Proč teď máme 5G? Letem světem generacemi mobilních sítí

Základní odpověď na otázku, proč se nejmodernější sítě jmenují 5G je docela snadná: protože je to pátá generace mobilních sítí. Ale je to zároveň hodně zjednodušující označení, protože tak přímočarý jejich vývoj rozhodně nebyl.

V Česku je historie komerčních mobilních sítí docela mladá, začala v roce 1991, kdy operátor Eurotel spustil analogovou síť NMT. Ale v nekomerční sféře byla i v bývalém Československu funkční mobilní síť mnohem dřív, už na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let. Ve světě v podstatě také, vývoj výrazně zrychlil až v osmdesátých letech a nástup GSM, klíčové sítě, nebyl v Česku zásadně opožděný od zbytku světa.

Ale první pokusy se datují do mnohem vzdálenější minulosti, v podstatě v USA se začalo se snahou mobilně komunikovat už po druhé světové válce. Ale s ohledem na tehdejší technologie to k moderní mobilní síti mělo daleko a telefony to byly nikoliv mobilní ale automobilové.

Moderní mobilní síť, často označovaná jako celulární tedy buňková, tedy taková, která se používá i dnes, je záležitost stará zhruba 40 let. O něco starší jsou první opravdu mobilní telefony, tedy takové, které nejsou jen zabudované v automobilu. První od Motoroly je z roku 1973.

Ale zpět k mobilním sítím. Projdeme si všech pět generací mobilních sítí a jejich klíčové vlastnosti.

1. Generace – analogově a draze  

Za první mobilní generaci jsou považované analogové mobilní systémy. Ty začaly postupně vznikat na přelomu sedmdesátých a osmdesátých let minulého století. Byly vzájemně většinou nekompatibilní, takže z velké části neexistoval roaming. V případě Česka respektive Československa do této kategorie patřila i první mobilní síť technologie NMT.

Kapacita těchto sítí byla malá, což se odráželo ve vysoké ceně služeb a velmi drahé byly i telefony. Nejprve jen kufříkové, vhodné spíš do auta, ale daly se i nosit. Později ke konci osmdesátých let přišly první ruční přístroje, které se později staly standardem. NMT síť Eurotelu fungovala do roku 2004, ale od roku 1996 už nehrála hlavní roli. Do Česka totiž nastoupila druhá generace mobilních sítí.

2. Generace – digitálně a textově

Druhá generace mobilních sítí je tu s námi dodnes, a ač její význam je už malý a lze očekávat, že časem skončí úplně, je to legenda. Standardů druhé generace bylo zpočátku víc (CDMA, D-AMPS), ale globálně nejúspěšnější byl standard GSM, který se používá i v Česku. Zde odstartoval v polovině roku 1996, kdy síť GSM spustil Eurotel. Ve světě první GSM síť začala fungovat v roce 1991 ve Finsku, ale masové rozšíření začalo až okolo let 1994 a 1995.

Systém GSM byl moderní, zvýšil výrazně kapacity sítí a to vedlo k zásadnímu snížení cen. Technologie zlevnily i samotné mobily, tehdy už docela kompaktní přístroje byly široce dostupné a tak počet uživatelů globálně i v Česku raketově rostl. A hlavně přišly SMS, tedy krátké zprávy. Naprostý hit. 2G sítě měly několik upgradů, takže postupně se objevily i datové služby, samozřejmě poplatné tehdejší době.

3. Generace – obrázkový svět

Na začátku nového milénia bylo jasné, že jen volání a SMS mobilním sítím stačit nebude. Jak jsme již uvedli, i 2G sítě základní datové přenosy umožňovaly, ale to stačilo jen na specializované internetové stránky, upravené pro co nejmenší datový objem. Pamětníci vzpomenou technologii WAP. To ale do budoucna nemohlo stačit. Proto přichází nový standard 3G, který je vlastně prvním moderním mobilním standardem.

Nokia Lumia 630
Nokia Lumia 630

Zajímavé je, že v prvopočátcích si všichni mysleli, že tou převratnou funkcí budou videohovory. Ne, nebyly. Zákazníci chtěli přístup na internet a posílání obrázků – fotografií. Zaprvé tehdejší mobily začaly dostávat integrované fotoaparáty, zadruhé, internet byl a je o obrazových informacích. Sítě 3G se ve Světě šířily rozdílnou rychlostí a objemem, úplný převrat to nebyl, čekalo se na modernější technologie.

4. Generace – doba datová

První 4G sítě, často také označované jako LTE, se objevily na konci první dekády nového milénia. Rozšíření přišlo o něco později, ale zhruba od roku 2015 je to celosvětový standard. Nové technolgie přinesly to, co zákazníci chtěli: rychlá mobilní data. A to tak rychlá, že můžete přes mobil sledovat videa ve vysoké kvalitě, sdílet co vás napadne a chovat se v terénu s mobilem jako doma na počítači.

Využití mobilů se změnilo, stejně jako se od roku 2010 změnily mobily. Už jsou to smartphony s dotykovým displejem, nikoliv dřívější tlačítkové přístroje. Zákazníci chtějí být online, messengery nahrazují SMS, posílání fotek a videí je stejně běžné jako volání. 4G byla mobilní revoluce se vším všudy.  

5. Generace – budoucnost, kterou si teprve začínáme představovat

V současnosti můžeme využívat souběžně sítě 4G a 5G. Ty druhé nabízí větší kapacitu a rychlejší datové přenosy. Tak je to alespoň obvykle prezentováno, takže se leckdo ptá, proč vůbec 5G potřebujeme. Tady je odpověď složitější. Pro běžného zákazníka se nic nemění, vlastně na první dobrou jen stěží rozliší, v jaké síti je připojený, pokud se nepodívá na ikonku na mobilu.

Jenže 5G je především budoucnost. Síť má velmi nízkou latenci, tedy reakci na dotazy. To je nezbytné pro různé aplikace, které můžeme primárně označit jako průmyslové, ale v konečném důsledku je budeme využívat také. Zmínit můžeme samořiditelná auta, různé automatické systémy třeba pro řízení dopravy nebo i domácnosti. V neposlední řadě 5G umožňuje budování privátních sítí, umožní rozvoj nejnovějších technologií a jejich řízení na dálku.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek O2 úspěšně otestovalo jako první operátor v Česku technologii RedCap ve své 5G mobilní síti. Zásadní bude zejména pro průmyslové využití a oblast internetu věcí
Nahoru