E-tržby schváleny, nejspíš budou povinné od listopadu. Připravte se

Elektronická evidence tržeb, nazývaná také EET nebo e-tržby, prošla po průtazích parlamentem. Zákon teď musí schválit senát a podepsat prezident, platit by tak mohl zhruba od listopadu. Opozice ale slíbila, že jej napadne u ústavního soudu.

Po dlouhé době nejistoty a průtahů schválila Poslanecká sněmovna zákon o elektronické evidenci tržeb, který ukládá obchodníkům povinnost napojit své pokladní systémy na centrální databázi Finanční správy. Zákon, proti kterému protestovala opozice, byl nakonec schválen a postupuje do Senátu. Tam by neměl narazit na větší obtíže, stejně jako při podepisování prezidentem.

Opozice tak má poslední možnost, jak vstupu zákona v platnost zamezit. Napadne jej u ústavního soudu. Pravděpodobnost, že nakonec e-tržby vstoupí v platnost je však velmi vysoká. Živnostníci a obchodníci by se jej mohli dočkat už v listopadu.

Přibližný harmonogram

Zákon jako takový by měl vstoupit v platnost sedm měsíců poté, co bude zveřejněn ve Sbírce zákonů. Vzhledem ke krokům, které ještě k jeho definitivnímu schválení zbývají, tak bude platit s největší pravděpodobností od letošního listopadu. E-tržby budou v tomto počátečním období povinné pro restaurace a hotely, podle odhadů se tedy dotknou asi 60 000 podnikatelů.

O tři měsíce později budou muset e-tržby zavést firmy podnikající ve velkoobchodě a maloobchodě, tedy asi čtvrt milionu subjektů. V závěrečné fázi, která bude mít odstup dalších patnáct měsíců, se budou zákonem muset řídit i ostatní podnikatelé s výjimkou řemeslníků. Ti budou muset e-tržby zavést ještě o další tři měsíce později.

Připravte se již teď

Může se tak zdát, že podnikatelé mají na zavedení elektronické evidence tržeb dost času. Ale jako vždy platí pravidlo, že těsně před zavedením se zvedne vlna zájmu a zavádění bude probíhat ve spěchu. Proto je vhodné se na novou povinnost připravit co nejdříve.

https://youtu.be/wkTsJ8BFBF0

V O2 již máme řešení, které vás na e-tržby snadno a rychle připraví. Jmenuje se O2 eKasa a vyznačuje se snadnou instalací, jednoduchým použitím a důrazem na bezpečnost. K tomu vám samozřejmě dodáme naše spolehlivé připojení k internetu a můžete se těšit na nepřetržitou zákaznickou podporu. Takže obzvlášť, pokud máte být v první vlně zavádění elektronické evidence tržeb, neváhejte a ozvěte se nám.

S námi vám žádná důležitá informace o e-tržbách neuteče

Informace o plánovaném systému elektronické evidence tržeb (e-tržeb) najdete na Modrém blogu na jednom místě. Pokud o žádnou důležitou informaci nechcete přijít,nechte nám na sebe e-mail a my vám o všech důležitých novinkách dáme vědět.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek EET a off-line režim: Kdy se vás (ne)týká
Nahoru