Ochraňte svůj telefon před sluncem! Máme pro vás tipy, jak zabránit přehřívání

Léto už je v plném proudu a s ním i horké dny plné sluníčka. A stejně jako se musíme mazat opalovacím krémem my, je důležité se starat i o naše mobilní telefony. Jejich časté nebo extrémní přehřívání může snížit výkon nebo dokonce způsobit nenávratné poškození. Máme pro vás tipy, jak přehřátí předcházet nebo jak mu dát první pomoc. 

Telefon je skvělým parťákem při cestování a užívání si letních dnů. Využíváme ho k pořizování fotek z dovolené, sdílení zážitků na sociálních sítích nebo hledání cesty k ubytování. Přehřátí mobilu však může tyto aktivity výrazně omezit. Telefon se přehřívá hlavně kvůli procesoru, baterii a obrazovce, ale příčin může být více – od tajně běžících aplikací na pozadí až po přímé sluneční záření. 

SPF 50+ na váš telefon 

Nejlepší ochranou je prevence. To platí i v případě, kdy chceme ochránit náš telefon před přehřátím. Pravidelně aktualizujte software, mohou tam být různá vylepšení. Vypínejte nepotřebné aplikace běžící na pozadí. To nejen pomáhá předcházet přehřívání, ale také udržuje lepší výkon telefonu. Nastavte si nižší jas obrazovky a ideálně využívejte tmavý režim. Pokud možno, nevystavuje telefon zbytečně přímému slunci a udržujte ho ve stínu. Ve velmi horkých dnech ho ani nenechávejte v autě.

Dopřejte telefonu trochu klidu při dobíjení jeho baterky. Pokud ho budete zároveň používat, snadněji se přehřeje. Zejména pak při rychlém či bezdrátovém nabíjení. 

První pomoc

Svítí vám na displeji hláška “Váš telefon se přehřívá”? Zbystřete! A dejte mu potřebnou první pomoc. Nevystavujte ho druhému extrému – nedávejte ho do lednice nebo do mrazáku, můžete mu ještě přitížit a postupujte těmito kroky: 

  1. Vypněte všechny spuštěné aplikace včetně mobilních dat, Wi-Fi, Bluetooth a podobných funkcí. 
  1. Přepněte telefon do režimu letadlo nebo ho úplně vypněte. 
  1. Sundejte kryt či obal.
  1. Položte mobil na bok třeba opřením o knížku. Pokud totiž leží na zádech, teplo uniká jenom ze stran a z obrazovky. Postavením na bok, může teplo unikat až z 90 % plochy a ochlazení se urychlí. 

V případě, že potřebujete mít telefon neustále při ruce i v náročnějších podmínkách, sáhněte po odolných telefonech. V nabídce od O2 nově najdete třeba Doogee Smini. Ten díky své odolnosti MIL-STD-810H a IP58 vyrží pořádný náraz i dávku sluníčka. 

Pokud však toužíte po stylovějším kousku, chválihodný stupeň krytí IP68 mají i telefony jako například Motorola Edge 40 5G, Samsung Galaxy S24 nebo třeba Xiaomi 13T 5G.  

Pokud si nevíte rady s přehřátím nebo výběrem vhodného a odolného mobilu, neváhejte se obrátit na naše O2 Guru. 

O2 Autor článku
O2
Jako přední český operátor nabízíme výhodné neomezené volání, rychlý mobilní i pevný internet nebo třeba digitální televizi s širokou programovou nabídkou. Stojí za námi silná mezinárodní telekomunikační společnost a to nám umožňuje na vysoké úrovni provozovat více než sedm miliónů mobilních a pevných linek.
Související článek Zimní péče chytrých telefonů. Jak je ochránit před mrazem?
Nahoru