To nejlepší z Oscarových vítězství již nyní v O2 Videotéce 

Připomeňte si ty nejvýznamnější filmové snímky, které během posledních třiceti let vyhrály Oscara v kategorii Nejlepší film roku. O2 Videotéka vám v týdnu před vyhlášením vítězů aktuálního 95. ročníku přináší tematický balíček To nejlepší z Oscarových vítězství. Můžete tak od 6. března 2023 zhlédnout ty nejlepší z nejlepších. 

Cenu Oscar v kategorii Nejlepší film roku získává… 

Hluboce šokující až nemilosrdné drama o noční můře holocaustu, založené na skutečných událostech – to je Schindlerův seznam pod režijní taktovkou Stevena Spielberga. Film si v březnu 1994 odnesl sedm zlatých sošek včetně toho za nejlepší film roku. Překvapením ale tenkrát bylo, že ani jeden z výrazných herců – ani Liam Neeson za roli Oskara Schindlera, ani Ralph Fiennes v roli Amona Götha – neproměnil svou nominaci v hereckých kategoriích. Tu hlavní ovládl Tom Hanks za roli ve snímku Philadelphia a vedlejší kategorii Tommy Lee Jones za roli v thrilleru Uprchlík.  

V březnu roku 2001 to byl Gladiátor v režii Ridleyho Scotta s vynikajícím Russelem Crowem v hlavní roli a nezapomenutelnou hudbou Hanse Zimmera, kdo si odnesl zlatou sošku za nejlepší film. Nechal za sebou mnoho výrazných filmů a zvítězil například nad Erin Brokovich Stevena Soderbergha nebo Čokoládou Lasse Hallströma. A byl to právě životní herecký výkon hlavního představitele, který se opravdu stal Gladiátorem. Toho si povšimla i filmová akademie, která právě jemu udělila cenu za nejlepší herecký výkon v hlavní roli.  

Rok 2003 se nesmazatelně zapsal do historie cen americké filmové akademie. Třetí díl ságy Pán prstenů: Návrat krále v režii Petera Jacksona totiž proměnil všech svých jedenáct nominací. Odnést si jedenáct sošek se v historii kinematografie povedlo do té doby pouze dvěma dalším filmům. Prvním je historický velkofilm Ben-Hur z roku 1959 s Charltonem Hestonem v hlavní roli. Druhým pak v roce 1998 ikonické dílo režiséra Jamese Camerona Titanic. 

Byl to právě Titanic, který ovládl 70. výroční ceny filmové akademie. V březnu roku 1998 zinkasoval taktéž jedenáct cen. Celkově byl ale nominovaný ve více kategoriích oproti Návratu krále, a to ve čtrnácti. Tato epická romance nejenže prakticky přes noc udělala světové hvězdy z ústřední herecké dvojice Leonarda DiCapria a Kate Winslet, ale na dlouhou dobu se stala nejvýdělečnějším filmem vůbec. Z trůnu ji sesadil až v roce 2010 snímek Avatar, který také napsal a režíroval James Cameron. Jeho pokračování Avatar: The Way of Water je součástí letošních nominací a po právu se od něho letos hodně očekává. 

Životopisné filmy o slavných osobnostech hudebního světa – podobně jako letos nominovaný snímek o králi rock’n‘rollu – se vždy výrazným způsobem zapsaly do historie výročních cen americké filmové akademie. Z těch nejopěvovanějších filmů, které si odnesly sošku za nejlepší film, je možné uvést například snímky Bohemian Rhapsody nebo Ray.  

Tyto snímky mají mimo jiné společné to, že nominace se dočkali i představitelé hlavních rolí. Jak Rami Malek za roli Freddieho Mercuryho v roce 2019, tak i Jamie Foxx v roce 2005 za roli legendárního klavíristy a zpěváka Raye Charlese uspěli a nominaci proměnili. Již 13. března 2023 se rozhodne, zda bude stejně úspěšný i Austin Butler, který je nominován právě za roli Elvise Presleyho.

Připravte se na červený koberec. Nenechte si ujít tyto a další oscarové klenoty v O2 Videotéce v rámci toho nejlepšího z Oscarů. Nalaďte se na hvězdnou vlnu, která vyvrcholí již 13. března 2023 během slavnostního vyhlášení vítězů 95. ročníku udílení těchto prestižních filmových cen.  

Související článek Máte rádi britský humor a kriminálky? To vše nově nabízí O2 TV na stanici BBC First
Nahoru