EET certifikáty: Mnoha z nich v těchto dnech končí platnost. Poradíme, jak získat nový

Možná teď zpovzdálí sledujete přípravy na 3. a 4. vlnu EET a gratulujete si, že vy už tohle všechno máte za sebou. Ale pozor: Pokud se vás týkala 1. nebo 2. vlna, je právě teď ten nejvyšší čas obnovit si certifikát EET. Jeho platnost je totiž „jen“ 3 roky. Pokud zrovna tomu vašemu už platnost skončila, tak žádné tržby pro Finanční správu neevidujete a koledujete si o pokutu. Náprava je ale naštěstí rychlá a jednoduchá.

Jestliže patříte mezi zhruba 189 000 podnikatelů, kteří se v prosinci 2016 a březnu 2017 zapojili do 1. a 2. vlny EET, zbystřete. Právě v těchto měsících totiž postupně končí platnost 372 266 certifikátům, které se s 1. a 2. vlnou pojí. A podle údajů Finanční správy jejich majitelé příliš nepospíchají na jejich prodloužení. Často zkrátka jen proto, že o této povinnosti nevědí.

Možná patříte mezi ně: Tak to společně napravme!

Vše, co potřebujete vědět o EET certifikátu, jeho platnosti a prodloužení

Díky EET certifikátu (oficiálně Certifikátu pro evidenci tržeb) Finanční správa ví, že zaslané informace jsou právě od vás a týkají se vašich tržeb. Je to takový virtuální otisk prstu, který vás jasně identifikuje. Jeho platnost však vždy po 3 letech vyprší a vy musíte na portálu Finanční správy na adrese DaneEletronicky.cz zažádat o vygenerování nového.

 
Kolika EET certifikátům končí platnost?

Ještě v červenci 2019 Finanční správa hlásila, že v listopadu končí platnost 52 000 certifikátů z první vlny. Na začátku listopadu už jich podle stejného zdroje bylo „jen“ 38 000, které jejich majitelé doposud neprodloužili. Nejsilnějším měsícem pak bude podle informací Finanční správy únor 2020: V něm expiruje 112 000 certifikátů.

Jak zjistit platnost EET certifikátu?

Dobrou zprávou je, že jeho opětovné prodloužení (respektive vygenerování nového) je zdarma. Zvládnete to za několik málo minut a stačí vám k tomu počítač s připojením k internetu nebo naše eKasa, která je k internetu připojená automaticky, a jednoduchý návod.

Pokud si nejste jistí, od kdy a jestli ještě vůbec platí původní certifikát, mrkněte na DaneElektronicky.cz. Platnost najdete po přihlášení v sekci Certifikáty. Aby pro vás byla kontrola platnosti EET certifikátu ještě jednodušší, připravili jsme krátké video, které vás kontrolou platnosti provede.

Jak získat nový certifikát EET?

Na stejném místě, tedy v sekci Certifikáty, si můžete vygenerovat nový certifikát. V horní červené liště kliknete na Nový certifikát a systém vás provede celým procesem. Na jeho konci máte v počítači nebo tabletu uložený soubor s příponou .p12. Tedy soubor, který je zašifrovaný a je vaším privátním klíčem pro komunikaci s Finanční správou. Mimochodem, pokud je vám tahle koncovka povědomá, nejspíš jste se s ní setkali třeba u bankovních certifikátů.

Pozor si u tohoto kroku dejte ještě na jednu věc: Při generování certifikátu po vás systém bude chtít heslo. Pečlivě si ho poznamenejte, budete ho potřebovat při vkládání certifikátu do registrační pokladny.

A co s certifikátem dál?

Teď už je to brnkačka. Soubor s certifikátem nahrajete na USB a následně do registrační pokladny, případně na server, na který jsou všechny pokladny připojené. Pokud máte eKasu od O2, která je připojená k internetu, můžete certifikát vygenerovat rovnou v ní a vyhnout se tak kopírování na USB.

To, jak získat certifikát EET, jsme také zpracovali do krátkého a návodného videa:

Abyste na prodloužení platnosti příště nezapomněli…

Zadejte si do systému DaneElektronicky.cz v už zmíněné sekci Certifikáty svou e-mailovou adresu. Finanční správa vám pak dá 2 měsíce, 2 týdny a naposledy 3 dny před koncem platnosti certifikátu vědět, že je potřeba ho znovu obnovit. Další obnovení certifikátu vás čeká zase za 3 roky, a vy díky tomu nemusíte přesná data nosit v hlavě ani v chytrém telefonu.

Pokud vás v souvislosti s EET a eKasou napadají další otázky, mrkněte na nejčastější otázky týkající se EET, které jsme pro vás posbírali na našem webu.

Související článek EET a off-line režim: Kdy se vás (ne)týká
Nahoru