Díky recyklaci starých telefonů O2 věnuje Lince bezpečí 60 tisíc korun. Pomoct můžete i vy

I starý, nepotřebný mobil může být užitečný a pomáhat. Stačí ho přinést do jakékoli O2 prodejny a nechat ho ekologicky zrecyklovat. Nejen že tím pomáháte životnímu prostředí, ale také Lince bezpečí. Za každý takto vrácený mobilní telefon nebo přístroj k pevné lince totiž O2 věnuje prostřednictvím své nadace 25 korun na provoz této krizové linky. Loni tak zákazníci a zaměstnanci na pomoc dětem vybrali 60 tisíc korun.

Vyměnit starý mobil za nový je v dnešní době jednoduché a dostupné, v českých domácnostech se tak hromadí stará zařízení. Podle odhadů jich doma v šuplících máme asi 10 milionů. „Finanční dostupnost a také touha po novějším a výkonnějším telefonu vede k tomu, že mobily kupujeme dříve, než naše původní doslouží. Ty staré si pak často ukládáme na horší časy, kdyby přišla porucha, nebo je věnujeme příbuzným a známým. Více než třetina lidí má doma tzv. “pro strýčka Příhodu“ dokonce 3 a více starých zařízení,“ vysvětluje Marie Mališková, manažerka Udržitelného podnikání a sponzoringu ve společnosti O2 Czech Republic.

Většinu již jednou vyřazených telefonů přitom jejich majitel už nikdy znovu nebude používat. V Česku se ročně k recyklaci vysbírají jen jednotky procent vyřazených telefonů. „V O2 se snažíme tento stav již několik let změnit a motivovat své zákazníky i zaměstnance, aby telefony nosili na odběrná místa, třeba do našich prodejen, k recyklaci. Za každý takto vrácený telefon navíc Nadace O2 věnuje 25 korun na provoz Linky bezpečí. Za loňský rok je to celkem 60 000 korun,“ vysvětluje Marie Mališková.

Stará zařízení obsahují toxické látky – zlikvidujte je ekologicky

Ze starých telefonů společnosti REMA Systém, a.s., které zpětný odběr pro O2 zajišťují, získávají důležité suroviny pro další výrobu – nejen plast a železo, ze kterých se telefony vyrábějí především. Ale i měď, cín a nejrůznější drahé kovy. „Ve starých zařízeních jsou navíc většinou i škodlivé a toxické látky jako olovo, kadmium, arsen, nikl nebo brom, a ty mohou silně ohrozit životní prostředí, proto není vhodné je skladovat doma, ale je potřeba je ekologicky, odborně zlikvidovat,“ doplňuje.

Leží starý telefon doma i vám? Přineste ho na některou z poboček O2 ve vašem městě a přispějte letos Lince bezpečí prostřednictvím Nadace O2 i vy. Ať už jste fyzická osoba nebo věnujete telefony jako firma – třeba jako společnost Atlas Copco Services, s.r.o. Ta uspořádala dokonce soutěž napříč týmy a výsledkem bylo 60 vybraných telefonů. Každé zařízení se počítá. Nejen, že se starého telefonu zbavíte, ale pomůžete dětem v krizových situacích a zároveň přispějete k ochraně životního prostředí. 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Chcete se podílet na záchraně planety?
Nahoru