„Zelené“ Velikonoce: Máme pro vás 5 tipů, jak je prožít udržitelně

Velikonoce jsou nejvýznamnější svátky jara, kdy se příroda probouzí ze zimního spánku. Pojďme tyto svátky oslavit a poděkovat přírodě tím, že budeme využívat materiály a suroviny, které jsou šetrné k životnímu prostředí. Podívejte se na tipy, jak prožít udržitelné Velikonoce s ohledem na naší planetu a společnost kolem nás.

Velikonoce jsou ideálním časem k tomu, abychom se zamysleli nad tím, jak můžeme žít více ekologicky a udržitelně. A to nejen o svátcích. Tyto jednoduché tipy vám mohou pomoci snížit ekologickou stopu a přispět k zachování krásy naší planety.

Vejce od šťastných slepiček

Samozřejmě nejlepší variantou jsou vajíčka domácí. Pokud ale tuto možnost nemáte, řiďte se v obchodě kódy na vajíčkách a nenechte se zmást reklamními slogany a obrázky na obalech. A jak tedy to správné vejce poznáte? Web slepicevnouzi.cz doporučuje kupovat vajíčka s označením 0 nebo 1 (ekologické a volné chovy). Jsou sice o pár korun dražší, ale více si pochutnáte a máte jistotu, že slepičky jsou mnohem lépe opečovávané. Naopak kódy začínající číslem 3 jsou právě od slepic z malých klecí o rozměru sotva formátu A4, ty nekupujte (na obrázku bod 1). Písmena za tím (bod 2) značí, kde byla vejce vyrobena – CZ tedy znamená Česká republika. A poslední kód (3) značí producenta, který rozklíčujete ve webovém vyhledávači.

Zdroj: slepicevnouzi.cz

Barvení vajec z domácích surovin

Při zdobení velikonočních vajíček zvažte použití přírodních barviv. Můžete využít kurkumu, červenou cibuli, špenát nebo třeba řepu. Vzniknou vám tak krásné barvy ze surovin, které najdete doma a nejsou škodlivé pro vaše zdraví.

Zdroj: bioneeds.cz

Přírodní dekorace

Místo plastových a kupovaných dekorací si zajděte do lesa nebo třeba jen obejděte blok kolem baráku. Budete překvapeni kolik krásného přírodního materiálu jako je zlatý déšť, mech, kůra, šišky a spoustu dalšího „přírodního materiálu“ můžete využít například na přípravu velikonočního věnce.

Zapojte celou rodinu do tvorby vlastních dekorací. Využijte také staré noviny, barevné letáky nebo prvky dekorací z minulých let. Je to skvělý způsob, jak podpořit tvořivost a snížit tak množství odpadu. K tomuto tvoření můžete dětem pustit audiopohádky z O2 Knihovny, které teď máte až do 2. dubna s 30% slevou. Co takhle oblíbený Rákosníček, Krteček nebo Křemílek a Vochomůrka?

Výslužka koledníkům

Při výběru cukrovinek pro koledníky, zkuste sáhnout po těch, které mají na obalu certifikaci Fair Trade což značí splnění sociálních, ekonomických a ekologických standardů. Například, že lidé, kteří se podíleli na jeho daného výrobku, případně produkci surovin potřebných pro jeho výrobu, dostali za svou práci spravedlivou odměnu.

Podporujte místní farmáře

Když pečete sladké či slané dobroty, zvažte použití lokálních a sezónních surovin. Poohlédněte se kolem sebe, zda nenarazíte na místního producenta například medu, vajíček nebo třeba marmelád, a nakupte u něj. Nejen, že podpoříte jeho podnikání, ale také snižujete náklady a emise na dopravu a skladování potravin z obchodů.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Malými krůčky k udržitelnějšímu světu: Jak na správnou recyklaci?
Nahoru