Výjimky v EET: 3. a 4. vlna se netýkají prodejců kaprů, hazardu nebo nevidomých

Třetí a čtvrté vlně EET neuteče od 1. května 2020 téměř nikdo. Povinnost elektronické evidence tržeb se totiž dotkne skoro všech podnikatelů, kteří přijímají hotovost. Vydávat EET účtenky a evidovat každou platbu budou nově třeba instalatéři, opraváři, lékaři, kadeřnice nebo prodejci na farmářských trzích. Existují ale i výjimky, kterých se 3. a 4. vlna EET netýkají.

„Elektronická evidence tržeb se bude vztahovat na všechny oblasti podnikání, kde dochází k přijímání tržeb v hotovosti,“ stojí v tiskové zprávě, kterou vydalo ministerstvo financí v polovině září 2019 jen pár hodin poté, co další vlna EET prošla sněmovnou.

Koho se EET nově týká

Tisícům drobných podnikatelů, řemeslníků a prodejců tahle jediná věta přivodila těžké spaní. Nově se do EET zapojí třeba řemeslníci a opraváři, podnikatelé v zemědělství nebo například svobodná podnikání.

Připravili jsme pro vás kompletní přehled, kdo podléhá EET a jak zjistit, jestli se vás EET týká.

Výjimky z EET, které prošly už dříve

Naopak v klidu spát mohou ti, kteří řeší tržby příspěvkových organizací, bank, pojišťoven, investičních společností, penzijních společností, obchodníci s cennými papíry nebo energetické společnosti. Těch se netýkají ani další vlny EET.

Jaké další výjimky jsou schválené z předchozích vln? EET se netýká:

  • tržeb státu a samospráv,
  • držitelů poštovní licence,
  • plateb za jízdné u pravidelné přepravy,
  • příjmů z prodejních automatů,
  • peněz, které vybírá obsluha veřejných toalet.
 

Pokud se vás výjimka netýká, řešte EET v předstihu a vyberte si jednu z pokladen O2 eKasa, které jsou nejvyspělejší na trhu a 100% připraveny i na 3. a 4. vlnu EET.

EET se netýká hazardu ani prodeje kaprů

S výčtem výjimek ještě pořád nekončíme. EET se netýká ani předplacených telefonních karet nebo nákupu jízdenek přes SMS.

EET účtenky se nedočkáte, ani pokud jste vyznavačem hazardních her. Hazard je podle ministerstva financí regulovaný a kontrolovaný dostatečně, a to zákonem o hazardu. EET kód nebude součástí ani účtu za obchodní leteckou dopravu a služby, které s ní souvisejí.

Ťukat prokřehlými prsty do EET pokladny nebudou muset ani prodejci vánočních kaprů. V období od 18. do 24. prosince je totiž z povinnosti elektronicky evidovat tržby vyňatý i předvánoční prodej sladkovodních ryb.

Bez EET i nevidomí a provozovatelé sociálních služeb

Stát udělil výjimku také nevidomým podnikatelům a potvrdil ji také pro provozovatele sociálních služeb, jako jsou soukromé pečovatelské domy nebo stacionáře, které neprovozuje stát, příspěvkové ani neziskové organizace. Výjimkou z EET jsou také všechny ojedinělé příjmy. Pokud tedy párkrát do roka prodáte přebytky ze zahrádky, EET kasu si určitě pořizovat nemusíte.

Zvláštní režim EET jako výjimka pro drobné podnikatele

Ti nejmenší podnikatelé, kterých se dotkne EET, pak svoje tržby nemusí evidovat online, ale postačí jim papírová forma. Pro neplátce DPH, kteří mají maximálně 2 zaměstnance a tržby podléhající evidenci do 600 tisíc korun za posledních 12 měsíců, je určený zvláštní režim EET.

Související článek 3. a 4. vlna EET startují v květnu 2020. Poradíme vám, jak se na EET připravit
Nahoru