Mezinárodní den mateřského jazyka: znáte naše nejvýmluvnější spisovatele?

Čeština je krásný rozmanitý jazyk. Inu občas složitější, než by se většině školáků zamlouvalo, ale jeho šarmantnost je nepopiratelná. Připomeňme si půvab češtiny při příležitosti Mezinárodního dne mateřského jazyka, který se slaví 21. února. Znáte spisovatele, kteří prosluli svou krasomluvou?

Mistr slova a utopista

Asi málokterý český autor proslul svou vizí a hrátky se slovy jako Karel Čapek. Přeci jen to on poprvé použil ve svém díle R.U.R slovo robot, které je nyní již celosvětově známé. Tenkrát mu ho poradil jeho bratr Josef Čapek a vychází z českého slova robota. Svou dobu také předběhl díky utopistickým dílům, jakými jsou například Krakatit, zmiňované R.U.R nebo třeba Továrna na Absolutno.

Jediný držitel Nobelovy ceny za literaturu

Od roku 1901, kdy se začala udílet Nobelova cena za literaturu, získal toto nejprestižnější ocenění pouze jediný Čech. Jaroslav Seifert okouzlil svět svou neotřelou poezií, kterou si můžete v jako audioknihu poslechnout například v O2 Knihovně. Nechte se unést na vlně poezie, doporučujeme například Píseň o Viktorce nebo si poslechněte o samotném autorovi v audioknize Verše a vzpomínky.

Mistryně vyprávění a historických románů

Že jsou v současné době české spisovatelky na výslunní, je jasné. Přeci jen bychom na ně ale rádi upozornili, protože si to zkrátka zaslouží. Například Kateřina Tučková svůj román Bílá Voda psala s přestávkami celých deset let! Takže poslechnout si tajuplný a děsivý příběh řeholnic za doby komunistického režimu je téměř nutností.

Všechny nejzajímavější příběhy najdete v O2 Knihovně, kde jsou tisíce a tisíce audioknih a e-knih.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Letní čtení s O2 Knihovnou: Oblíbenost e-knih během pěti let vzrostla o 244 %, vyberte si tu svoji
Nahoru