Dotační výzvy Ministerstva průmyslu a obchodu pro digitalizaci

V polovině letošního června otevřelo Ministerstvo průmyslu a obchodu v rámci Národního Plánu Obnovy dvě výzvy umožňující malým, středním i velkým firmám čerpat dotace na celou řadu ICT produktů a technologií. Pojďme se podívat, jak může být dotační výzva užitečná právě pro váš podnik. První z výzev, „Virtuální podnik“, se hodí spíš pro menší projekty. Výzva „Digitální podnik“ nabízí větší míru podpory i pro rozsáhlejší projekty, má ale už komplexnější požadavky a kritéria.

Ministerstvo chce podpořit především digitální transformaci a digitalizaci podpůrných procesů našich podniků. Dotace nejsou určené k nákupu klíčových technologií, kterými podniky realizují svou základní výrobu. Zkrátka – výrobce plechových obalů si nemůže z dotací koupit nový lis, ale může si za přispění dotací například připojit řízení lisovny k privátní 5G síti.

Ve výzvě „Virtuální podnik“ se uchazeči můžou podle velikosti firmy hlásit o dotace ve výši od 20 % do 40 %  z celkové ceny projektu. Umístění firmy v regionu nehraje žádnou roli, žádat můžou i podniky v Praze, které jindy bývají z podobných výzev často vyloučené. Všeobecně lze říci, že čím větší firma, tím menší dotace. Minimální výše dotace je stanovená na půl milionu korun.

„Digitální podnik“ umožňuje čerpat dotace ve výši od 30 % až do 60 % ceny projektu. Výši dotace určuje velikost podniku (dělí se na malý, střední a velký) a také region, kde působí. Nejvyšší podporu můžou získat podniky ze Severozápadního regionu, výborně také vychází region Severovýchod, Střední Morava, Moravskoslezsko, ale i další. Hlavního města Prahy se tahle výzva naopak vůbec netýká. Dotaci je možné čerpat ve výši od 1 mil. Kč až do 15 mil. Kč, což už je opravdu nezanedbatelná podpora.

Jak už jsme zmínili, dotace jsou určené hlavně k podpoře digitální transformace podniku, logistických a skladových technologií, vnitropodnikové konektivity, kybernetické bezpečnosti, školení zaměstnanců, BIM a CDE systémů, ale například i pro tvorbu digitálního dvojčete.

Pamatujte prosím, že aspoň 20 % z celkové ceny projektu musí být v dlouhodobě hmotném nebo dlouhodobě nehmotném majetku firmy podávající žádost. Například pořízení cloudu formou služby je potřeba částečně doplnit o dedikované fyzické serverové vybavení. Obdobně třeba u 5G kampusové sítě lze radiovou část přenechat do majetku zákazníka a 5G Core realizovat plně formou služby.

Více se o 5G kampusových sítích dočtete v článku 5G kampus v symbióze.

Proces žádosti a získání dotace se nijak zásadně neliší od získání jiných dotací MPO a zkušené firmy s tím jistě nebudou mít problém. Pro nováčky bych přece jen doporučil dotačního poradce. Ten vás celým procesem provede a zvýší vaše šance na získání dotací. Počítejte ale i s tím, že získání dotací bude firmu stát jednak úsilí v podobě času zaměstnanců na přípravu podkladů nebo ve finanční formě za honorář dotačního poradce.

Před nákupem nových technologií se vyplatí zvážit motivaci. Pokud víte o řešeních, která vám reálně přinesou užitek, zlepší vaši konkurenceschopnost, zvýší stabilitu a ekonomický přínos, neváhejte dotace využít. Dobrý hospodář mi dá jistě za pravdu, že podpora v reálné výši třeba 40 % jsou pořád krásná čísla.

Potřebujete si všechno promyslet? Nečekejte dlouho – žádost je potřeba podat do 16. 9. 2022.

Michal Hozák, Manažer segmentu IoT 

Michal se v oblasti ICT pohybuje už více než 20 let. Posledních 7 roků se specializuje na IoT.  Podílel se na rozvoji sítí SigFox a NB-IoT v České republice, pomohl ke vzniku a k nasazení IoT řešení v oblastech zemědělství, stavebnictví, ale i průmyslu, aktivně se věnoval propojování oblastí SmartCity a Chytrého bydlení, aktuálně je aktivní v evangelizaci IoT pro B2B. Jako segmentový manažer IoT v O2 určuje, kudy se bude ubírat další vývoj a směřování IoT a 5G řešení pro firmy. 

Související článek 5G Kampus v symbióze
Nahoru