Světový den sluchu: Chraňte ho! Tyto technologie, vám s tím pomůžou  

Sluch je jeden z nejdůležitějších smyslů, díky kterému vnímáme zvuky a můžeme komunikovat s ostatními lidmi. Dlouhodobé vystavení hlasitým zvukům může způsobit jeho poškození a vést k potížím s rozeznáváním řeči a dalším zdravotním problémům. Naštěstí moderní technologie nabízí řadu možností, jak svůj sluch můžeme před negativními účinky hluku chránit. 

Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje, že počet lidí se ztrátou sluchu narůstá. Právě 3. března si proto připomínáme Světový den sluchu

Velkým nebezpečím je práce v hlučném prostředí, dále akce jako diskotéky, ale také akustický smog, kterému jsou obyvatelé velkých měst vystaveni prakticky neustále. Důležitou roli hrají pochopitelně i genetické faktory, vrozené vady, onemocnění nebo úrazy. Sluch by si měly hlídat především osoby dlouhodobě vystavené uvedeným faktorům.  

Jednou z nejzákladnějších a nejdostupnějších možností k ochraně sluchu je použití ochranných sluchátek. Tyto sluchátka jsou navržena tak, aby snížila hladinu hluku, díky čemuž chrání naše uši. Ochranná sluchátka se vyrábějí v různých stylech a velikostech, včetně náhlavních sluchátek, špuntů do uší nebo in-ear sluchátek.  

Moderní sluchátka jsou často vybavena funkcemi, jako jsou Bluetooth připojení, výkonné reproduktory a další vychytávky, aby poskytly nejen ochranu, ale i pohodlí a zábavu při poslechu hudby nebo hovoru. Nejpokročilejší technologií jsou pak bezdrátová sluchátka s funkcí potlačení hluku. Například operátor O2 uvedl v loni na trh cenově dostupná a zároveň velmi kvalitní sluchátka O2 pods+, která nabízí právě funkci inteligentního potlačení hluku

Další technologickou vychytávkou, která pomáhá ochránit sluch, jsou aplikace pro mobilní telefony nebo chytré hodinky. Tyto aplikace využívají mikrofon ve vašem telefonu či hodinkách k měření úrovně hluku a upozorní vás na rizikové situace, kdy je hluk kolem vás už příliš silný. Dle WHO jsou to situace, kde okolní hluk překračuje 80 dB a člověk je mu vystaven po dobu několika hodin. Některé aplikace také poskytují různé zvukové filtry, které umožňují poslouchat hudbu a zvuky při nižší hlasitosti, což také snižuje riziko poškození sluchu. 

Moderní technologie nabízejí mnoho možností pro ochranu vašeho sluchu. Neméně důležité jsou ale i včasné a pravidelné lékařské prohlídky, které není radno podceňovat.  

Technologie pomáhají ale i lidem, kteří již bohužel musí kompenzovat některé sluchové vady. Existují speciální telekomunikační zařízení pro neslyšící, jako jsou TTY (textové telefony) nebo telefony s výstupním zobrazovačem, které umožňují čtení textových zpráv. Dále například sluchadla a zařízení pro zesílení zvuku. Některé osoby s poruchami sluchu mohou používat sluchadla nebo zařízení pro zesílení zvuku, aby lépe slyšeli telefonní hovory.  

Operátor O2 jako jediný na trhu poskytuje svým nedoslýchavým a neslyšícím zákazníkům širokou nabídku příslušenství a telekomunikačních zařízení. Zároveň již mnoho let zprostředkovává příspěvek na služby ve výši 200 Kč měsíčně. 

Kromě těchto zařízení jsou dnes dostupné i různé mobilní aplikace pro tlumočení znakového jazyka. Ty umožňují lidem s poruchami sluchu používat tlumočníka znakového jazyka, který překládá mluvenou řeč na znakový jazyk a naopak. 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Na cesty, nákupy i na doma! Seznamte se s prémiovými sluchátky O2 pods+
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru