10 aktivit, které vám v jedné domácnosti pomohou přežít lockdown

Dovolte nám jeden malý povzdech na začátek. Je to pořádná jízda a nikdo nečekal, že ještě po roce si budeme povídat o tom, co dělat v karanténě. Nadšení opadlo a zbyla jen rutina. Není proto od věci si zopakovat pár věcí, na které jste možná od jara 2020 zapomněli.

 

Nenechte se vyrušovat

Pracovat musíme všichni. Doma v karanténě to ale občas s ostatními členy rodiny není žádný med. Najděte si místo, kde vás nikdo nebude rušit. Ono se to snadno řekne, ale kam si s tím počítačem zalézt? Pokud doma nemáte pracovnu, musíte si ideální prostředí vytvořit. Hlavně to musí být místo, kde vás nikdo nebude rušit. Důležité je sedět u stolu, postačí například ten kuchyňský, pokud tedy víte, že vám tam děti nevypíchnou pastelkami oči. Pokud máte oddělenou ložnici, tak klidně jako pracovní stůl použijte nějaký vhodný kus nábytku. Zvolte takový, abyste si k němu mohli dát třeba kuchyňskou židli. Vytvořte si pohodlné příjemné prostředí.

Každý jsme jiný. Faktem ale zůstává, že pevně daný pracovní koutek s klávesnicí, myší a monitorem zvyšuje produktivitu. Pokud si takové místo vytvoříte a usadíte se v něm, bude to i signál pro další členy rodiny, že se k vám vůbec „nemají přibližovat“.

Pozor na to, co se děje za vámi

Jste ponoření do online hovoru a neuvědomujete si, že sedíte doma. Vždy myslete na to, co se děje za vašimi zády. Středem pozornosti se pak místo vás stanou třeba děti, přitažlivý partner či partnerka, pes či program v televizi. Nejlepším řešením je tak jednobarevná zeď.

Polehávání s notebookem snižuje vaši výkonnost

Potřebujete práci zvládnout co nejdříve a věnovat se dětem? Tak to s notebookem neležte v posteli nebo na gauči. Kromě toho, že to není zrovna zdravé pro vaše tělo, tím snižujete i svou výkonnost. Bude to znít jako klišé, ale musíte sedět na pohodlné židli, ze které vás nebude bolet za krkem. Měla by vyhovovat zásadám ergonomie.

Domácí tělocvik

Práci máte hotovou a jdeme se věnovat dětem. Ty se potřebují v této době ze všeho nejvíce hýbat. Pokud máte tu možnost, tak třeba před domem nebo na zahradě nakreslete na zem skákacího panáka. Vyrobit si ho ale můžete i v bytě s použitím papírové lepicí pásky či washi pásek. Zahrát si můžete i kuželky – jednoduše je vytvoříte s PET lahví naplněných vodou. Vhodnější je použít písek nebo rýži, aby nelétaly všude kolem. Pro domácí pohyb je skvělé i švihadlo. Přejeme hezkou zábavu.

Khanova škola

Na chvíli se můžete s dětmi přesunout do online prostředí. Ukažte jim edukativní aplikaci Khanova škola, kterou založil absolvent Harvardovy univerzity Salman Khan. Už pár týdnů existuje i její česká verze. Najdete v ní více než 3800 výukových videí zdarma, a to nejen z matematiky, fyziky či humanitních věd. Českou webovou verzi najdete zde. Do mobilu s operačními systémy iOs a Android si můžete stáhnout i originální anglickou verzi.

„Nevařte z vody“

Po hrách dětem vyhládlo, chtělo by to něco uvařit. Co si tuto činnost užít s nimi? Mohou vám vyložit na linku přísady atd. S inspirací vám pomůže třeba aplikace Allrecipes Dinner Spinner.   Vaše ratolesti vám vybraný recept navíc mohou překládat z angličtiny. Appku si zdarma stáhnou uživatelé operačního systému Android i iOS.

Ozdravte svůj jídelníček

Snažte se jíst společně zdravěji. Na jaře 2020 byli všichni nadšení, že mají čas na vaření a zkoušení nových receptů. Časem to všechny omrzelo a zbyla smažená jídla či objednávání pizzy a burgerů. Tomu se určitě vyvarujte a snažte se jíst vyváženou stravu. Tipů na internetu najdete mraky.

Dopřejte si čas o samotě

Během dne byste si měli vyhradit i nějaký čas jen pro sebe. Hodinu nebo půlhodinu někde vyzobete. V této době pak dělejte to, co na vás spolehlivě zabírá. Můžete například úplně vypnout a jen hledět do přírody nebo do stropu. Jít se projít. Poslouchat oblíbenou hudbu. Dát si vanu, dobrou knížku. Zkrátka od denních povinností se přeneste úplně jinam.

Važte si společných chvil

Víme, že rok je velmi dlouhá doba. Společného času s rodinou byste si ale měli vážit. Uvědomujte si to u kuchyňského stolu, online hovorů, čehokoliv. Snažte se část denních aktivit vykonávat společně. Běžte si třeba zaběhat, společně se projít nebo se třeba odreagovat u dobrého filmu.

 

Ušetřete s balíčky O2 Spolu

Zvládat společný lockdown není v dnešní době možné bez kvalitního internetového připojení. Výhodně ho získáte díky balíčkům O2 Spolu. Ty představují cenově nejvýhodnější kombinaci služeb nejen pro rodiny. Každý, kdo si spojí pevný internet, televizi a volání od O2 do jednoho baličku, ušetří. Čtyřčlenná rodina i 1 000 Kč měsíčně. Kolik uspoří konkrétní domácnost si nyní může kdokoli ověřit zde.

Zdeněk Brunclík Autor článku
Zdeněk Brunclík
Nějakou tu mobilní aplikaci má v telefonu nainstalovanou každý a mnoho lidí si bez nich neodkáže život představit. Jaké jsou v této oblasti nové trendy, jaké vychytávky vám v mobilu nesmí chybět? Poradí vám O2 Guru Zdeněk „Bruno“ Brunclík, který ve firmě pracuje přes 25 let a aktuálně si libuje v produktech značky Apple. Do mobilu si nejčastěji instaluje aplikace pro fitness a zdravý životní styl, protože posilování je jeho celoživotní vášní. V O2 Guru týmu ho přezdívají Q, podle Quartermastera z Jamese Bonda, protože shání nejrůznější HW vybavení na O2 akce, roadshow a eventy. Zajímá se také o 5G a svět rozšířené a virtuální reality.
Související článek Máme pro vás řešení, jak si odpočinout od online meetingů. Zkuste audioknihy
Nahoru