Kouzlo hlasu v audioknihách. Oslavte Světový den hlasu s těmi nejlepšími audio tituly z O2 Knihovny! 

Světový den hlasu se slaví každoročně 16. dubna a je to příležitost k tomu, abychom si uvědomili, jak důležitým nástrojem je hlas v našem každodenním životě. A právě v oblasti audioknih je hlas nezbytným prvkem pro to, aby byly posluchači schopni plně si vychutnat příběhy a zážitky z knih. 

Základní stavební kámen komunikace 

Hlas je naším hlavním komunikačním nástrojem, umožňuje nám vyjádřit naše myšlenky, emoce a potřeby. Hlas nám umožňuje navázat a udržovat sociální vztahy, komunikovat v práci a v osobním životě a také nám umožňuje projevit svou kreativitu. Hlas je však často považován za samozřejmost, až do té doby, kdy se nám z nějakého důvodu ztratí, například při onemocnění hlasivek. V takových případech si uvědomujeme, jak jsou hlas a komunikace důležité pro naše každodenní fungování. 

Význam hlasu pro audioknihy 

V oblasti audioknih je hlas jedním z nejdůležitějších prvků. Při poslechu audioknih se posluchači musí spoléhat výhradně na hlas čtenáře, aby mohli vstoupit do světa příběhu. Hlas čtenáře musí být schopný přenést emoce, různé charaktery postav a zachytit atmosféru knihy. Proto je pro audioknihy důležité, aby čtenáři měli hlasové schopnosti, které dokážou posluchače vtáhnout do děje knihy. Kromě toho musí být hlasové schopnosti doplněny také schopností čtenáře se správně vyslovovat, dýchat a pauzovat v textu. 

Při nahrávání audioknih je tedy důležité, aby čtenáři byli pečlivě vybíráni, a to nejen na základě hlasových schopností, ale také na základě schopnosti interpretovat text a vnést do něj svůj vlastní styl. Takovýto přístup může posluchačům umožnit prožít zážitek z audioknihy ještě intenzivněji. 

TOP hlasy v audioknihách 

Krásným příkladem dobře namluvených audioknih mohou být knihy Davida Williamse, které nezapomenutelným způsobem čte herec a dabér Jiří Lábus. Asi není nikdo, kdo by neznal jeho fantastické podání Marge Simpsonové v rámci českého dabingu seriálu Simpsonovi. Proto si můžete být jistí, že audioknihy Něfo i Příšerná teta jistě zpříjemní mnoho hodin nejen vašim dětem, ať už na výletě v autě či vlaku, nebo po cestě z a do školy. 

Osvědčená dabérka a herečka Dana Černá zase skvěle čte jednu z nejlepších audioknih roku 2021 Hlas kukačky od Hany Marie Körnerové. Hlas Dany Černé vás provede napínavým příběhem o pátrání po tajemství, o němž se i v nejužším rodinném kruhu jen šeptá. Naprosto vás vtáhne do příběhu o rozplétání složitých lidských vztahů táhnoucí se hluboko do minulosti.  

Správný hlas dokáže opravdu divy a v audioknize dnes již klasického titulu Velký Gatsby od Francise Scotta Fitzgeralda je toho herec a muzikant Ondřej Brousek jasným důkazem. Jeho hlasové schopnosti, dikce a určitá úroveň bohémství, kterou umí krásně vtisknout do svého hlasu, dělá z klasického románu nový zážitek. 

Světový den hlasu nám tedy připomíná, jak důležitým nástrojem je hlas pro naše životy, a to nejen v oblasti audioknih. Proto bychom měli být vděční za svůj hlas a pečlivě se o něj starat. A pokud máte zájem poslouchat audioknihy, dejte si pozor na výběr čtenáře, aby vám jeho hlas dokázal co nejvíce přiblížit příběh knihy. 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Letní čtení s O2 Knihovnou: Oblíbenost e-knih během pěti let vzrostla o 244 %, vyberte si tu svoji
Nahoru