Do zbroje proti podzimní depce! Které aplikace mohou pomoci k duševní pohodě?

Stres. Přepracování. Vyhoření. Každého z nás asi na podzim, kdy se dny krátí a často jsou plné deště, někdy přepadne melancholie. Nic se nám nechce, nic se nám nedaří a někdy už prostě nemůžeme. Ťuk, ťuk, ťuk. Navštívila nás stará známá podzimní depka.

Přestože je v dnešní době naprosto normální pečovat o své tělo a zevnějšek, musíme dbát i na náš psychický stav. Přeci jen žijeme uvnitř naší hlavy, a právě naše mysl nám někdy prostě nedá spát. Doslova.

Jak bojovat proti trudomyslnosti a překonat někdy těžké podzimní období? Přinášíme tipy na aplikace, které vám mohou dopomoci k nastolení duševní pohody.

Sleep Cycle – probuzení do lepšího dne

Zvonek drnčí na celé kolo. Další tmavé ráno. Celý náš den začíná probuzením, tak si ho pojďme trochu zpříjemnit. Se vstáváním i spánkem může poradit aplikace Sleep Cycle, která pomocí mikrofonu monitoruje fáze spánku.

Právě díky spánku a odpočinku se naše tělo i mysl regenerují. Aplikace Sleep Cycle využívá mikrofon v telefonu, pomocí něhož monitoruje a vyhodnocuje zvuky, které v průběhu noci spáč vydává. Podle chrápání, mluvení ze spaní, dýchání i kašlání je appka schopná vytvořit graf s lehčími a hlubšími fázemi spánku. Ráno vás tak budík probudí v nejlehčím momentě dřímoty, díky čemuž vstanete bez pocitu únavy.

Calmio – jednoduchá meditace v češtině  

Nádech a výdech. Někdy je prostě potřeba trochu zpomalit a jen dýchat. A meditovat. Jednoduchá česká aplikace Calmio má několik kurzů, které vám pomou nejen s meditací. Vybrat si můžete například i z programů zaměřených na zklidnění mysli, lepší soustředění nebo i snadnější usínání.  

Největším plusem aplikace je, že si můžete vybrat českého průvodce světem meditací. Nemusíte si tak trápit hlavu anglickými výrazy. Jednoduše si vyberete buď hlas Viktorie nebo Libora a duševní očista může začít.

Daylio – deníček do kapsy

„Máš dneska blbý den? Nevadí, to přejde.“ Klasická fráze, kterou slyšel už nejeden z nás. Ono se to zlepší, ono se to vyvrbí nebo ono to přejde. Ale jak můžeme sledovat náš pokrok? Máme pro vás jednoduché a elegantní řešení, které se vejde do kapsy.

Do aplikace Daylio si můžete každý den zaznamenávat své nálady, aktivity i kvalitu spánku. Funguje jako digitální deníček, ale nemusíte se bát dlouhých textů. Stačí pár kliknutí na ikonky a máte hotovo. V kalendáři pak vidíte, kdy jste měli lepší a kdy naopak horší dny. Zároveň u každého dne vidíte i aktivity, které vám třeba zvedly náladu.

Moderní deník se neobejde ani bez možnosti vkládání fotek i stanovení cílů. A pokud přeci jen chcete převést své myšlenky do vět, můžete se vypsat v poznámkách.

Nepanikař – první pomoc při psychických potížích

Pandemie byla psychicky náročná pro mnoho z nás. Odloučila od sebe rodiny, přátele, kolegy i spolužáky. Podle Národního ústavu psychického zdraví se s duševním onemocněním v důsledku covidu potýkal skoro každý třetí dospělý. Pokud cítíte, že potřebujete pomoci s depresí či panikou, aplikace Nepanikař by mohla být vaším společníkem.

V menu appky si můžete zvolit mezi sedmi moduly: Deprese, úzkost, panika, chci si ublížit, myšlenky na sebevraždu, poruchy příjmu potravy, mé záznamy a kontakt na pomoc. Každý z modelů vám nabídne jiné možnosti, jak se s pocity popasovat.

U paniky budete mít možnost využít dechová cvičení nebo hry, u myšlenek na sebevraždu si můžete například vyplnit pole s důvody proč ne. Aplikace Nepanikař je zcela zdarma a může vám dělat společníka v nelehkých časech.

Pečovat o své duševní zdraví je v moderní rychlé době více než důležité. Na 10. října připadá Světový den duševního zdraví, nebojme se proto promluvit o problémech, které trápí naši duši.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Malými krůčky k udržitelnějšímu světu: Jak na správnou recyklaci?
Nahoru