Dali jste si novoroční předsevzetí? Představujeme apky, co vám pomůžou je dodržet 

Kdo by to neznal? Nový rok, nový začátek a touha, aby se nám dařilo více, dosáhli jsme vytyčených cílů a celkově jsme se měli lépe. Z toho důvodu si mnoho lidí dává novoroční předsevzetí. S jejich dodržováním je to však již horší. Po první lednové vlně, kdy například fitka praskají ve švech, dochází většinou k fázi rozčarování a návratu k režimu z doby před koncem roku.  

Výzkumy potvrzují, že ke změně návyků je třeba až 21 opakování, aby si na novinku náš mozek zvykl a zautomatizoval si ji. Proto k dodržení vašich předsevzetí nestačí jen rozhodnutí si je dát, ale i konzistence a výdrž u nich zůstat dostatečně dlouho. Abyste prostě nedopadli tak jako mnoho lidí v již zmiňovaných fitness klubech. Ono taky zaplatit si v lednu roční členství, abyste už s příchodem února jen sledovali, jak vám každý měsíc peníze mizí z účtu a na vašich návycích se nic nezměnilo, to prostě nechcete.

Níže uvedené aplikace vám pomohou u vašich předsevzetí vytrvat a bude vás to bavit. Aplikace jsme seřadili podle nejtypičtějších předsevzetí, které si lidé dávají a vybrali jsme takové, které můžete zdarma používat jak na Androidu, tak v rámci iOS. 

1. Budu se pravidelně hýbat 

Asi nejčastěji si lidé po vánočních svátcích dávají cíl pravidelně cvičit. K samotnému rozhodnutí je dobré přidat i motivaci, abyste se dostali až k tomu 21. opakování. Jedna z osvědčených aplikací je Endomondo.  

Možná jste o ní již slyšeli, protože rozměr aplikace už překročila a stala se z ní rozsáhlá a populární platforma se svou vlastní komunitou uživatelů. V rámci Endomondo budete sledovat své aktivity, nastavovat cíle, trasy, ale i sledovat statistiky, a hlavně vše sdílet s ostatními uživateli. Je to ta pravá apka pro vás, pokud hledáte dostatečnou motivaci a podporu. 

Další velmi oblíbenou aplikací, podle které můžete i přímo cvičit, je pak například J&J Official 7 Minutes Workout

2. Budu zdravě jíst a zhubnu

Druhým nejčastějším předsevzetím je změna jídelníčku a s tím spojené snížení hmotnosti. Rozhodně je ale třeba to neuspěchat a podobně jako u pohybu je nutné nastoupit postupně. Tím váš kýžený výsledek bude trvalejší, než při omezení jídelníčku ze dne na den. Protože co nechcete, je jojo efekt. 

V tomto směru vám může hodně pomoci aplikace Lose It! Ta vám umožní mít přehled o množství snědených kalorií a ukazuje vám jednotlivé výživové hodnoty jídel. Dokáže také přepočítat vaši aktivitu na spálené kalorie. Kromě toho, podobně jako v Endomondo, si můžete nastavit výzvy a sdílet své pokroky s ostatními uživateli aplikace. 

3. Konečně se naučím španělsky! 

Novoroční předsevzetí ale nejsou jen o cvičení nebo změně stravovacích návyků. Mnoho lidí si dává za cíl osobní rozvoj. Ať už jde o hru na hudební nástroj, cíl více číst nebo se naučit další jazyk. I zde jsou aplikace, které mohou pomoci.  

V oblasti jazykového vzdělávání již dlouho vede Duolingo. Oblíbenost této apky tkví v tom, co razil již Jan Amos Komenský, a to je škola hrou. Díky Duolingu si prosvištíte slovíčka, a to jak při psaní, tak mluvení, ale i poslech a porozumění. Důležité je nelhat si do kapsy a nastavit si výchozí bod opravdu dle vašich aktuálních jazykových dovedností. Procvičovat pak můžete kdykoliv a kdekoliv a apka se vám sama včas připomene, abyste si každý den alespoň jednou udělali opakování. 

4. Letos přestanu kouřit 

Tohle je také jedno z nejčastějších předsevzetí a spolu s cvičením i jedno z nejtěžších na dodržení. Jen málokomu se podařilo přestat kouřit ze dne na den a spousta lidí se ze silné závislosti na nikotinu minimálně jednou k tomuto zlozvyku vrátí. Pokud jste si letos toto předsevzetí dali i vy, vyzkoušejte aplikaci QuitNow! 

Díky ní budete sledovat nejen jak dlouho již nekouříte, ale i kolik cigaret jste již oželeli, a hlavně kolik peněz díky tomu ušetřili. Motivačně je pak dobré vidět, jak moc jste snížili svá zdravotní rizika spojená s kouřením. I tato aplikace má svou vlastní komunitu a můžete se díky ní motivovat s dalšími odvykajícími kuřáky a navzájem se podpořit.  

5. Nebudu tolik utrácet 

Letos asi více než kdy dřív si hodně z nás dalo i toto předsevzetí. Jednoznačně pomáhá sledovat si své příjmy a výdaje. S tím umí pomoci aplikace MoneyLover. Ta vám na konci měsíce přehledně ukáže, za co jste nejvíce utráceli a kde byste mohli najít prostor pro úspory. Podmínkou pochopitelně je si poctivě zapisovat každou útratu.  

Ať už jsou vaše letošní předsevzetí jakákoliv, přejeme vám jejich úspěšné naplnění a věříme, že námi doporučené aplikace vám v s tím pomohou. 

Související článek Co dělat, když ztratíte mobil na dovolené
Nahoru