Vánoce jsou za dveřmi. Jak si je udělat nejen veselé, ale i udržitelné?  

Blíží se čas Vánoc, přípravy na ně vrcholí a většina z nás se snaží do svátků dohnat, co se dá. Všichni se už těší na čas plný pohody a klidu se svými nejbližšími a také spoustu pohádek, cukroví a jiných dobrot. Pro přírodu ale vánoční čas znamená dost velkou zátěž, a to především kvůli nadměrnému množství vyprodukovaného odpadu.

Sami víte, kolik odnášíte po Štědrém dnu papírů a nejrůznějších obalů od potravin. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak velkou stopu v přírodě během svátků zanecháte? Poradíme vám, jak na to, aby byla co nejmenší. 

Co je neodmyslitelně spojeno s obdobím příprav na Vánoce? Jsou to nákupy

Kromě dárků, balících papírů a mašlí nakupujeme i spoustu potravin a mnohdy toho ve finále tolik ani nespotřebujeme. Snažte se proto své nákupy plánovat. Než vyrazíte do obchodního centra, připravte si seznam podle toho, co skutečně potřebujete nebo chcete koupit.

Dobré je si rozmyslet, co budete péct a vařit a tomu i přizpůsobit svůj nákup. Nakupujte s rozmyslem a vyhnete se přebytkům. Vlastní znovupoužitelná nákupní taška by měla být již samozřejmostí. 

Hromada dárků Vánoce nedělá 

Rozmýšlejte dopředu i nad nákupem dárků. Komu se někdy nestalo, že šel jen tak mrknout a inspirovat se do obchodů a namísto věcí, které měl v plánu pořídit, přinesl spoustu nesmyslů. Při pořizování dárků se zkuste porozhlédnout i mezi lokálními výrobci a podpořit tak jejich tvorbu. Letos se většina z nás snaží přistoupit k vánočním přípravám i více ekonomicky. Vlastnoručně vyrobené dárky jsou určitě skvělý způsob, jak na to. A nemusíte být ani žádný kutil.

Krásným dárkem se mohou klidně stát například doma připravené pochutiny. Nejrůznější druhy zavařenin, nakládané uzeniny nebo sýry či vánoční štola jistě potěší nejednoho z vašich blízkých. 

Dárky balte minimalisticky  

Zabalit dárek hezky a udržitelně není náročné. Volte recyklovaný balící papír, a přírodní materiály, které se dají použít opakovaně. Krásným příkladem může být i tradiční japonská technika balení dárků Furoshiki. Dárky balíte do čtvercového kusu látky jako do balíčku bez použití dalších doplňků jako je izolepa nebo provázek. Navíc samotná látka se stává dárkem, kdy ji obdarovaný může dále využít. Například jako obal na dárek pro někoho jiného. 

Vánoce bez stromečku si asi nikdo z nás neumí představit. Mnoho lidí si myslí, že udržitelný přístup tkví v pořízení umělého stromku. Pravdou ale je, že vánoční stromky jsou většinou dováženy z plantáží, kde se pěstují pouze pro tento účel. A v případě, že ho po vánočních svátcích ekologicky zlikvidujete, například dáte na kompost, nebo věnujete jako potravu pro zvířata v zoo, bude pro přírodu menším zlem než ten plastový.

Nejlepší volbou ale zůstává živý strom v květináči, který po svátcích můžete zasadit do zahrady, nebo přemístit na balkon. Hodně oblíbenou možností se v posledních letech staly i půjčovny živých stromků, kdy vám odpadá starost o jeho vysazení nebo likvidaci.  

Samozřejmě i ozdoby na stromek je lepší volit přírodní a v udržitelném duchu. Možností je jistě mnoho a spoustu z nich si zvládnete připravit sami doma. Využít můžete například nejrůznější sušené ovoce, šišky nebo koření. 

Věříme, že některé naše tipy pro vás budou inspirací pro letošní svátky a některé možná již sami znáte a využíváte. Není to o změně všech našich návyků přes noc. Nejdůležitější je, uvědomit si, co všechno můžu ovlivnit a upravit tak, aby veselé a udržitelné Vánoce prožila i naše příroda. 

Pokud také myslíte na přírodu jako my a není vám lhostejný osud našich lesů, můžete se zapsat jako dobrovolník na této stránce sazejstromy.cz kde se v rámci projektu Sázej stromy Nadace O2 můžete aktivně zapojit. 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Strategie udržitelnosti společnosti O2 ukazuje, že nezáleží jen na uhlíkové stopě 
Nahoru