Zimní péče chytrých telefonů. Jak je ochránit před mrazem?

Telefon máme prakticky vždy po ruce, ať už je hrozné vedro nebo zima. Je potřeba si uvědomit, že extrémní výkyvy teplot mají na telefony či jiná zařízení negativní vliv – mohou je poškodit. Týká se to hlavně baterie a displeje zařízení, které jsou nejvíce náchylné. Poradíme vám, jak nejen s telefonem v zimě zacházet, aby se neničil.

S příchodem zimních měsíců se naši každodenní parťáci – telefony, mohou ocitnout v náročných situacích. Jsou totiž často vystaveny mrazivým teplotám. Studené počasí totiž může negativně ovlivnit třeba výkon baterie a displeje. V mrazech dochází k poklesu výdrže akumulátoru baterie a telefon se vypíná, protože baterie nedokáže uvolnit potřebnou energii v takové míře, jako při pokojových teplotách. Týká se to všech elektronických zařízení jako jsou například chytré hodinky, tablety nebo notebooky.

Pár tipů, jak se starat o telefon v zimě

Největší ochranu vašeho telefonu zařídí pořádný „kabátek“.  Pořiďte si proto ochranné kryty, které jsou odolné proti větru či mrazu. Na e-shopu O2 si můžete vybrat sklo chránící displej i pouzdro či kryt na svůj typ telefonu.

Zabraňte extrémnímu mrazu. Pokud vidíte na teploměru extrémně nízké teploty a telefon budete potřebovat umístěte ho do kapsy blízko těla, ne do batohu nebo kabelky. Ovládat ho můžete třeba pomocí chytrých hodinek nebo bezdrátových sluchátek a nemusíte tak telefon vůbec vytahovat z kapsy a vystavit ho zbytečnému nebezpečí.

Pokud s telefonem přijdete z mrazu domů, nechte ho zahřívat postupně. Nepokládejte ho ihned někam na topení, naopak ho nechte chvíli v chladnější předsíni. Předejdete tak šokovým změnám teplot. To platí také v případě, když přijdete domu a telefon je úplně vybitý. Také ho nechte chvíli adaptovat na prostředí a až potom zařízení připojte k nabíječce.

Pokud jdete jen na krátkou procházku či nákup, zvažte, jestli telefon s sebou nutně potřebujete a zkuste ho nechat doma. Prospěje mu to.

První pomoc při zamrznutí telefonu

Co dělat, když se mi z mrazu zpomalil celý systém, vidím zamlžený displej z vnitřní strany skla nebo prostě můj mobil „nejeví známky života“? Řiďte se těmito kroky:

  1. V případě, že je telefon ještě zapnutý, vypněte ho.
  2. Vyndejte SIM kartu a případně i paměťovou kartu a baterii. Sloty nechte otevřené, aby se vlhkost mohla odpařovat.
  3. Nechte ho položený v pokojové teplotě alespoň jeden den.
  4. Poté ho zkuste opět oživit. Ale buďte obezřetní, poškození se může objevit až časem.

A jaké telefony jsou proti mrazu nejodolnější?

Vyrážíte na hory? Zvažte pořízení odolného telefonu. Na trhu je několik typů, které poskytují větší ochranu před pády, nárazy, otřesy a také vykazují větší odolnost vůči extrémním teplotám. I některé běžné telefony nabízejí vylepšenou odolnost – zaměřte se na stupně ochrany IP67 nebo IP68.

Například Apple zdůrazňuje odolnost svých telefonů vůči nízkým teplotám. Například už iPhone 12 má stupeň ochrany IP68. iPhony 14 a 15 jsou také vybaveny odolným předním krytem Ceramic Shield – exkluzivním pro iPhone a odolnějším než jakékoli jiné sklo pro chytré telefony.

Ale také Samsung má typy telefonů, které se pyšní svou odolností. Například Samsung Galaxy S23 FE 5G má stupeň krytí IP68. Nebo třeba nižší třída – Samsung Galaxy A33 5G se stupněm IP67.

Pokud chcete velmi odolné telefony do extrémních podmínek, sáhnete po značce CAT. Například Caterpillar CAT S42 H+ s certifikací odolnosti Mil.Spec 810G. Je tak ideálním parťákem do přírody i v zimě.

Mějte však na paměti, že i přesto, že jsou tyto telefony odolnější, stále je vhodné dodržovat doporučení pro péči o telefon v zimě.

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Technologie pro každého. Smartphone BlindShell pro nevidomé pořídíte jedině u O2
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru