Vše, co musíte vědět, než si pustíte film Duna: Část druhá 

Kultovní sci-fi příběh Franka Herberta se dočkal svého dlouho očekávaného pokračování. Duna: Část druhá ještě ani neopustila plátna českých kin a vy si ji můžete brzy pustit z pohodlí domova. Od 16. 4., kdy je oficiální celosvětová digitální premiéra tohoto filmu ji najdete v O2 Videotéce! A co byste měli vědět před tím, než si film pustíte?

Rozlehlé písečné pláně, nebezpečí číhající za každým rohem, napětí a intriky – to je Duna. Jediné místo ve vesmíru, kde je možné těžit cenné Koření, jež poskytuje zajímavé schopnosti jako třeba prodloužit život. Příběh tohoto filmu je jasný – mocenské boje uvnitř Impéria o ovládnutí planety Arrakis, která je zdrojem právě již zmíněného vzácného Koření.

Sepsali jsme vám několik klíčových názvů a situací z prvního dílu, které byste měli znát předtím, než si pustíte druhou část příběhu. 

Důležitá jména, postavy a rody 

Koření (melánž): vzácná komodita a objekt zájmu celého vesmíru, která se produkuje pouze na planetě Arrakis. 
Arrakis: písečná, skalnatá planeta s drsnými podmínkami bez vody (také známá jako Duna). 
Fremeni: původní obyvatelé planety Arrakis. Zakládají si na rodových tradicích a působí divokým a nespoutaným dojmem. Mají typické modré oči a barevné bělmo, z častého požívání koření.  
Rod Atreidů: hlavní hrdinou Duny je “vyvolený” Paul Atreid, syn vládce rodu Leta Atreida. Tento rod je proslulý svou hrdostí a spravedlností. Jejich domovskou planetou je vodní svět Caladan.  
Rod Harkonnenů: u moci je Vladimir Harkonnen, který je zároveň hlavní zápornou postavou. Jsou silní, lstiví a nečestní. 

Klíčové situace z první části 

Rod Atreides se přesunul na pouštní planetu Arrakis a měl na starosti produkci vzácného Koření. Byla to však past. Jelikož začínají být oblíbení, rod Harkonnenů, který měl předtím produkci v moci, ale Atreidy zradil a napadl je s cílem získat zpět kontrolu nad produkcí a celou planetou. Paul Atreides utíká se svou matkou do pouště, kde narazí na původní obyvatele – Fremeny, mezi které se postupně začleňují. Paul tam potkává fremenskou dívku Chani. 

Druhá Duna přednostně v O2 Videotéce 

Paul Atreid v druhé části plánuje pomstu a spojí síly s domorodými Fremeny. Podaří se mu nastolit na planetě Arrakis mír? Zvolí si lásku svého života nebo záchranu vesmíru? Užijte si novou Dunu z pohodlí vašeho domova. 

Protože O2 Videotéka má přednostní práva digitální distribuce na tento sci-fi trhák, můžete si ho pustit už od 16. dubna. Najdete ho mezi prémiovými tituly hned v úvodním menu aplikace O2 TV 2.0. Pak už stačí klepnout na náhledový obrázek filmu Duna: Část druhá. Film si můžete vypůjčit na 48 hodin a zkouknout ho do té doby kolikrát jen chcete. Úhrada pak proběhne v rámci měsíčního vyúčtování služeb O2. 

Vyhraďte si na tento film celý večer, stopáž je totiž 166 minut, a to je více než dvě a půl hodiny. Film v V O2 Videotéce můžete sledovat s českým dabingem nebo v originálním znění s českými titulky. Zároveň jsou dostupné i anglické titulky pro sluchově postižené.

Dune Part Two © 2024 WBEI and Legendary. All rights reserved.

Další zajímavosti, které si nesmíte nechat ujít!

Máme pro vás pár „pikantností” o filmu, na které jste možná ještě nenarazili. 

  • Ve filmu si „zahrál“ také český kaskadér Zdeněk Dvořáček, který dubloval jednoho z protivníků Feyd-Rautha. 
  • Herce Stellan Skarsgård, který hrál postavu Barona Harkonnena líčili neuvěřitelných 8 hodin. Další dvě hodiny si musel herec vyhradit na jeho odstranění. Po dobu natáčení bral speciální pilulky, aby nemusel na záchod a „dílo“ si tak neponičil. 
  • Natáčení druhé části probíhalo v Maďarsku, Jordánsku, Abu Dhabí a v Itálii. 
  • Hudebního doprovodu se, stejně jako v prvním díle, ujal světoznámý skladatel Hans Zimmer. 
  • V přípravách už je i třetí díl Duny. Spekuluje se o roce 2027. Dozvíte se v něm závěr osudu hlavního hrdiny Paula Atreida. 
O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Nejlepší loňský film Přišla v noci už teď v O2 Videotéce
Nahoru