Nelamte si hlavu s výpočtem uhlíkové stopy. Chatbot vám ji spočítá a přidá řadu zajímavostí

Uhlíková stopa je v posledních letech velmi skloňovaný pojem. A přestože ji každý z nás za sebou v nějaké míře zanechává, ne vždy si pod tímto pojmem dokážeme představit konkrétní věci nebo aktivity. Víte třeba, že takový hovězí steak vám uhlíkovou stopu může pěkně prodloužit? Vyzkoušejte si nyní chatbota, který vám pomůže s orientačním výpočtem té vaší!  

Uhlíková stopa je suma vypuštěných skleníkových plynů a měřítkem dopadu lidské činnosti na životní prostředí vyjádřená v CO2 ekvivalentech. Zní to komplikovaně, že? S přiblížením této problematiky pomůže novinka – chatbot od společnosti O2, který oznámkuje uhlíkovou stopu uživatelů a navrhne možnosti snížení.  

„Chatbot slouží jako interaktivní nástroj pro mladé lidi, kteří sice odevšud slyší „uhlíková stopa“, ale těžko si pod tím představí něco konkrétního ve svém životě. Navíc se při chatování dozví i užitečné tipy, které můžou hned aplikovat,“ říká Matouš Sudík, šéf týmu pro sociální média a obsah v O2.  

Jak to funguje?

Chatbota najdete v Messengeru profilu O2 CZ.   

Interaktivní chatbot vám položí čtrnáct otázek. „Chatbot uživatele provede jednoduchými otázkami, které se týkají jejich životního stylu, a díky odpovědím dokáže spočítat přibližnou individuální uhlíkovou stopu,“ popisuje Matouš Sudík.

Jak dlouho se celkem denně sprchujete? Kolikrát za týden si dáte maso? Nebo na jakou teplotu perete běžné prádlo? I na takové otázky vás chatbot zeptá a podle odpovědí oznámkuje. Kromě toho se na konci testu můžete prostřednictvím chatbota dozvědět, jak můžete svou uhlíkovou stopu snížit.  

Chceme “polidštit“ uhlíkovou stopu a ukázat, že to není jen nějaký stále omílaný odborný pojem. Že je to problém, který se dotýká nás všech a který můžeme za pomoci jednoduchých kroků začít řešit i my sami,“ myslí si Matouš Sudík, podle kterého chatbot svou formou osloví především mladou generaci.    

V průběhu vyplňování můžete narazit na zábavné meme obrázky i na zajímavosti ze světa udržitelnosti a životního prostředí. Věděli jste například, že hovězí steak má až 50x větší uhlíkovou stopu než výživově obdobná rostlinná strava?

Jsme moc rádi, že s přípravou chatbota a výpočtem nám pomáhá odborník na toto téma doc. Ing. Jan Weinzettel, Ph.D. z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy,“ dodává Matouš Sudík.  

Vyzkoušejte chatbota a vyhrajte lístky na koncert Bena Cristovaa 

Pokud vyplníte do 25. září interaktivního chatbota, můžete se navíc dostat do slosování o lístky na koncert Bena Cristovaa v O2 Aréně (1. 10. 2022) včetně vstupu do backstage. Ten chce zpěvák uskutečnit s co nejmenší uhlíkovou stopou 

Chatbot vznikl v rámci kampaně na podporu YOU tarifů, které jsou nově s minimální uhlíkovou stopou. Nenechte přírodu na holičkách. Vyzkoušejte si chatbota, načerpejte nové tipy na snížení uhlíkové stopy a možná právě vy získáte lístek na nezapomenutelný koncert Bena Cristovaa!  

Související článek Levnější a šetrný k přírodě: to je tarif pro mladé YOU NEO. Zapojte se do slosování o lístky na Bena Cristovao
Nahoru