O2 Guru natáčí inspirující podcasty s lidmi s hendikepem

Zkuste se na jeden den vžít do role člověka s hendikepem. Pro nás samozřejmé úkony – vstát ráno z postele, vykonat ranní hygienu – jsou pro některé z nich výzvou. Až pak si uvědomíte, jak jsou důležité bezbariérové přístupy, výtahy a další ve veřejném prostoru lehce přehlédnutelné prvky. Jak se k takovým lidem chovat? Jak jim být nápomocný? I takové otázky řeší naši zaměstnanci v O2 Prodejnách.

Pracovníci O2 Guru se proto spolu s týmem CSR a Sponzoringu pustili do zajímavého projektu. Začali natáčet podcasty s inspirativními lidmi s hendikepem. Učí se, jak se k nim chovat i v našich O2 Prodejnách.

Marii Froulíkovou z CSR a Sponzoringu a Vladimíra Plcha z týmu O2 Guru ale během natáčení zmiňovaných podcastů napadlo, že by bylo vhodné je rozšířit i mezi další zaměstnance. „Cílem je odstranění předsudků, obav a strachu,“ vysvětluje Marie Froulíková a pokračuje: “Tímto způsobem chceme ostatním přiblížit svět lidí s hendikepem. Jak se k nim chovat, jak jim být nápomocen.

První dva rozhovory jsou úvodem do světa „pomoci“ nejrůznějšími způsoby. Marie Mališková – manažerka CSR a Sponzoringu v O2 – v nich vysvětluje, co tyto termíny vlastně znamenají. Věnuje se i grantovému programu a edukativnímu portálu O2 Chytrá škola

 

Další rozhovory už jsou s avizovanými osobami s hendikepem – o jejich životě s postižením. Na konci každého interview nechybí popis ideální formy komunikace.

 

Michal Prager

Podívejte se na video s občanským aktivistou za práva lidí s hendikepem – Michal Prager. Během své práce pro pražský Magistrát se účastnil několika mezinárodních projektů na odstraňování bariér ve veřejném prostoru. Kromě toho byl členem pracovních skupin, které se věnovaly deinstitucionalizaci ústavů sociální péče. V roce 2017 by zvolen mezi sto nejlepších inovátorů Střední Evropy do sítě New Europe 100.

 

Renata Moravcová

Zaujme i rozhovor s Renatou Moravcovou z Dobrušky, která se v roce 2017 stala Ženou roku Královehradeckého kraje. I přesto, že už je dvacet let nevidomá, pomáhá druhým. Vede oblastní pobočku SONS a je celorepublikovou předsedkyní Klubu držitelů vodících psů.

 

Matěj Čipera

Hostem dalšího podcastu je Matěj Čipera. Je zaměstnancem obecně prospěšné společnosti Tichý svět, která podporuje osoby s postižením v oblasti zaměstnávání a vzdělávání a vytváření podmínek pro jejich sociální, zdravotní a pracovní začlenění do společnosti. Matěj byl spolu s devatenácti finalisty zvolen za Zdravotně postiženého zaměstnance roku 2019.

 

 

 

Tereza Kabešová Autor článku
Tereza Kabešová
Je jedním z O2 Ambasadorů. Radí zaměstnancům i zákazníkům s nastavením služeb. Patří mezi O2 Guru specialisty přes telefony, technologie O2, modemy, set top boxy, O2 Smart Box. V poslední době si velmi užívá i natáčení O2 Guru videí. Ve společnosti už pracuje přes pět let.
Související článek Podívejte se na vysílání z ONLINE EDUCA Liberec o O2 Chytré škole a filmu V SÍTI
Kam pokračovat? Mohlo by vás zajímat
VŠECHNY
Nahoru