České firmy a digitalizace v roce 2021

Jak jsou na tom české firmy s digitalizací. A jak je na tom v porovnání s nimi ta vaše? Mrkněte se na výsledky výzkumu DigitalizujemeFirmy.cz a zapojte se.

Digitalizace 2021: Datová centra firmy využívají, v zabezpečení někdy tápou

Digitalizace se kvůli pandemii přesunula z kategorie „příležitosti budoucnosti“ do kolonky „často jediná možnost, jak situaci zvládnout“. Tohle téma bude navíc firmami rezonovat i nadále: Vždyť hned 76 % z nich hledá kvůli ochlazování ekonomiky provozní úspory. A právě digitalizace je v dlouhodobém horizontu cesta k větší efektivitě, automatizaci, produktivitě, a tedy úspoře nákladů. Jak jsou na tom v této oblasti české firmy? Ve kterých oblastech využily příležitostí a kde naopak ještě tápou? Zjistili jsme to díky projektu DigitalizujemeFirmy.cz.

V průběhu února až dubna 2021 jsme posbírali odpovědi od 850 středně velkých a velkých českých firem. Ptali jsme se jich na otázky ze 4 okruhů: Zajímalo nás, jak si stojí v oblasti bezpečnosti firemního IT, jakým způsobem řeší konektivitu. Ptali jsme se na využívání cloudových služeb a zajímalo nás i to, jak firma přistupuje k online komunikaci se zaměstnanci.

Výsledky? Komplexní, vzájemně související a mnohdy překvapivé. Ano, české firmy digitalizují – mnohdy ale velmi živelně a nekoncepčně.

Chcete vědět, jak je na tom s digitalizací vaše firma? Navštivte projekt DigitalizujemeFirmy.cz a vyplňte online dotazník. Dozvíte se, jak si stojíte a na které oblasti byste se měli více zaměřit.

Internetový provoz narostl, ne všechny firmy ale reagovaly

Online jsme začali nakupovat (třeba i auta), ale do virtuálního prostředí se přesunula i většina pracovních schůzek, „na dálku“ jsme se začali připojovat k firemním aplikacím a systémům. Není divu, že internetový provoz se u českých firem během pandemie zvýšil o 30 %!

Mnoho společností se tak potýkalo s častým přetížením datových linek a s delšími odezvami na požadavky zaměstnanců, ale i zákazníků. Některé z nich bohužel i vlastním přičiněním: Náš průzkum totiž odhalil, že 43 % firem nemá přehled o vytížení datové linky – netuší, když někde zbytečně vytvářejí úzké hrdlo, které brzdí efektivitu. Polovina firem navíc v průzkumu přiznala, že nemá ani záložní internetové připojení k internetu.

V „době homeofficové“ odborníci navíc doporučují řešit nejen konektivitu v rámci firmy, ale zajistit kvalitní připojení i pro zaměstnance. Investice do navýšení mobilních dat nebo zapůjčení kvalitního zařízení se vyplatí – zaměstnanec nemusí spoléhat na přetíženou domácí wi-fi, o kterou se dělí s pracujícím partnerem a dětmi na domácí výuce, a jeho produktivita práce je tak stabilní.

Digitalizace jde ruku v ruce s komplexně zabezpečeným IT

Loni se činily nejen digitalizující firmy, ale nezahálela ani „temná strana síly“, tedy hackeři. S nějakou z forem kybernetického útoku se v roce 2020 setkala téměř každá firma. Zhruba 40 % českých firem pak v loňském roce čelilo ransomwaru. Jen zhruba stejné procento společností ale v našem průzkumu uvedlo, že má data proti zašifrování chráněná – a naopak 63 % firem uvádí, že si bezpečností v tomto směru není jistých.

Nejslabším článkem firemního IT jsou podle odborníků koncové stanice – tedy mobily, notebooky nebo tablety zaměstnanců. Tím spíš, pokud se mnoho z nás v loňském roce připojovalo z domova. I tady ale dotazník odhalil bezpečnostní mezery – celá třetina firem nemá přehled o tom, jaká zařízení se jim připojují do firemní sítě.

