Zkrášlete nejen své okolí, ale i svou duši: Jak na jaře pomoci přírodě růst

Jaro je krásné roční období, kdy se příroda probouzí z dlouhé zimního spánku a nabízí mnoho příležitostí ke zkrášlení svého okolí a přírody. Jak můžete přispět k udržení krásného a zdravého prostředí? Koukněte se na možnosti, jak zvelebit přírodu kolem vás. Pomoci může i nově vyhlášený grant Sázej stromy od Nadace O2.

Zahrada

Zahrada je jedním z nejlepších míst, kde začít s jarním úklidem. Existuje mnoho způsobů, jak můžete svou oázu klidu zlepšit, a přitom pomoci životnímu prostředí. Jednou z možností je zasazení nových rostlin, které pomohou ke zkvalitnění půdy a zvýšení biodiverzity. Můžete si vybrat z mnoha druhů květin, bylin a stromků, které jsou vhodné přesně pro vaši zahrádku.

Další možností je volba organického hnojiva. Tyto produkty jsou šetrné k životnímu prostředí a pomáhají udržovat zdravou přírodu nejen pro vaše rostliny, ale i zvířata. Můžete také využít dešťovou vodu k zavlažování vašich rostlin, a snížit tak svou spotřebu.

Čištění okolí

Jarní úklid ale nemusí probíhat jen u vás v šatníku nebo v domácnosti. Můžete pomoci odstraňovat odpadky z veřejných prostorů, jako jsou parky a lesy. Tím pomůžete udržet čisté a zdravé prostředí pro lidi, zvířata a rostliny.

Můžete také zapojit se do dobrovolnických akcí, které se zabývají čištěním veřejných prostorů. Tyto akce jsou skvělou příležitostí nejen pro to, jak pomoci životnímu prostředí, ale také pro poznávání nových lidí a zlepšení komunity.

Příroda ve městech

Hledáte způsob, jak zkrášlit své město nebo školu? Pak je nově vyhlášený grant Sázej stromy od Nadace O2 skvělým řešením. „Příroda je důležitou součástí našich životů, proto se ji snažíme chránit a zachovat v co nejlepším stavu i pro budoucí generace. Nejde jen o obnovu lesů, ale také o vytváření zdravého a zeleného prostředí tam, kde bydlíme a trávíme čas,“ popisuje manažerka Nadace O2 Dominika Herdová a dodává: „Proto jsme se rozhodli podpořit projekty, které na myšlenku sázení stromů navazují. Věříme, že i malé kroky mohou přinést velké změny.“  

Do výzvy Sázej stromy se mohou zapojit obce, svazky obcí a měst na území České republiky, ale i mateřské, základní, střední a vysoké školy bez ohledu na zřizovatele (včetně základních uměleckých škol a gymnázií). Projekty by měly být primárně zaměřené na výsadbu větrolamů, alejí nebo vysázení dřevin na zastavěných plochách obcí a měst.

Právě druhý ročník grantového programu Sázej stromy může být tím krokem, který zlepší kvalitu přírody v obydlených oblastech. „Je skvělé, že příroda není lidem lhostejná a chtějí pomoct vylepšit své okolí. Proto jsme letos grantový program znovu spustili,“ vysvětluje Dominika Herdová. V rámci grantové výzvy Sázej stromy rozdá Nadace O2 celkem půl milionu korun na vybrané projekty.  

Organizace mohou přihlásit svůj projekt od 17. dubna do konce května na webových stránkách nadaceo2.cz, kde se dozvíte také všechny podrobnosti k přihlášení.

Přispět k udržení krásného a zdravého prostředí může být snadné a zábavné a může mít pozitivní dopad na vaše fyzické a duševní zdraví. Ať už se rozhodnete jakýmkoli způsobem pomoci zkrášlit své okolí a přírodu, důležité je být trpělivý a pokračovat v tomto úsilí dlouhodobě. Každý krok, který uděláte, má vliv a může pomoci vytvořit lepší budoucnost pro naši planetu.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Malými krůčky k udržitelnějšímu světu: Jak na správnou recyklaci?
Nahoru