Měření od ČVUT má jasný výsledek: operátor O2 vítězí v testech rychlosti 5G sítě

Až dvojnásobná rychlost stahování oproti konkurenci! To je závěr měření rychlosti 5G internetu od O2, které přineslo České vysoké učení technické (ČVUT). Technologický náskok potvrzují i výsledky serveru NetMetr. Co ještě měření ukázalo?  

Zákazníci O2 mají nejen nejrychlejší, ale také nejspolehlivější síť, která v Česku aktuálně nemá obdoby. Potvrzuje to ČVUT, které opakovaně uskutečnilo měření pokrytí signálem 5G u všech operátorů na jaře letošního roku.  

Nejvyšší rychlost stahování byla naměřena pomocí aplikace nPerf, kde O2 dosáhlo 704 Mbit/s, velmi podobně pak dopadlo měření pomocí Speedtest, kde O2 dosáhlo 636 Mbit/s. Maximální naměřené rychlosti v síti O2 jsou tak zhruba dvojnásobné oproti ostatním operátorům. Je zřejmé, že vysoké rychlosti O2 dosahuje především díky využití frekvence 3,7 GHz a tím pádem dostatečné šíři kanálu 40 MHz,“ říká Vladimír Dáňa z Centra kybernetické odolnosti ČVUT.  

Další měření ocení především fanoušci on-line her, protože výrazný náskok má O2 i u rychlosti odezvy. Měření na serveru NetMetr totiž potvrdil právě rychlost a technologický náskok 5G sítě od společnosti O2. A k čemu je rychlost odezvy dobrá? „Ta je zásadní třeba pro ty, kdo hrají on-line hry nebo komunikují on-line pomocí videohovorů, například při práci z domova. Operátor O2 má dle měření NetMetr odezvu jen 14,5 ms, zatímco konkurence okolo 24 ms,“ popisuje technický ředitel O2 Jan Hruška. 

Správná cesta  

„Obě měření jasně ukazují, že naše cesta kompletní obměny radiových technologií, kterou pro nás od loňského jara realizuje společnost CETIN, přináší zákazníkům skutečně nejrychlejší 5G. Je to sice logisticky náročnější a také nákladnější cesta, ale O2 díky tomu dokáže nabídnout svým zákazníkům nejen rychlejší a spolehlivější internet, ale především také větší kapacitu na jednotlivých vysílačích a lepší pokrytí v dané oblasti,“ vysvětluje Hruška a dodává, že právě řešení kapacity v celé síti je zásadním úkolem, protože objem provozu se v sítí přibližně každých 18 měsíců zdvojnásobuje. 

Investice skupiny PPF do síťové infrastruktury od evropského výrobce Ericsson se zkrátka vyplácejí! O2 díky nim buduje 5G síť s obrovskou kapacitou připravenou na vše, co digitální budoucnost přinese. 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Proč budujeme 5G síť. Otázky a odpovědi
Nahoru