Sportem ke štěstí i udržitelnosti. Do práce můžete vyrazit nejen na kole

Nastartujte svůj den dávkou endorfinu, hormonu štěstí. Pokud vyměníte auto za kolo nebo jiný bezmotorový dopravní prostředek, ušetříte tím nejen přírodu, ale podpoříte i svou kondičku. Do výzvy Do práce na kole se zapojilo přes šedesát zaměstnanců. Víte, co se děje v lidském mozku, když se sportuje?

Dny se prodlužují, teplota roste a počasí láká vyrazit ven. Využijte proto příjemných dnů a vyměňte cestu autem za jiný dopravní prostředek – kolo, koloběžku, skateboard nebo třeba longboard. Případně můžete vyrazit i pěšky. Sportovní aktivita totiž může zvednout náladu na celý den a napomáhá psychickému i fyzickému zdraví.

Při sportu mozek spouští chemickou reakci, díky které vzniká protein zvaný BDNF (Brain-Derived Neurotrophic Factor). A právě jeho produkce má pozitivní dopad na paměť, pozornost i rychlost reflexů. Ve stejný moment se v mozku také uvolňují známější endorfiny, tedy hormony štěstí. Někdy dokonce můžou vyvolat až euforii.  

Do práce? Na kole! 

Recept na šťastné ráno, které přeci jen dělá celý den, je tedy jednoduchý. Nasedněte na kolo, vyrazte do práce a vyplavte endorfiny. Tohoto nápadu se chytli i zaměstnanci O2, kteří se zapojili do květnové výzvy Do práce na kole.   

Do sportovní aktivity, která ušetří přírodu, sníží uhlíkovou stopu a v neposlední řadě poslední pomůže vyšší tělesné zdatnosti, se zapojilo přes šedesát zaměstnanců z Prahy, Ústí nad Labem, Pardubic, Ostravy, Olomouce, Brna i Českých Budějovic. A kolik najeli celkem kilometrů v rámci této měsíční výzvy? To se dozvíme na začátku června.

Přestože se měsíc květen již chýlí ke konci, nikdy není pozdě se do výzvy zapojit. Sice ne již do té oficiální, ale to přece vůbec nevadí. A ideálně v této aktivitě pokračovat i v průběhu celého léta, protože právě pohyb je díky chemickým reakcím v mozku tím pravým klíčem ke štěstí.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Malými krůčky k udržitelnějšímu světu: Jak na správnou recyklaci?
Nahoru