Bez zabezpečení se přitom digitalizace dělat nedá. Respektive: Dá, ale s rizikem toho, že celou firmu může od systémů, aplikací, od podpory kolegů, ale především od zákazníků odstřihnout jedna drobná nezáměrná chyba některého ze zaměstnanců, který do sítě nevědomky vpustí nezvaného hosta. Třeba přes špatně zabezpečený telefon.

O tom, že zaměstnanci často „hřeší“ proti firemní bezpečnost, aniž by si to uvědomovali, už jsme psali. A přidali jsme i tipy na prevenci: Nejčastější kyberprohrešky zaměstnanců: Naučte se jim snadno předcházet

Mít software a hardware nestačí. Bezpečnost je zejména o lidech: Proškolených zaměstnancích a především o IT expertech, kteří kvalitní firewally, antiDDos systémy a další prvky nastaví a pak nad nimi aktivně dohlížejí. My je v O2 máme a o jejich práci jsme se rozepsali:
Security Expert Center: Ochrana kyberprostoru připomíná detektivní práci nebo těžbu zlata

 Á propos, zaměstnanci. Víte, co dělají?

Během pandemie se do domácích kanceláří přesunuly na dlouhé měsíce často i celé firmy. A mnoho z nich už „návrat do minulosti“ nechystá. Pracovat část týdne z domova bude „nový standard“ – a tomu by se měly firmy přizpůsobit. Jednak po stránce technické, jednak po stránce lidské.

Zásadní byly, jsou a budou bezpečnost a dostupnost firemních dat a aplikací. Ostatně, 55 % firem v průzkumu uvedlo, že už dnes poskytují svým zaměstnancům bezpečný přístup k datům odkudkoli. Stejně tak ale 40 % uvedlo, že jejich zaměstnanci zažili situaci, kdy se k dokumentům a aplikacím nezbytným pro práci nemohli z domova dostat. Tím se vlastně obloukem vracíme k první oblasti digitalizace – dostatečné konektivitě.

Práce z domova pak klade velké nároky i na samotné zaměstnance a jejich nadřízené. Však je také podle manažerů tou největší výzvou udržet produktivitu týmů. Přispět k jejímu udržení, nebo růstu, můžou komunikační nástroje, jako jsou například Teams, v některých případech pak monitorování toho, na kterých stránkách tráví zaměstnanci čas v pracovní době. Mimochodem, o tom nemá podle našich zjištění tušení celých 67 % českých firem. Digitalizace není jen o nástrojích, ale především o lidech a jejich přístupu.

O specificích práce na dálku si přečtěte v těchto článcích:

Firmy hardware méně nakupují, více pronajímají

Psali jsme o tom už v článku, který vysvětloval přednosti cloudu: Firmy do něj přecházejí kvůli kombinaci několika důvodů, jedním z nich je ale změna financování firemního IT. Nejistota z budoucnosti vede spoustu firem k omezení vysokých jednorázových investic ve prospěch měsíčních nákladů, které je možné upravovat podle aktuálních potřeb. IT se stává službou, kterou často zajišťuje externí partner.

A dokládají to i výsledky našeho výzkumu: 41 % českých firem má servery uložené v profesionálním datovém centru a přibývá těch, které už hardware nenakupují do vlastnictví firmy, ale pronajímají si ho. A dá se předpokládat, že jejich počty dále porostou. Vždyť cloudová řešení, včetně housingu, od spolehlivého poskytovatele rovnou řeší i požadavky na vysokou bezpečnost.

Našli jste se v některých odpovědích? Společně najdeme řešení

Předchozí odstavce budiž důkazem, že digitalizace je dlouhodobý a velmi komplexní proces. Vstupují do něj technologie, software, lidé a jejich know-how. A každá firma má úplně jiné potřeby.

Základními stavebními kameny digitalizace by nicméně vždy měly být kvalitní konektivita odpovídající potřebám firmy a profesionálně zabezpečená firemní síť. A na tom pak můžete dále stavět. A my vám s budováním základů i stavbou dalších digitálních řešení rádi pomůžeme. Ozvěte se nám!

S digitalizací vám poradíme
Související článek Digitalizace – včera příležitost, dnes nutnost
Nahoru