Nová kampaň O2 #nejsemsměsný ukazuje, proč je důležitá ekologická likvidace mobilů 

Také patříte mezi ty, kdo se nezbavují svých vysloužilých mobilů, ale šetří si je pro “strýčka příhodu”? Nebo jste se v minulosti zbavili nefunkčních přístrojů jejich vyhozením do směsného odpadu? To by vám neměl uniknout tento článek.  

Možná si říkáte, že přeci jeden váš starý mobil nikoho nevytrhne. Zkuste si ale představit těch skoro 920 tun mobilů, které se v celé České republice takhle lidem doma povalují. Nehledě na to, že značná část z nich může skončit i na skládkách. Pokud by se ale všechen tento elektroodpad předal k ekologické recyklaci a vrátil zase do oběhu, ušetřily by se významným způsobem náklady na těžbu mnoha materiálů. 

Víte, jaké materiály se z jednoho vyřazeného mobilu dají vytěžit? 

V mobilech se nachází velké množství surovin, které se dají opětovně využít. Z jednoho starého mobilu se jenom z kovů dá opětovně získat až 90 % a ty se mohou znovu vrátit do oběhu třeba v podobě jiného výrobku. Konkrétně se takto dá získat až 99 % z obsažené mědi, 98 % zlata a 90 % stříbra, paladia a platiny. Navíc se většina starých mobilů skládá až ze 40 % z plastů. Právě díky recyklaci se tyto materiály dostávají zpět do oběhu a není nutná jejich těžba. Šetříme tak přírodu a její zdroje, které nejsou bezedné

Představte si, že v tuně mobilů (což odpovídá zhruba 13 000 kusů) se nachází asi 300 až 350 gramů zlata. Oproti tomu v primární hornině, ze které se zlato získává, je uloženo jen 5 gramů na jednu tunu. Pokud by se podařilo recyklovat veškeré nepoužívané mobilní telefony, které jsou aktuálně dle odhadů v českých domácnostech, dostaneme z nich minimálně 270 kilogramů zlata a asi 3 tuny stříbra. 

Kromě cenných recyklovatelných materiálů obsahují mobilní telefony také mnoho látek nebezpečných pro životní prostředí od rtuti, přes arzen, až po olovo. Když potom takový vyřazený mobil vyhodíme do směsného odpadu, skončí na skládce nebo ve spalovně komunálního odpadu. Nejenže všechny užitečné materiály tak budou navždy ztraceny, ale bude i znemožněna jejich recyklace. Navíc se v mobilech obsažené nebezpečné látky budou moci uvolnit působením vnějších vlivů na skládce do půdy nebo ve spalovnách do ovzduší. 

Operátor O2 se již mnoho let věnuje sběru nepotřebných telefonů a za každý jeden ekologicky zlikvidovaný přístroj věnuje ve spolupráci s Nadací O2 na dobrou věc 25 Kč. V březnu bude navíc za každý vysloužilý mobilní telefon donesený na jakoukoliv O2 Prodejnu dávat odměnu ve výši 500 Kč. Tu bude možné využít na pořízení hardwaru včetně toho recyklovaného. 

Zdroj: REMA Systém, a.s. 

Milan Ruttner Autor článku
Milan Ruttner
Pro Milana není udržitelnost jen pouhý pojem. V O2 rozvíjí aktivity spojené se strategií v oblasti ESG. Jeho cílem je, aby se staly součástí každodenního života všech lidí, a to nejen zaměstnanců, ale i zákazníků a široké veřejnosti.
Související článek Malými krůčky k udržitelnějšímu světu: Jak na správnou recyklaci?
Nahoru