Oslavte svátek zamilovaných udržitelně! Ukážeme vám, jak na to

Původem anglosaský svátek sv. Valentýna se těší stále větší oblibě i u nás v Česku a v současnosti patří mezi oblíbené stálice především mezi mladými lidmi pod třicet. Jeho oslavy se pojí především s nákupy řezaných květin, čokolád a bonboniér a nejrůznějších dárků od plyšových medvídků po šperky. Zamilovaní si 14. února dávají najevo vzájemnou náklonnost a lásku různými pozornostmi. Tato milá tradice má bohužel, podobně jako Vánoce, velký negativní dopad na přírodu. Proč tomu tak je a jak letos oslavit Valentýna tak, aby vám za to (nejen) příroda poděkovala?

Jedna květina vydá za více než tisíc slov 

Nejvíce jsou s Valentýnem spojeny nákupy řezaných květin. Většina čerstvých květin dostupných v zimě na našich trzích pochází z farem ze zemí kolem rovníku. Nejprve jsou zaváženy na holandskou květinovou burzu odkud pak míří do všech koutů Evropy. Tamní pěstitelé ale často pracují ve špatných podmínkách a nedostávají za svou práci spravedlivý výdělek.

Rostliny se navíc ošetřují nebezpečnými chemikáliemi. A ty ohrožují nejen zdraví pracovníků květinových farem, ale také okolní půdu a vodu. Následně se květiny musejí dovážet přes půl světa ze záhonů až do obchodů a k ekologické zátěži se tak připočítává ještě i velká uhlíková stopa. 

Buďme fér 

Co s tím? Přestat kupovat řezané květiny? To určitě není nutné. Odpovědí je ekologické květinářství. Stačí se porozhlédnout a vybírat květiny se známkou Fairtrade. Tedy květiny vypěstované za férových podmínek k zaměstnancům i přírodě. V rámci českého trhu můžete s klidem vybírat například z pražských květinářství Kytky od Potoka, Loukykvět, Plevel nebo farma Řezanka, z mimopražských pak třeba Balkonika v Mladé Boleslavi či Floratorium z Vysočiny, nebo Efemér v Brně.  

Dost podobně se to má i s čokoládou – dalším tradičním valentýnským dárkem. Opět zkuste vybírat z těch, které jsou opatřeny Fairtrade certifikací nebo alespoň označením bio. 

Kniha jako dárek 

Dáreček k Valentýnu lze vymyslet i bez zbytečného odpadu. Dost bylo nesmyslných a kýčovitých plyšáků a nejrůznějších kovových a plastových cetek. Sázkou na jistotu bude darování společného zážitku, ať už romantické večeře, dovolené nebo třeba hodin tance či kurzu vaření.  

Pokud chcete svou drahou polovičku potěšit něčím originálním, zaručený úspěch bude mít jistě kniha. Nejlépe pak e-kniha, se kterou prostě nešlápnete vedle a navíc bude váš dárek nést minimální ekologickou stopu. Vybírat můžete na O2 Knihovna, kde můžete vybranou knihu zakoupit jednoduše pomocí SMS a poslat ji na jakékoliv číslo. Obdarovaný si ho pak může kdykoliv vyzvednout v O2 Knihovně po přihlášení svým telefonním číslem. Skvělý tip je pak služba Moje kniha měsíce. Obdarovaný/á si každý měsíc bude moci vybrat libovolnou e‑knihu jen za 149 Kč měsíčně, kterou si přidá do své knihovny.  

Oslavte letos Valentýna s láskou (nejen) k přírodě. 

Milan Ruttner Autor článku
Milan Ruttner
Pro Milana není udržitelnost jen pouhý pojem. V O2 rozvíjí aktivity spojené se strategií v oblasti ESG. Jeho cílem je, aby se staly součástí každodenního života všech lidí, a to nejen zaměstnanců, ale i zákazníků a široké veřejnosti.
Související článek Co má společného 5G síť s udržitelností? Odpověď je snadná – všechno!
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru