Zábavné učení nebo streamované videohry? Zařaďte vyšší level s 5G

5G síť může být stejně revoluční jako příchod samotného internetu. Mladí lidé milují zkoušet nové věci a 5G je v tom skvělým parťákem. Výhodám 5G sítě se brzy nevyhne žádný mladý člověk. Ať už ve škole nebo ve svém volném čase, třeba při hraní her a stahování filmů nebo muziky.

O čem je ta slavná 5G síť?

5G síť je nejrychlejší mobilní připojení současnosti. Oproti svému 4G předchůdci nabízí kvalitnější, silnější a spolehlivější připojení. 5G dokáže rychlé stahování dat v řádech stovek megabitů za vteřinu, které se má postupně zvyšovat až na 10 gigabitů za vteřinu. Přes 5G síť budeme také streamovat ve 4K až 8K kvalitě. Rychlé odezvy sítě umožní masivní rozvoj internetu věcí (IoT) a s tím rozšiřování chytrých měst a domácností. Nová generace mobilního internetu tak najde uplatnění například v dopravě, virtuální realitě, sportu, zdravotnictví, ale také v oblasti vzdělávání.

Super rychlé streamované hry v cloudu na 5G

Díky rychlé 5G síti bude bez problémů fungovat stahování a aktualizace her zároveň. Souběžná stahování totiž zabírají nejvíce dat. Hráči ale určitě nejvíce ocení ultra nízkou latenci (odezvu), která by měla být 10 – 20 ms. S takto rychlou odezvou bude každá hra opravdu zážitek.

Celosvětově také denně narůstá zájem o streamování her ze vzdálených datových center. Rychlost, stabilita a dobrá odezva 5G internetu nám umožní hrát tyto hry, které jsou náročné na výpočetní a grafický výkon, i na „neherních“ zařízeních – grafické výpočty budou probíhat na serverech streamovací společnosti a my si do svého mobilního zařízení budeme v podstatě jen stahovat obraz konkrétní hry. Streamování videoherních služeb, na rozdíl od tradičních PC nebo herních konzolí, bude přenášet celou hru živě po síti.

Ve škole začne s 5G větší zábava

Studenti si budou moct díky nejrychlejší 5G síti během několika sekund stáhnout všechny důležité dokumenty. Kvalitní připojení také znamená lepší signál během prezentací a přednášek bez jakýchkoli výpadků. Využití virtuální reality (VR) a rozšířené reality (AR) zvedne výuku o úroveň výš. Učitelé totiž díky VR studentům umožní „navštívit“ jinou planetunebo prohlédnout si lidské břicho zevnitř. Stejně tak AR najde využití ve všech vyučovacích předmětech. Studenti například za použití pokročilých simulací lépe pochopí princip fungování motoru. Skončí nudné prohlídky muzeí a ke studentům promluví historické osobnosti „naživo“.  

A co studenti se speciálními potřebami či poruchami učení? Technologie 5G umožňuje stahovat během pár vteřin aplikace, díky nimž bude studium zábavnější a interaktivní. Pokud má student problémy s porozuměním určitému tématu, existuje tolik učebních aplikací, které může použít k prozkoumání daného tématu a snadněji jej tak pochopit. Novinkou je například tandemová výuka s robotem za pomoci mobilního připojení 5G a virtuální reality. Humanoidní robot dokáže sledovat práci mnoha žáků najednou. Umí rozvíjet nadané žáky a zároveň pomáhá těm, co mají specifické potřeby.

 

 

Jakub Olšanský Autor článku
Jakub Olšanský
Pro Jakuba jsou telekomunikace koníčkem. Zajímá se o novinky, mezi které patří sítě 5G či C-Roads nebo Big Data. Rád si o těchto nových trendech povídá i s odborníky z O2, se kterými připravuje zajímavé rozhovory.
Související článek Přechod na cloud: Firemní IT specialista o práci nepřijde, změní se ale jeho pracovní náplň
Nahoru