše, co a kam můžete vyhodit.

Nevíte si rady, kam který odpad patří? Pomůže vám v tom také mobilní aplikace Kam s ním. Poradí a přehledně vám vyhledá místa ve vašem okolí, kde se můžete „zbavit“ nechtěných věcí a odpadů jako jsou například pneumatiky, žárovky, prošlé léky nebo polystyren. Funguje jak ve webovém rozhraní, tak v mobilní aplikaci.

Operátor O2 má v každém kancelářském prostoru umístěné koše na tříděný odpad. Důsledně třídí také při skladování zboží a technologického materiálu nebo při výstavbě a údržbě telekomunikační sítě. Vzniku odpadu se však snaží aktivně předcházet.

Využívejte věci opakovaně

Předtím, než vyhodíte něco do koše se zkuste zamyslet nad tím, jestli se nedá znovu využít. Například ze skleněných nádob od marmelád nebo omáček může být nová dóza na uchování jiných potravin. Do prázdných láhví od vína nebo pet láhví se třeba krásně vejde jedna kytička.

Recyklujte i staré telefony nebo nabíječky

V mobilech se nachází velké množství surovin a cenných kovů, které mají vysokou hodnotu a dají se opětovně využít. Z jednoho starého mobilu se dá podle webu chytrarecyklace.cz recyklací získat zpět až 90 % kovů a ty se mohou znovu vrátit do oběhu třeba v podobě jiného výrobku.

Válí se vám doma v šuplíku staré nepoužívané telefony? Prodejte je do O2 výkupu. Díky této službě můžete jednoduše prodat svůj starý telefon, hodinky nebo tablet a dát jim druhý život. K výkupní hodnotě starého zařízení navíc můžete dostat až několika tisícové finanční bonusy. Například když si teď u O2 koupíte nový iPhone 15 a jiný starší telefon od značky Apple prodáte právě přes web o2vykup.cz, dostanete k jeho výkupní hodnotě další bonus až 2 500 Kč jako odměnu, že jste se rozhodli dát tomu starému ještě šanci. Detailní podmínky najdete na webu O2.

Pokud máte doma staré nefunkční nebo nepoužívané zařízení jako třeba nabíječky, nefunkční telefony, různé kabely, tablety, powerbanky, ovladače, modemy, sluchátka, baterky nebo nepotřebné SIM karty, přineste je do O2 Prodejny. Ty totiž zároveň slouží jako místa zpětného odběru se zajištěnou ekologickou likvidací.

Kompostujte i ve městě

Pokud máte zahrádku nebo malý prostor na balkóně, založte si svůj domácí kompostér a zkuste zbytky zeleniny, ovoce, listí nebo kávovou sedlinu kompostovat. Stane se z toho skvělý zdroj živin pro vaše rostlinky a snižujete tak množství odpadu, který končí na skládkách. Dobrým pomocníkem při výběru kompostéru i do městského prostředí a při samotnému procesu vám bude web neziskové organizace Kokoza, o. p. s.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Kam se starým telefonem? Prodejte ho v O2 Výkupu, získejte bonus až 8 000 korun a podpořte přírodu 
Nahoru