EET vs. Stánkový prodej: Udělejte si jasno, jaké (ne)máte povinnosti

Farmářské trhy, městské slavnosti, zkrátka jakýkoliv stánkový prodej se třetí a čtvrté vlně EET nevyhne. Co se pro vás, jako pro prodejce, změní? A jak je to s EET mimo sezonu, když váš stánek zazimujete?

Někteří stánkaři už účtenky vydávají od roku 2017

Druhá vlna, která se spustila 1. 3. 2017, se týkala stánkařů s přeprodávaným zbožím, kteří spadají pod maloobchod. Vydávat účtenky začali také prodejci občerstvení, kteří u svých stánků mají posezení.

Koho se začne EET týkat od května 2020?

Malované hrnečky, háčkované čepice i domácí muffiny: Bez EET se od května neobejdou další skupiny stánkařů s nejrůznějším sortimentem. Nově se k těm, kteří mají EET povinnosti, připojí ti, co prodávají vlastní výrobky, farmáři a prodejci rychlého občerstvení.

Zda vaše podnikání či živnost spadá do EET si nejrychleji ověříte podle skupin CZ NACE, tedy mezinárodní klasifikace, kterou v Česku obstarává Český statistický úřad. Další vlny EET se týkají těchto skupin NACE:

  • 3. fáze květen 2020: 1–12, 18–20.3, 21, 24, 26–30, 34–42, 45.2, 45.4, 48–94, 97–99
  • 4. fáze květen 2020: 13–17, 20.4, 22, 23, 25, 31–33, 43, 95, 96
 

Na internetu je spousta přehledů skupin CZ NACE, avšak zdaleka ne všechny jsou kompletní a důvěryhodné. My jsme pro vás vybrali oficiální seznam z Ministerstva financí, který obsahuje kompletní přehled všech skupin.

Přebytky ze zahrádky se do EET nepočítají

I když jsou 3. a 4. vlna plošné a týkat se budou více než 800 profesí, mezi stánkovými prodejci se výjimky najdou. Jedná se o stánkaře, kteří prodávají přebytky ze své zahrádky. Pokud se vám poštěstí velká úroda jablek, určitě je nemusíte kvůli EET vyhazovat.

Důležité je ale zmínit, že se jedná o prodej jednorázový a nahodilý. Pokud byste svou úrodu prodávali pravidelně, už spadáte mezi běžné stánkaře a máte povinnost své tržby evidovat.

Jak elegantně vyřešit EET, když se stánkem neustále cestujete?

Neustále stavění stánku a cestování jsou pro mnoho stánkařů denním chlebem. Je tedy pochopitelné, že to poslední, co byste chtěli, je tahat s sebou neskladnou a těžkou registrační pokladnu. Ideálním řešením pro stánkový prodej je O2 eKasa Kompakt, která má potřebný výkon, dostatečnou paměť a nabitá vydrží i celý den!

 

Jak probíhá celý proces zapojení se do EET? Přečtěte si, jaké náležitosti musíte splnit a na koho se obrátit. Sepsali jsme pro vás návod na EET krok za krokem.

A co dělat v zimě?

Většina farmářských trhů se na zimu uzavírá a své brány otevírají opět na jaře. Pokud byste svou provozovnu nechali přes zimu vedenou jako aktivní, mohla by vás Finanční správa začít podezřívat z krácení tržeb. S koncem sezóny je tedy potřeba přerušit i evidenci elektronických tržeb.

Jak na to? Stačí se přihlásit do daňového portálu a změnit stav své mobilní provozovny z aktivní na přerušený. Ale pozor, jakmile na jaře oprášíte stánek, je potřeba stav provozovny opět změnit.

Stále nemáte ve všem jasno? Mrkněte na náš rozcestník, ve kterém najdete odpovědi na všechny možné otázky týkající se 3. a 4. vlny EET.

Související článek 3. a 4. vlna EET startují v květnu 2020. Poradíme vám, jak se na EET připravit
Nahoru