EET pro řemeslníky: Kterých řemesel se EET týká

Máte zavedenou truhlárnu nebo pracujete jako „hodinový manžel“? Ať už děláte jakékoli řemeslo, nemělo by vám uniknout, že pro vás od 1. května 2020 v rámci čtvrté vlny začíná platit povinná elektronická evidence. A nezáleží na tom, zda provozujete řemeslo ve své dílně, nebo jezdíte za zákazníky do domácností či firem.

Řemeslníci, připravte se na 4. fázi EET!

Po čtvrté fázi budou pod EET spadat v podstatě všechny živnosti – tedy i řemesla. Zda do další vlny EET spadá i to vašesi můžete ověřit podle skupin CZ NACE 

  • NACE 13–17  Výroba textilií, oděvů, usní a souvisejících výrobků, papírů a výrobků z papíru azpracování dřeva, výroba dřevěných, korkových, proutěných a slaměných výrobků kromě nábytku 
  • NACE 20.4  Výroba mýdel a detergentů, čisticích a lešticích prostředků, parfémů a toaletních přípravků 
  • NACE 22  Výroba pryžových a plastových výrobků 
  • NACE 23  Výroba ostatních nekovových minerálních výrobků 
  • NACE 25  Výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků kromě strojů a zařízení 
  • NACE 31  Výroba nábytku 
  • NACE 32  Ostatní zpracovatelský průmysl (např. výrobci sportovních potřeb, hudebních nástrojů) 
  • NACE 33  Opravy a instalace strojů a zařízení 
  • NACE 43  Specializované stavební činnosti (např. malíři, elektrikáři, obkladači atd.) 
  • NACE 95  Opravy počítačů a výrobků pro osobní potřebu a převážně pro domácnost (např. „hodinový manžel“, servis počítačů) 
  • NACE 96  Poskytování ostatních osobních služeb (např. kadeřnice, maséři, kartářky) 

Můžete se EET vyhnout? 

Ano i ne. V podstatě záleží na tom, zda pracujete jen pro koncové zákazníky nebo firmy. Podstatné totiž je, abyste dokázali přijímat pouze bezhotovostní platbyTeoreticky můžete i koncovému zákazníkovi (např. za opravu pračky nebo zasklení okna) nabídnout jen platbu kartou nebo převodem na účet podle faktury a EET se tak vyhnout. Otázkou je, kolik vašich zákazníků tuto možnost bude akceptovat. 

Výjimka pro opravdu malé živnostníky

Tzv. off-line režim (bez připojení kinternetu), kdy evidence bude probíhat pomocí papírových účtenek, budou moci využít živnostníci s ročním obratem do 600 tisíc KčTento režim budou moci využít, pokud nejsou plátci DPH a nemají víc než dva zaměstnance. Nicméně je na zvážení, zda evidence pomocí jednoduché digitální EET pokladny není komfortnější a v důsledku i jednodušší.  

Jaké jsou možnosti řešení EET pro řemeslníky?

Pokud máte svoji provozovnu, můžete si pořídit klasickou stolní EET pokladnuSpolehlivým a cenově dostupným řešením je například O2 eKasa. V případě, že jste více na cestách (toto se týká například elektrikářů, plynařů, instalaté nebo sklenářů) a zákaznici vám platí na místě, můžete využít přenosnou O2 eKasu 

Řada živnostníků spoléhá na řešení O2 eKasa Kompakt, což je lehké a mobilní řešení včetně zabudované tiskárny, platebního terminálu a připojení k internetu. Vysoká kapacita baterie garantuje, že ji mohou používat klidně celý den. 

A pokud stále váháte, kterou EET pokladnu pořídit, přečtěte si článek Vše, co potřebujete vědět o EET pokladnách: Kdo ji potřebuje a jak ji získat. Dozvíte se v něm i to, které tržby spadají pod elektronickou evidenci a na co si dát při výběru pozor. 

Související článek EET a off-line režim: Kdy se vás (ne)týká
Nahoru