Guru tipy: 10 rad, jak skvěle fotit mobilem

Chcete pořídit vychytané snímky bez drahého foťáku? Objektivy smartphonů se stále zdokonalují, takže už není problém povedenou fotku z mobilu vytisknout a zarámovat si jí. Bez dodržení několika pravidel vám ale zůstanou spíš oči pro pláč. Tady máte pár tipů, jak na to.

 

1. Začněte s čistým štítem

Před pořízením snímku vždy váš objektiv vyčistěte. Navlhčeným bavlněným hadříkem nebo ubrouskem ale můžete udělat spíše pěknou neplechu a může dojít k poškození objektivu. Pokud se chcete vyvarovat škrábancům, použijte měkčící materiál, jako je například hadřík z mikrovlákna.

2. Nefrajeřte jednou rukou

Základem je správné držení telefonu. Mějte jej v obou rukách a pokrčte je tak, aby vaše lokty směřovaly k chodidlům. Lokty ještě opřete o břicho. Lepší varianta také je, pokud je mobil vybaven fyzickým tlačítkem spouště, většinou se jedná o to, kterým ovládáte hlasitost. Bude se vám fotit pohodlněji a snímky nebudou pohybem rozmazané. Než spoušť zmáčknete, nezapomeňte na displeji jemně ťuknout na objekt, který fotíte. Čočka na něj zaostří.

3. Kompozici se nevyhnete

Fotografování má léta platná pravidla, kterým se nevyhnete ani při pořizování snímků vaším smartphonem. Důležité je proto dodržování správné kompozice. Některé modely umožňují aktivovat mřížku fotoaparátu. Díky tomu bude komponování o hodně jednodušší.

Asi už jste to slyšeli mnohokrát, ale zopakujme si základní pravidla práce s kompozicí. Ústřední motiv ani horizont nesmí být ve středu snímku. Horizont směřujte do horní či dolní třetiny fotografie. Ústřední motiv potom spíše ke krajům. Pravidla samozřejmě můžete a nemusíte dodržovat. Je to na vás. Při focení vám v podstatě nikdo nic nezakazuje.

4. Pojď mi, hop

Pokud chcete něco vyfotit, tak si k tomu zajděte blíž. Focení z dálky a používání zoomu není dobrý nápad. Zachytíte tak zajímavé detaily, které by vám jinak unikly a snímek bude působit živěji. Digitální zoom je navíc zdrojem zrnitého obrazu. Kromě toho sníží rozlišení celkové fotografie a zhorší vibrace z vašich rukou.

Další věc, kterou s mobilem dobře neuděláte, jsou portrétní fotografie. Výsledek se vám moc zamlouvat nebude. Většinou totiž hlavu zdeformujete. Faktem je že už se to v posledních letech začíná trochu měnit a tento problém dílem řeší telefony s dvěma a více objektivy.

5. I mobil můžete upevnit na stativ

Pokud chcete mít hezkou a nerozmazanou fotku, je někdy potřeba použít stativ. Jak na něj ale mobil umístit? Jednoduše, odšroubujte držák ze selfie tyče, na kterém se nachází stativový závit. Pak už smartphone jednoduše upevníte na stativ.

6. Budiž světlo

Snažte se fotit za světla. Foťáky mobilů totiž mají malé čočky, takže ve tmě moc kvalitní snímky nepořídíte. Nejlepší je tak použití denního světla. Blesk nikdy nepoužívejte, ten fotkám spíše ublíží.

7. HDR

Plusem je, pokud na vašem mobilu máte funkci HDR. Při jejím zapnutí telefon vyfotí hned několik různě tmavých snímků, ty následně spojí do jednoho. Docílíte tak barevně vyrovnané fotky bez práce. Plusem je i jemný kontrast světlých a tmavších míst. ISO se vyplatí mít zapnuté, pokud fotografujete v místech, kde se mísí světlo a stíny. To se stává v exteriérech či například při soumraku.

8. ISO

I když jste třeba nikdy nefotili nějak profi, termín ISO vám asi něco řekne. Tato funkce je skvělá na práci s momentkami. Zaostří vám rychle se pohybující děti či domácí mazlíčky. Proto se na svůj mobil podívejte a najděte na něm nastavení hodnoty citlivosti (ISO) a zvedněte ji. Snímek se vám zachytí rychleji, než se stihne rozmazat. S hodnotou ISO to moc nepřežeňte, vyšší ISO znamená horší kvalitu fotky, která může mít hodně šumu.

9. Nebojte se fotky z mobilu upravovat

Neříkáme, že nemůžete i mobilem vyfotit hezkou kvalitní fotku. Bez její úpravy se ale většinou nevyhnete. Doháníte tak limity malého čipu a teleobjektivu. Existuje samozřejmě mnoho zajímavých aplikací, které vám s úpravou pomohou.

Jedničkou ve sdílení, ale i úpravě fotografií v mobilu je Instagram (Android, iOS). Můžete v ní fotografii pořídit a následně i přímo editovat či použít přednastavené filtry. Dále můžete zkusit třeba aplikaci AirBrush (Android, iOS). Šáhnout můžete i po nástroji LightX (Android, iOS). Oblíbená mezi uživateli je i appka Pixlr (Android, iOS).

10. Všeho moc škodí

A jeden tip na závěr. S digitalizací máme najednou možnost vyfotit za minutu desítky snímků. Raději to ale nedělejte. Snažte se pořídit jednu, dvě pořádné fotky. To promazávání je přece pořádná otrava. Přejeme fajn zábavu.

 

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Kolik jazyků znáš, tolikrát jsi „ajťákem“
Nahoru