Svoboda není samozřejmost: Co jste nevěděli o plicích… a Teplicích

Náš projekt Svoboda není samozřejmost pokračuje další aktivitou. Tentokrát jsme se vydali na sever Čech a připomínáme si tamní ekodemonstrace z roku 1989. Ano, jednalo se o poslední rok komunistického režimu v tehdejším Československu, ale v té době jen málokdo věřil v „nějaký“ 17. listopad a pád režimu. 

Ve druhé půlce roku 1989 se právě v tomhle v severočeském městě situace vyhrotila natolik, že už nebylo možné tvářit se jako se by nic nedělo. Začátkem listopadu se lidi proto začali spontánně srocovat na náměstí, aby dali najevo, že už toho mají dost. A nebylo divu. Bylo to tam vážně „hustý“. Pamětníci vyprávějí, že víc než dvoutýdenní inverze a páchnoucí mlha byly natolik husté, že byl problém třeba jen bezpečně přejít silnici. Původně pokojné demonstrace měly za cíl jen upozornit na neudržitelný stav ovzduší ve městě.

Sílící protesty nakonec opravdu donutily představitele režimu slíbit lidem změnu. A pro lidi v ostatních městech byl právě tohle signál, že změna je možná. Že cesta ke svobodě může vést přes otevřeně vyjádřený názor. Necelý týden před sametovou revolucí, která nakonec změnila celou společnost od základu. I díky Tepličákům a jejich odvaze.

Více se o našem projektu Svoboda není samozřejmost, dočtete na oficiálním webu

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Svoboda není samozřejmost. Připomínáme si osudy našich cestovatelů Zikmunda a Hanzelky
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru