Guru tipy. Jak neztrácet poznámky jako ponožky? 5 triků pro online zápisky nebo skenování

Kdy je ta schůzka, kdy to má být ta nová kampaň venku? Kdy jede dcera na tábor? Také se drbete na bradě a kladete si podobné záludné otázky? Píšete si poznámky na papír, do bloku, ale marně je pak hledáte? „Blokožrouta“ se zabavíte jednoduše. Máme pro vás tipy a triky jak si psát poznámky, skenovat či používat diktafon.

1. Aplikace Poznámky na zařízeních Apple

Máte zařízení od společnosti Apple s operačním systémem iOS? Pokud si potřebujete rychle něco poznamenat, používejte aplikaci Poznámky. Je to nejjednodušší řešení, jak si na iPhonu, iPadu a Macu něco rychle poznamenat. Appka se navíc jednoduše synchronizuje, takže práci můžete začít třeba v telefonu a pokračovat na vašem Macu. Najdete v ní mnoho dalších zajímavých funkcí. Více se dočtete na oficiálních stránkách společnosti Apple pod tímto odkazem.

2. Evernote toho umí hodně

Obecně je pak velmi oblíbenou appkou využitelnou pro zařízení s operačními systémy Windows, iOS, macOS i Android ta s názvem Evernote. Na trhu už je přes deset let, zajišťuje vám synchronizaci poznámek v cloudu. Poznámky si zapisujete do poznámkových bloků a do prostoru pro poznámky je možné vložit v podstatě cokoliv. Zápisky můžete třídit i nelineárně pomocí štítků.

Samozřejmostí jsou funkce slučování a kopírování poznámek. Jedná se o placenou aplikaci. Myslíme si ale, že při soustavném a každodenním používání se vám tato investice vyplatí.

 

3. Jak z mobilu udělat skener?

Jděte do aplikace Office Lens od Microsoftu. Dostupná je pro uživatele zařízení s iOS i Android. Office Lens představuje skvělý způsob, jak zaznamenávat poznámky a informace z tabulí, nabídek, nápisů, ručně psaných poznámek nebo čehokoliv, co obsahuje spoustu textu. Nemusíte si zapisovat poznámky, spoléhat se na rozmazané obrázky nebo mít obavy, že něco založíte a už to nenajdete. Tato aplikace je skvělá k zachycení skic, kreseb, rovnic a dokonce i obrázků bez textu.

Office Lens odstraní stíny a nepřirozené úhly, takže jsou obrázky přehlednější a čitelnější. Dokumenty a fotky tabulí můžete nahrávat do Wordu, PowerPointu, OneNotu nebo na OneDrive a můžete je ukládat do PDF a posílat je e-mailem.

4. Aplikace Diktafon pro iOS

Nemá váš telefon možnost nahrávání zvuků prostřednictvím diktafonu? Nebo potřebujete zvuk následně upravovat, záznam stříhat? V takovém případě si stáhněte třeba appku Diktafon, která je dostupná pro uživatele iOS. Při nahrávání používá mikrofon vestavěný ve vašem zařízení. Pokud chcete kvalitnější stereo zvuk, použijte místo toho externí stereo mikrofon.

Nahrávání zahájíte klepnutím nebo kliknutím na tlačítko červeného kolečka. Zastavíte ho dalším klepnutím na tlačítko červeného kolečka. Na iPadu nebo Macu klepněte nebo klikněte na tlačítko pozastavení.

Při klepnutí na tlačítko zastavení se záznam automaticky uloží a jako název se použije vaše aktuální poloha. Na iPadu nebo Macu klikněte po skončení nahrávání na Hotovo.

Ke svým záznamům se dostanete na každém zařízení, na kterém jste přihlášení k iCloudu stejným Apple ID. Stačí, když v nastaveních iCloudu zapnete na každém zařízení volbu Diktafon.

 

5. Super diktafon pro Android

Uživatelé operačního systému Android mohou využít aplikaci Super diktafon.  Už vám nevyhovuje starý záznamník, který máte na telefonu? Vyzkoušejte si zcela nový, jenž přináší celou řadu vylepšení. Ukládejte své záznamy ve formátu MP3 a ušetřete tak spoustu místa! Se starou aplikací jste mohli ukládat jen několik hodin záznamu, ovšem s tou novou to jsou stovky hodin. Na výběr máte ze 7 různých možností kvality zvuku. Zvolte vysokou kvalitu pro lepší zvuk nebo naopak nízkou pro úsporu místa. Provádějte záznam zvuku na pozadí, abyste se mohli během něj věnovat i jiným činnostem. Všechny zvukové záznamy lze snadno spravovat. Můžete je jednoduše přehrávat, sdílet, mazat či si o nich zobrazit podrobnosti.

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Guru tipy: 10 důvodů, proč si na dovolenou přibalit chytrý telefon
Nahoru