Svoboda není samozřejmost. Připomínáme si osudy našich cestovatelů Zikmunda a Hanzelky

Náš projekt Svoboda není samozřejmost pokračuje. Velcí cestovatelé měli být vymazáni, přesto inspirují dodnes. V dobách, kdy ve své Tatře 87 brázdilo svět duo Zikmund s Hanzelkou, bylo tohle jiné. Už od časů Emila Holuba celé generace kluků snily o cestách kolem světa, toužily dobýt jiné kontinenty, plavit se přes oceán, potkat s „domorodci“, zkrátka objevovat neznámé.

Dvojice inženýrů původně vyrážela do světa jen na propagační turné automobilky Tatra a československého průmyslu s cílem navázání obchodních kontaktů. Svoje zážitky z cest postupně začali sdílet, až se z nich stali reportéři, kteří díky svým článkům, fotografiím a spotům přibližovali lidem v socialistickém Československu obehnaném ostnatým drátem tehdy nedostupný svět. Reportáže a filmování zároveň pomáhaly výpravu finančně zajistit.

Cesta do neznáma

Z Prahy vyjeli v roce 1947. Nejdřív do marocké Casablanky a přes Egypt a Súdán až do Etiopie. Jako první na světě pokořili autem Núbijskou poušť. Z Afriky se přesunuli do Jižní Ameriky, z Argentiny pokračovali až k americkým hranicím. Psal se rok 1950. Vzhledem k Hanzelkově zranění a železné oponě, která jim nedovolila pokračovat do USA, jejich cesta v Mexiku skončila.

Sláva cestovatelské dvojice ve vlasti postupně rostla. Nebylo divu. O 44 procestovaných zemích napsali několik knih, publikovali reportáže, účastnili se besed, přinášeli autentická svědectví o tom, jak lidé žijí jinde. Do roku 1968 stihli ještě cesty do Asie a Oceánie, chystali se do Austrálie.

Zvláštní zpráva č. 4, jejich společné kritické pojednání o Sovětském svazu z roku 1965, naštvala nejen české stalinisty, ale rozzuřila osobně i L. Brežněva. A když se oba prostřednictvím vysílání Československého rozhlasu otevřeně postavili proti okupaci v roce 1968, s životem na cestách byl nadobro konec. Co víc, byli definitivně „odsouzeni do nebytí“, jak často velmi trefně říkali. Československo ovládla normalizace. Na duo Z&H se mělo navždy zapomenout.

Jejich knihy se ale dál šířily samizdatem. Zikmund a Hanzelka byli pro spoustu lidí pojem. Stali se velkou inspirací pro mladou generaci, která navzdory totalitnímu režimu toužila také cestovat a poznávat celý svět. I proto si dodnes připomínáme jejich odkaz.

Po pádu železné opony na svou někdejší misi navázali, i když trochu jinak. Hanzelka onemocněl, takže Japonsko, Austrálii, Nový Zéland, ale i Sibiř nebo Srí Lanku navštívil Zikmund sám. Oba ale za své dílo dostali Cenu E. E. Kische a také českou Medaili Za zásluhy. Rok po Hanzelkově smrti v roce 2003 byl navíc Zikmundovi udělen čestný doktorát Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně a Řád Tomáše Garrigue Masaryka. A zaslouženě. Desítky tisíc metrů filmového materiálu, osvěta, publikace, vytrvalost – to je jen stručný výčet přínosu cestovatelské dvojice.

Cestovatelé Zikmund s Hanzelkou inspirovali celé generace. Touha po svobodném poznávání světa je pro nás důležitá i v současnosti. Přestože se na ně mělo zapomenout, inspirují dodnes.

Společně s Expedicí Z101 jsme se rozhodli africkou expedici „zopakovat“ a vydáváme se po stopách pánů Zikmunda a Hanzelky. A protože vývoj technologií nahrává dřív netušeným možnostem, Miroslav Zikmund se jí bude moci zúčastnit. Díky nepřetržitému on-line připojení bude čestným virtuálním členem a partnerem Expedice Z101.

Stejně tak, jak bude expedice po vzoru pánů Zikmunda a Hanzelky objevovat Afriku, bude se i náš web plnit zajímavým obsahem. Nebudou chybět unikátní záběry z původní cesty Zikmunda a Hanzelky doplněné novými fotografiemi a nahrávkami ze stejných míst a spousta dalších zajímavostí.

Více se o našem projektu Svoboda není samozřejmost, dočtete na oficiálním webu

 

 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Svoboda není samozřejmost. Připomínáme si osudy našich letců ve službách RAF
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru