Guru tipy: 10 důvodů, proč si na dovolenou přibalit chytrý telefon

Těšíte se, až zaklapnete počítač, vypnete notifikace pracovního e-mailu v telefonu a vyrazíte na letní dovolenou? Nedělejte ze sebe hrdiny a přiznejte si to. Ani na pláži nenecháte dotykový displej mobilu v klidu. Digitální detox je sice fajn, ale bez telefonu si prázdninové měsíce umí představit jen málokdo. Máme pro vás pár tipů, proč se vám vyplatí si telefon na vytoužené volno do batůžku přibalit.  

1. Po Francii i USA s českou appkou

Nečekejte rady, které vás sesunou ze židle. Internet vládne světu, v mobilu najdete řadu cestovatelských aplikací, kulinářských tipů na cool restaurace doma i v zahraničí. Pomůže vám s dopravní situací, najde spoj MHD, vlaku, autobusu. Jeden špek pro vás ale máme. Není tajemstvím, že české turistické trasy patří k těm nejlépe značeným na planetě. I ve světě jsou jich mraky. Kde je ale najít v online prostoru, jak si naplánovat pěší túru třeba po Francii? Asi nejlépe značené turistické trasy najdete v mobilní aplikaci a na webové stránce www.mapy.cz. Aplikace je dostupná pro uživatele Android i iOS 

2. Chcete nejlevnější letenky?

Chcete na destinaci vyrazit letadlem? Tak si stáhněte aplikaci zaletsi.cz. Pomocí chytrých algoritmů vám pomůže najít nejlevnější letenku do zvolené destinace. Můžete si nastavit filtry podle vašich preferencí. Díky notifikacím se vám pak zobrazí letenka ve zvoleném termínu za nízkou cenu. Appka navíc umožňuje kromě koupě a rezervace letenek i zajištění ubytování či pronájem auta. Stáhnout si ji mohou uživatelé zařízení s operačními systémy Andriod a iOS.  

Nejlepší spoje po celé planetě, ať už se vydáváte letadlem, vlakem, autobusem či lodí, najdete díky aplikace Rome2rio. Dopravní prostředky můžete navíc nakombinovat a appka už vám sama zvolí tu nejvýhodnější cestu i cenu. Stáhnou si ji uživatelé Andriod a pro iOS.  

.

3. S autem do kempu i k moři bez stresu

Vydáváte se na dovolenou autem? Tak to se vám budou hodit aplikace Android Auto a Apple CarPlay. Ne každý si totiž pravidelně ve voze aktualizuje přednastavenou navigaci. Může se vám tak stát, že najednou pojedete po fakt divně vypadající polní cestě plné hrbolů, která opravdu není tou okreskou, po které jste chtěli dorazit do kempu. Jak svůj iPhone k systému CarPlay připojit, najdete pod tímto odkazem.   

4. Raději čtvery plavky místo notebooku

„Mám si přibalit ještě tohle tričko? Budu potřebovat dvoje plavky.“ Taky řešíte při balení podobné otázky? Určitě proto oceníte, když ušetříte nějaké to místo. Máme pro vás jednu radu, která vás taky nepřekvapí – notebook si s sebou na dovču neberte, nahradí vám jej právě chytrý telefon. Všechny základní věci bez problémů vyřešíte na smartphonu.  

Pokud si chcete užít fajn knížku, místo v zavazadle ušetříte, když s sebou nebudete tahat tištěné tituly. Využít k tomu můžete i telefon a naší aplikaci O2 Knihovna, kde najdete e-knihy, audioknihy i časopisy. Jednoduše si je navíc pošlete třeba do vaší čtečky. A jeden tip – hodně lidí si na léto plánuje nějakou lehkou četbu. Kdy jindy ale máte čas si přečíst něco těžkého, náročného než na dovolené? Rozhodně vás do Procesu od Franze Kafky ale nenutíme.  

Dovolte nám ještě jeden povzdech a trochu nostalgie – „aaaach“, starší generace ještě pamatují doby, kdy jsme si do kufru balili hned několik filmů do analogových fotoaparátů. Analog je sice zase in, ale není zrovna praktické ho tahat na pláž nebo na nějaký pořádný výstup. Telefonem s pohodlně můžete vyfotit a natočit co potřebujete a rovnou to sdílet se svými blízkými. Je to komfort, který už dnes pokládáme za samozřejmost. Někdy se ale zamyslete nad tím, jaká je to vlastně pohoda.  

5. Hlavně nezapomenout ten slamák 

Máte snad jiný problém a strachujete se, že zapomenete zabalit něco „strašně“ důležitého? Stáhněte si Packing Pro. Tahle appka vám vytvoří seznam věcí na sbalení na základě zvolené destinace. Dostupná je pro uživatele s operačním systémem iOS. 

6. Překlad z korejštiny rychlostí blesku

Určitě se vám budou hodit i nejrůznější překladače. Google Translate se stále zlepšuje, takže vám ho určitě doporučujeme. Funguje i jako klasický slovníček. Překládá celkem přesně a umí přehrát i zvukovou stopu. Je k mání pro Andriod a iOS.  

7. Převod měn bude hračkou

Xe Currency & Money Transfer je appka, kterou ocení úplně všichni. Slouží totiž k převodu měn. Ve své kategorii je vůbec nejstahovanější na trhu. Počítá všemi světovými měnami. Sledovat v ní můžete i grafy jejich pohybu. Výhodou je, že funguje i v offline řežimu. V takovém případě používá kurzy aktuální při posledním online přihlášení. Ke stáhnutí je zdarma pro Andriod a pro iOS. 

8. Budete rosničky k pohledání  

Říká se, že přílišné plánování je na nic. Něco na tom bude, ale počasí je potřeba sledovat v každé situaci. Skvěle vám poslouží česká aplikace Windy, která už několik let sklízí velké ovace po celém světě. Najdete v ní řadu vychytávek. Můžete sledovat například počasí speciálně k surfingu. Věřte, že pokud si tuhle appku nainstalujete, jinou zaměřenou na počasí už chtít nebudete. Windy stáhnete zdarma pro Android a pro iOS. 

9. Bez cestovního pojištění paty ze dveří nevytahujte

Cestování do zahraničí už je zase realitou. I když vyrazíte třeba na jeden den do sousedního Německa, neměli byste zapomenout na cestovní pojištění. I v letošním roce můžete u O2 využít službu Chytrého cestovního pojištění. V době nejistých odjezdů pod hrozbou nucené karantény přináší benefit v podobě chytrých řešení spojených s roamingem. Aktivuje se automaticky přihlášením do zahraniční sítě, vypíná při návratu do ČR a za atraktivní cenu již v základu kryje rizika spojená s Covid-19. Více informaci najdete na www.o2.cz/cestovni-pojisteni 

10. Opovažte se pracovat 

O jedno vás ale prosíme, pokud to není nezbytné, na dovolené, prosím, nepracujte. Užívejte si klid, pohodu, partnera, zvířátka, přátele, jídlo, sport.

 

                                                                                                                                                                

 

Související článek Chytré cestovní pojištění od O2 se přizpůsobí i nečekaným změnám. Nově pokryje i rizika spojená s Covid-19
Nahoru